Annons

”När en kvinnlig jordbrukare får en mobil så förändras hennes liv”

Elizabeth Nyamayaro som är senior rådgivare för UN Women och leder FN:s program Heforshe, på Slush.
Elizabeth Nyamayaro som är senior rådgivare för UN Women och leder FN:s program Heforshe, på Slush. Foto: Jesper Frisk
”En kvinna kan krossa glastaket, men det är bra när det inte finns något glastak så att jag slipper skada händerna när jag krossar det”, säger Elizabeth Nyamayaro som leder FN:s initiativ Heforshe när Di Digital träffar henne på tech-eventet Slush. Dit har hon kommit för att påverka och inspireras av startupscenen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Helsingfors) ”Sorgligt nog har ingen uppnått jämställdhet. Inget land. Ingen bransch. Det är viktigt att komma ihåg, så att vi inte slappnar av och tänker att någon annan redan har gjort det. Vår uppgift är att få någon, ett land eller bransch att uppnå jämställdhet”, säger Elizabeth Nyamayaro när Di Digital träffar henne på tech-eventet Slush i Helsingfors.

Hon har en bakgrund som statsvetare från London School of Economics och har jobbat på Världshälsoorganisationen, Världsbanken och de senaste 15 åren på FN. Nu är hon senior rådgivare till UN Women och leder FN:s initiativ Heforshe. Det är i egenskap av det senare som hon talar på Slush.

Heforshe syftar till att engagera män och pojkar i frågan om jämställdhet mellan könen. En av Heforshes såkallade ”impact champions”, eller förespråkare, är Sveriges statsminister Stefan Löfven.

”Vi måste arbeta tillsammans, därför att om vi polariserar så uppnår vi ingenting. En kvinna kan krossa glastaket, men det är bra när det inte finns något glastak så att jag slipper skada händerna när jag krossar det”, säger Elizabeth Nyamayaro.

Läs även: #teknisktfel: Branschen måste rannsaka sig själv – eller förlora kompetens 

Hon har kommit till Slush, med vilket Heforshe har ett formellt partnerskap, för att både påverka och inspireras av startupscenen.

”Vi är här för att prata om hur teknologi kan användas för goda syften. Vi letar efter innovativa lösningar som kan accelerera lösningen på problemet med ojämlikhet”, säger hon.

En av Heforshes målsättningar är att få fler kvinnor globalt att plugga naturvetenskap. För det ändamålet erbjuder de bland annat stipendier till universitet.

Ett enkelt och handfast exempel på hur teknik kan förbättra situationen för kvinnor är mobilen, menar Elizabeth Nyamayaro och berättar att Heforshe samarbetar med en stor mobiloperatör i det syftet.

Läs även: "Efter #teknisktfel kan inga arbetsgivare säga att de inte visste" 

”När en kvinnlig jordbrukare får en mobil så förändras hennes liv”, säger hon och fortsätter:

”Hon kan få information om klimatet, vädret, får tillgång till banktjänster och kan kopplas ihop med andra jordbrukare. Många kvinnliga jordbrukare har ingen tillgång till marknader, men det får de med mobiler.  Dessutom minskar rånrisken när man använder mobilen som plånbok istället för kontanter.”

Men som hon ser det handlar det inte bara om att sprida teknik, utan även att förändra tankesätt.

”Det är många män i tech-världen, vilket inte är dåligt, men vi ser för få kvinnor på ledarpositioner. Det behövs inte bara fler kvinnliga ingenjörer utan även fler kvinnor som fattar beslut. Hur kan vi bestämma vad kvinnor behöver utan att ha kvinnor vid bordet?”

Läs även: Nio av tio techinvesteringar går (fortfarande) till män 

Jämfört med stora etablerade företag har startupbolag goda förutsättningar att göra skillnad, menar hon.

”De är små och har lättare än enorma multinationella företag att uppnå jämlikhet. De kan göra det från början.  Dessutom tror jag att det som kommer förändra världen kommer att komma från tech-världen.”

Är du optimistisk?

”Det är jag. Men det finns också en verklighet. Vi har uppnått framsteg på vissa håll. Men på andra går vi bakåt. I den här takten kommer det ta 200 år att uppnå jämlikhet. Det är som att världen gör framsteg, och sedan slappnar av och backar bakåt. Men jag är optimistisk därför att det i dag finns så mycket medvind i den här frågan.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies