Hoppa till innehållet

”När en kvinnlig jordbrukare får en mobil så förändras hennes liv”

”En kvinna kan krossa glastaket, men det är bra när det inte finns något glastak så att jag slipper skada händerna när jag krossar det”, säger Elizabeth Nyamayaro som leder FN:s initiativ Heforshe när Di Digital träffar henne på tech-eventet Slush. Dit har hon kommit för att påverka och inspireras av startupscenen.

Elizabeth Nyamayaro som är senior rådgivare för UN Women och leder FN:s program Heforshe, på Slush.
Elizabeth Nyamayaro som är senior rådgivare för UN Women och leder FN:s program Heforshe, på Slush.Foto: Jesper Frisk

(Di Digital/Helsingfors) ”Sorgligt nog har ingen uppnått jämställdhet. Inget land. Ingen bransch. Det är viktigt att komma ihåg, så att vi inte slappnar av och tänker att någon annan redan har gjort det. Vår uppgift är att få någon, ett land eller bransch att uppnå jämställdhet”, säger Elizabeth Nyamayaro när Di Digital träffar henne på tech-eventet Slush i Helsingfors.

Hon har en bakgrund som statsvetare från London School of Economics och har jobbat på Världshälsoorganisationen, Världsbanken och de senaste 15 åren på FN. Nu är hon senior rådgivare till UN Women och leder FN:s initiativ Heforshe. Det är i egenskap av det senare som hon talar på Slush.

Heforshe syftar till att engagera män och pojkar i frågan om jämställdhet mellan könen. En av Heforshes såkallade ”impact champions”, eller förespråkare, är Sveriges statsminister Stefan Löfven.

”Vi måste arbeta tillsammans, därför att om vi polariserar så uppnår vi ingenting. En kvinna kan krossa glastaket, men det är bra när det inte finns något glastak så att jag slipper skada händerna när jag krossar det”, säger Elizabeth Nyamayaro.

Läs även: #teknisktfel: Branschen måste rannsaka sig själv – eller förlora kompetens 

Hon har kommit till Slush, med vilket Heforshe har ett formellt partnerskap, för att både påverka och inspireras av startupscenen.

”Vi är här för att prata om hur teknologi kan användas för goda syften. Vi letar efter innovativa lösningar som kan accelerera lösningen på problemet med ojämlikhet”, säger hon.

En av Heforshes målsättningar är att få fler kvinnor globalt att plugga naturvetenskap. För det ändamålet erbjuder de bland annat stipendier till universitet.

Ett enkelt och handfast exempel på hur teknik kan förbättra situationen för kvinnor är mobilen, menar Elizabeth Nyamayaro och berättar att Heforshe samarbetar med en stor mobiloperatör i det syftet.

Läs även: "Efter #teknisktfel kan inga arbetsgivare säga att de inte visste" 

”När en kvinnlig jordbrukare får en mobil så förändras hennes liv”, säger hon och fortsätter:

”Hon kan få information om klimatet, vädret, får tillgång till banktjänster och kan kopplas ihop med andra jordbrukare. Många kvinnliga jordbrukare har ingen tillgång till marknader, men det får de med mobiler.  Dessutom minskar rånrisken när man använder mobilen som plånbok istället för kontanter.”

Men som hon ser det handlar det inte bara om att sprida teknik, utan även att förändra tankesätt.

”Det är många män i tech-världen, vilket inte är dåligt, men vi ser för få kvinnor på ledarpositioner. Det behövs inte bara fler kvinnliga ingenjörer utan även fler kvinnor som fattar beslut. Hur kan vi bestämma vad kvinnor behöver utan att ha kvinnor vid bordet?”

Läs även: Nio av tio techinvesteringar går (fortfarande) till män 

Jämfört med stora etablerade företag har startupbolag goda förutsättningar att göra skillnad, menar hon.

”De är små och har lättare än enorma multinationella företag att uppnå jämlikhet. De kan göra det från början.  Dessutom tror jag att det som kommer förändra världen kommer att komma från tech-världen.”

Är du optimistisk?

”Det är jag. Men det finns också en verklighet. Vi har uppnått framsteg på vissa håll. Men på andra går vi bakåt. I den här takten kommer det ta 200 år att uppnå jämlikhet. Det är som att världen gör framsteg, och sedan slappnar av och backar bakåt. Men jag är optimistisk därför att det i dag finns så mycket medvind i den här frågan.”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera