Annons

Namnkunnigt kapital lyfter Gofrendly – en vänskapsapp för kvinnor

Från vänster: Gofrendlys teknikchef Julia Sporre samt medgrundarna Claudia Gård och Ulrika Lilja.
Från vänster: Gofrendlys teknikchef Julia Sporre samt medgrundarna Claudia Gård och Ulrika Lilja. Foto: Simon Hellsten
Vänskapsappen Gofrendly har fått in Apotea-grundaren Pär Svärdson och Klarna-veteranen Louise Samet som delägare. Med fysiska möten i fokus vill grundarna hjälpa kvinnor att få nya vänner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att växa ifrån sina gamla vänner är något som många kan relatera till. Enligt grundarna till vänskapsappen Gofrendly (NTL) har det tidigare varit svårt att utöka sin vänskapskrets med befintliga plattformar.

”De vänner jag hade tidigare i Stockholm hade andra intressen än jag. De ville prata om bostadsrätter och lån medan jag brann för entreprenörskap. Min medgrundare Ulrika Lilja hade ett liknande problem. Hon hade just flyttat tillbaka från San Francisco och hade inte längre så mycket gemensamt med sina gamla gymnasiekompisar”, säger Gofrendlys vd Claudia Gård.

Efter att ha fått kontakt med varandra på Facebook och träffats på en kompisdejt bestämde de sig för att starta en vänskapsapp för kvinnor.

Varför behövs ni om man kan använda Facebook för att träffa nya vänner? 

”Facebook funkar också men det är svårt att få till den perfekta matchningen. Det är heller inte gjort för det ändamålet och vi ville göra det betydligt smidigare”, säger Claudia Gård. 

På Gofrendly matchas användare först utifrån vald ålder och geografisk placering och därefter kan man filtrera efter olika faser i livet och intressen.

”Många av våra användare är kvinnor över 30 utan barn som letar efter andra i samma situation. Vi har även många pensionärer”, säger Claudia Gård.

Nätet kanske inte alltid är en jätterolig plats för kvinnor. Vi kan behöva ett ställa som vi kan vara ifred på

Gofrendly har tidigare tagit plats i Springfield Project och i Stings acceleratorprogram. Nu har bolaget tagit in 3 miljoner kronor från JNE Invest, som även är delägare i robotrådgivaren Fundler och e-modebolaget Elly Pistol, samt Apotea-grundaren Pär Svärdson och den tidigare Klarna-chefen Louise Samet.

”Med sitt förflutna sitter Louise Samet med jättestora kunskaper för att ta en produkt internationellt. Hon kommer att ha en rådgivande roll. Pär Svärdson har sina plattformar som vi förhoppningsvis kommer kunna använda för att nå ut med vår app. Samtidigt kommer han kunna använda oss för att nå en stark målgrupp”, säger Claudia Gård.

Läs även: Apoteas vd: ”Tar ni in för mycket kapital blir ni av med bolaget” 

Appen Gofrendly lanserades under hösten 2016 och har sedan dess organiserat fysiska möten för användarna tillsammans med samarbetspartners. Utöver inkomsterna som kommer från dessa partners tillåter Gofrendly även annonser i appen.

”Vi har en stark målgrupp vilket attraherar våra samarbetspartners. I framtiden planerar vi även en premiumtjänst”, säger Claudia Gård.

Bolaget har ännu ingen omsättning att tala och och Claudia Gård vill inte säga hur många användare appen har, men uppger att de kan fylla en medelstor svensk stad. Gofrendly finns i dag i ett 20-tal svenska städer och har även lanserat i Oslo. Med kapitalet kommer bolaget kunna investera mer i sin marknadsföring och störst fokus ligger fortfarande på Sverige.

Hur kommer det sig att ni bara vänder er till kvinnor?

”Anledningen är att vi inte ville bli en dejtingapp. Vi tror absolut att män och kvinnor kan vara vänner men vi vill inte att någon ska behöva fundera på vilka andra motiv man kan ha vid kontakt. Det har också blivit en styrka i vår produkt. Det skapar en annan trygghet i appen och nätet kanske inte alltid är en jätterolig plats för kvinnor. Vi kan behöva ett ställa som vi kan vara ifred på”, säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer