Annons

Hotas av polisanmälan i Köpenhamn – myndighet försvarar svenska elscootern

Voi hotas av vräkning av Köpenhamns stad.
Voi hotas av vräkning av Köpenhamns stad. Foto: TT/Di
I förra veckan hotade Köpenhamns stad att konfiskera Voi och Tiers elscootrar. Nu rycker den danska transportmyndigheten ut till mobilitetstjänsternas försvar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Turerna kring elscootrarna i Köpenhamn fortsätter. I förra veckan gick Köpenhamns stad ut med ett hot om att konfiskera elscootrar i staden, om bolagen inte följer stadens lagar och regler.

”Vi har under en längre period följt utvecklingen och kan med egen insikt och efter att ha lyssnat till köpenhamnarna konstatera att uthyrningen sker på kommunens mark. Det är i strid med reglerna”, sade teknik- och miljöförvaltningens chef i Köpehamns stad Mikkel Halbye Mindegaard.

Nu har den danska transportmyndigheten gått emellan och uppmanar i stället staden att göra det möjligt för elscooterbolagen att ansöka om tillåtelse att ställa ut scootrar på stadens gator och torg.

Läs mer: Köpenhamn hotar kasta ut Stenbecks scooterbolag 

I ett brev till Mikkel Halbye Mindegaard skriver den danska transportmyndigheten att staden, enligt lag, ska göra det möjligt för aktörerna att åtminstone ansöka om att få hyra mark, något man inte kunnat enligt Vois landschef i Danmark.

Vidare skriver transportmyndigheten att elscootrar bidrar till beslutsfattarnas mål om att göra transporter grönare och att staden borde utreda om man kan upplåta parkeringsplatser för elscooterbolagen på strategiskt viktiga platser, såsom vid tågstationer. 

I Januari lanserade Voi sina scootrar i den danska huvudstaden. Lanseringen gjordes gemensamt med flera privata aktörer, såsom butiker och hotell, som lånade ut marken till Voi. Även tyska Tier, med Northzone som investerare, finns på plats i staden med sina elscootrar.

Läs mer: Voi lanserar i Köpenhamn – det här är stadens hårda krav på scooterbolaget 

Dessutom ska Voi ha personal ute på gatorna som kan flytta felparkerade scootrar och man kommer att använda teknik som gör det omöjligt för användarna att lämna scootrarna var de vill. 

Trots åtgärderna från Voi verkar alltså Köpenhamns stad inte vara nöjda med situationen. Onsdagen den 6 mars gick staden ut med ett uttalande där man gav aktörerna 10 dagar på sig att följa lagar och regler, annars hotade de med att konfiskera scootrarna och polisanmäla bolagen.

Förutom uppmaningen brevledes till Köpenhamns stad har även danska transportmyndigheten startat en utredning för att kunna få klarhet i vad de danska lagarna kring transportmedel innebär för uthyrnings- och delningstjänster inom mobilitet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer