Annons

Myndighet ställer in besök på techfest efter Kinas protest

Anna Gissler är vd på Invest Stockholm, vars kinesiska delegation inte kommer att besöka Waterfront Congress Centre på onsdagen.
Anna Gissler är vd på Invest Stockholm, vars kinesiska delegation inte kommer att besöka Waterfront Congress Centre på onsdagen. Foto: TT/Press
Kina rasar mot att en Hongkong-demonstrant får scentid under Sthlm Tech Fest. Även Invest Stockholm har undrat över konferensens innehåll – och ställer nu in ett besök med en kinesisk delegation. ”De hinner inte”, säger vd:n Anna Gissler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinas ambassad i Stockholm har protesterat mot att en av arrangörerna bakom protesterna i Hongkong ska tala under Sthlm Tech Fest på onsdagen.

Ambassaden kallar inbjudan för en ”allvarlig politisk provokation” i ett mejl som Di Digital rapporterade om tidigare på måndagen.

Nu står det klart att även svenska myndigheter har hört sig för om demonstrantens medverkan och ställt in ett besök på konferensen.

Ämnet skulle kunna väcka anstöt

Invest Stockholm – en del av Stockholm Business Region, som ägs av staden – har rekat huruvida det skulle förekomma ”kontroversiella ämnen” under konferensen.

Det framgår av ett mejl till arrangörerna av Sthlm Tech Fest som Di Digital har begärt ut från Stockholms stad.

Konferensen pågår samtidigt som fem personer från kinesiska myndigheter och företag besöker Stockholm. Målet är att Sverige och Kina så småningom ska teckna ett samarbetsavtal som rör ”innovation och hållbarhet”.

”Vi skulle vilja försäkra oss om att innehållet och ämnena under konferensen inte kommer att ses som kontroversiella, vilket skulle kunna väcka anstöt hos den kinesiska delegationen”, skriver företrädare för Invest Stockholm i mejlet.

Invest Stockholm anger sedan protesterna i Hongkong som ett möjligt kontroversiellt ämne.

Läget mellan Kina och Hongkong är känsligt

Senare i mejlväxlingen framgår det att den kinesiska delegationen inte kommer att besöka konferensen, som är det största årliga evenemanget inom den svenska techsektorn.

”Läget mellan Kina och Hongkong är känsligt. Då kan det vara viktigt att fundera på om den här konferensen var det viktigaste att ha med i delegationens program”, säger Anna Gissler, Invest Stockholms vd, till Di Digital.

Varför besöker ni inte längre konferensen?

”De hinner inte med allting som vi hade på schemat. De kommer inte att besöka Sthlm Tech Fest.”

Det står i mejlet att besöket var förlagt till mitten av september just för att passa det här evenemanget.

”Ja, men det är bara en del av Sthlm Tech Week. Vi har ett seminarium imorgon om femtech, till exempel, eller matchmaking med investerare ikväll.”

Så delegationen skippar Tech Fest för att de inte hinner? Inte för att det är kontroversiellt?

”Nej. Medarbetaren ställde frågan men deras program är fullt. De har prioriterat annat.”

Är det problematiskt för er att demonstranter i Hongkong yttrar sig under det här evenemanget?

”Nej, absolut inte. Vi är Stockholms stad. Det är diplomatiska förbindelser som i sådana fall blir lidande. Det har ingenting med staden att göra.”

Ert stöd till konferensen och arbete med den – kvarstår det?

”Absolut. Vi samarbetar på många olika sätt.”

Läs mer: Kina rasar mot svenska techfesten: ”Allvarlig politisk provokation” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer