Hoppa till innehållet

Nära att utvisas – nu delar han scen med Jane Walerud

Bruce Yinhe är programmeraren som var på väg att utvisas ur Sverige på grund av en teknikalitet. Nu står det klart att han får vara kvar – och bland annat dela scenen med affärsängeln och Erlang-vurmaren Jane Walerud.

Brinner för Erlang: Utvecklaren Bruce Yinhe och affärsängeln Jane Walerud.
Brinner för Erlang: Utvecklaren Bruce Yinhe och affärsängeln Jane Walerud.

I somras såg det ut som att Erlang-programmeraren Bruce Yinhe skulle utvisas från Sverige. Nu står det klart att han får stanna – i alla fall ett tag till.

”Det finns fortfarande en risk att jag utvisas när mitt arbetsvisum löper ut sommaren 2018. Det är ju giltigt två år i taget”, förklarar Bruce Yinhe.

Han är född i Nanjing, Kina, utanför Shanghai. Till Sverige kom han som 18-åring, 2009 och började studera programmering vid Göteborgs universitet följande år. Sedan dess har han bland annat jobbat på it-konsulten Erlang Solutions.

Jane Walerud är verkligen engagerad.

Men 2016 införde Migrationsverket striktare kontroller på utländska medborgare i Sverige, något Di Digital har rapporterat återkommande om. Sedan dess behöver en person med arbetesvisum kunna uppvisa att man kontinuerligt fått den lön och de förmåner man utlovats.

Det är dessa krav som var nära att få Bruce Yinhe utvisad.

”Jag fick halvtidslön under sex månader då jag gick ner i arbetstid för att studera vid KTH. Men när jag förlängde mitt visum i somras riskerade jag plötsligt att utvisas. Detta eftersom lönevillkoren inte hade varit uppfyllda ”månad för månad” på grund av Migrationsverkets nya regler”, förklarar Bruce Yinhe.

Läs mer: Dubbelt så många kodare utvisas av Migrationsverket

Situationen löste sig då Bruce Yinhe lyckades skicka in en förlängningsansökan precis innan han började få halvtidslön i mars i fjol.

Migrationsverkets väntetider har blivit alltför långa.

”Migrationsverket vet ännu inte att jag har tagit studieledighet. Nu återstår risken att jag utvisas sommaren 2018 då jag behöver förlänga mitt arbetsvisum igen”, säger han.

Bruce Yinhe är erfaren inom Erlang, programmeringsspråket som utvecklades på Ericsson och bland annat användes till att bygga den första versionen av Klarnas betaltjänst (NTL).

Läs om Jane Waleruds Klarna-resa: ”Utan Erlang, inget Klarna”

En person som är engagerad i Erlangs fortlevnad är affärsängeln Jane Walerud. De två har kontakt med varandra då Bruce Yinhe är en av organisatörerna vid forumet Sthlm Erlang Meetup.

Under måndagen var Jane Walerud (NTL) gäst vid ett av gruppens evenemang.

”Jane Walerud är verkligen engagerad. Hon stod på scen och svarade på frågor om entreprenörskap”, säger Bruce Yinhe.

Affärsängeln tog även tillfället i akt att slå ett slag för att påskynda behandlingstider för migranter som fått anställning i Sverige.

”Flyktingtrycket är givetvis en stor utmaning för Migrationsverket. Men det medför tyvärr att människor som har fått anställning av bolag hamnar långt bak i kön. Väntetiderna har blivit alltför långa, både för de anställda och för företagen. Det borde vi fixa”, säger hon till Di Digital.

Mer om detta fall och Migrationsverkets utviningar i senaste Digitalpodden, se nedan.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/pomegranatesmiljardnotering-dreamsexpansionochapplesnyalurar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera