Annons

Musks utspel verkar stämma – Teslas styrelse utvärderar utköp

Teslas vd Elon Musk.
Teslas vd Elon Musk. Foto: Kiichiro Sato
Teslas styrelse bekräftar nu att bolaget överväger att avnotera elbilstillverkaren från börsen. Styrelsen medger att möten om en avnotering har hållits.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elon Musks tweet under gårdagen om att han överväger att avnotera bolaget resulterade i en rusning på börsen. Bolagets aktie rusade, börsstoppades kort och rusade sedan igen för att sluta med en uppgång på 11 procent när handeln stängde.

Läs mer: Musks utspel en miljardförlust för blankarna 

Planerna på att avnotera bolaget togs emot med stor skepsis från analytiker. Morgan Stanley ifrågasatte om planerna över huvud taget går att genomföra. Bland annat pekar man på om kapitalmarknaden kan ge stöd till ett utköp av ett bolag som gör så stora förluster som Tesla gör.

Även David Kudla, vd på Mainstay Capital Management är skeptisk, enligt Kudla litar marknaden helt enkelt inte på Musk.

"Hans trovärdighet har kommit att ifrågasättas av ett antal orsaker. Om det här var på riktigt skulle man förvänta sig att aktien rörde sig närmare 420 dollar än den har", säger han till Bloomberg News.

Men planerna på att avnotera bolaget, som kan bli den största affären någonsin, verkar vara satta i verket.

Bolagets styrelse bekräftar nämligen att man utvärderar Elon Musks planer.

Det framgår av ett uttalande med en grupp styrelseledamöter som avsändare, rapporterar Bloomberg News. 

Frågan ska ha kommit upp under ett möte med styrelsen och samtalen ska då ha handlat om bolagets intressen förbättras om man lämnar börsen och blir ett privat bolag. Dessutom ska man vidta lämpliga åtgärder för att utvärdera hur bolaget kan bli privatägt, heter det.

Elon Musk twittrade också att finansieringen för affären, som skulle kosta uppemot 640 miljarder kronor, redan är säkrad. Men det är ännu obekräftat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies