Annons

Nära att utvisas – nu delar han scen med Jane Walerud

Brinner för Erlang: Utvecklaren Bruce Yinhe och affärsängeln Jane Walerud.
Brinner för Erlang: Utvecklaren Bruce Yinhe och affärsängeln Jane Walerud.
Bruce Yinhe är programmeraren som var på väg att utvisas ur Sverige på grund av en teknikalitet. Nu står det klart att han får vara kvar – och bland annat dela scenen med affärsängeln och Erlang-vurmaren Jane Walerud.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I somras såg det ut som att Erlang-programmeraren Bruce Yinhe skulle utvisas från Sverige. Nu står det klart att han får stanna – i alla fall ett tag till.

”Det finns fortfarande en risk att jag utvisas när mitt arbetsvisum löper ut sommaren 2018. Det är ju giltigt två år i taget”, förklarar Bruce Yinhe.

Han är född i Nanjing, Kina, utanför Shanghai. Till Sverige kom han som 18-åring, 2009 och började studera programmering vid Göteborgs universitet följande år. Sedan dess har han bland annat jobbat på it-konsulten Erlang Solutions.

Jane Walerud är verkligen engagerad.

Men 2016 införde Migrationsverket striktare kontroller på utländska medborgare i Sverige, något Di Digital har rapporterat återkommande om. Sedan dess behöver en person med arbetesvisum kunna uppvisa att man kontinuerligt fått den lön och de förmåner man utlovats.

Det är dessa krav som var nära att få Bruce Yinhe utvisad.

”Jag fick halvtidslön under sex månader då jag gick ner i arbetstid för att studera vid KTH. Men när jag förlängde mitt visum i somras riskerade jag plötsligt att utvisas. Detta eftersom lönevillkoren inte hade varit uppfyllda ”månad för månad” på grund av Migrationsverkets nya regler”, förklarar Bruce Yinhe.

Läs mer: Dubbelt så många kodare utvisas av Migrationsverket

Situationen löste sig då Bruce Yinhe lyckades skicka in en förlängningsansökan precis innan han började få halvtidslön i mars i fjol.

Migrationsverkets väntetider har blivit alltför långa.

”Migrationsverket vet ännu inte att jag har tagit studieledighet. Nu återstår risken att jag utvisas sommaren 2018 då jag behöver förlänga mitt arbetsvisum igen”, säger han.

Bruce Yinhe är erfaren inom Erlang, programmeringsspråket som utvecklades på Ericsson och bland annat användes till att bygga den första versionen av Klarnas betaltjänst (NTL).

Läs om Jane Waleruds Klarna-resa: ”Utan Erlang, inget Klarna”

En person som är engagerad i Erlangs fortlevnad är affärsängeln Jane Walerud. De två har kontakt med varandra då Bruce Yinhe är en av organisatörerna vid forumet Sthlm Erlang Meetup.

Under måndagen var Jane Walerud (NTL) gäst vid ett av gruppens evenemang.

”Jane Walerud är verkligen engagerad. Hon stod på scen och svarade på frågor om entreprenörskap”, säger Bruce Yinhe.

Affärsängeln tog även tillfället i akt att slå ett slag för att påskynda behandlingstider för migranter som fått anställning i Sverige.

”Flyktingtrycket är givetvis en stor utmaning för Migrationsverket. Men det medför tyvärr att människor som har fått anställning av bolag hamnar långt bak i kön. Väntetiderna har blivit alltför långa, både för de anställda och för företagen. Det borde vi fixa”, säger hon till Di Digital.

Mer om detta fall och Migrationsverkets utviningar i senaste Digitalpodden, se nedan.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/pomegranatesmiljardnotering-dreamsexpansionochapplesnyalurar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies