Hoppa till innehållet

Näringslivet kraftsamlar kring ai

Svensk industri ser stora vinster att hämta med hjälp av artificiell intelligens. Idag invigs därför ett nytt nationellt ai-center. 

AI Innovations of Sweden lanseras i dag i Lindholmen Science Park i Göteborg.
AI Innovations of Sweden lanseras i dag i Lindholmen Science Park i Göteborg.Foto: Lindholmen Science Park

AI Innovation of Sweden i Göteborg har lockat ett antal svenska storbolag som samarbetspartners, bland annat Astra Zeneca, Ericsson, Essity, Volvo, Volvo Cars och Zenuity. Med i projektet finns även flera startupbolag som är på frammarsch, som Peltarion, där bland annat familjen Wallenberg har investerat, Univrses och Fadec.

Astra Zeneca ser stora fördelar med att dela data mellan branscher och att använda sig av ai i sin produktionskedja. 

”Genom att använda ai kan vi bättre analysera den stora mängd data som vi får genom  vår forskning och utveckling. Det kan minska både utvecklingstiden och kostnaden för att nya läkemedel ska nå fler patienter snabbare”, säger Astra Zenecas vicedirektör Anders Holmén i ett uttalande.

Läs mer: Amerikansk mångmiljardär går in i Wallenbergs AI-bolag 

Innovationscentret väntas kosta 25 miljoner kronor att driva per år. Det finansieras av bland andra Vinnova, som går in med 10 Mkr per år i tre år, och Västra Götalandsregionen, som satsar 5 Mkr per år i tre år och samarbetspartners från näringslivet. 

Lars Stenqvist, teknisk direktör på Volvokoncernen, beskriver att en stor del av lockelsen till att delta i AI innovation of Sweden handlade just om delningen av data över flera branscher. 

"Ai-området växer i betydelse. Det är viktigt nu och kommer att bli viktigare. Att ha tillgång till stora mängder data är en förutsättning för att driva utvecklingen framåt", säger han. 

På Volvo Group hoppas man kunna införa och använda ai genom hela organisationen. 

"När de flesta hör Volvo och ai tänker de på självkörande fordon, vilket såklart är en viktig aspekt, men ai är också en viktig del i att utveckla bland annat produktion och logistik", säger Lars Stenqvist. 

En del i projektet är att ta hit den internationella onlineutbildningen Elements of AI inom en snar framtid. Hittills har över 55000 personer gått utbildningen som är gratis.

"Ambitionen är att använda kursen för att utbilda svenskarna inom ai-teknik. Tanken är att göra ai mer tillgängligt och mindre abstrakt för allmänheten", säger AI Innovation of Swedens programchef Martin Svensson.

I Finland har Elements of AI som mål att utbilda 1 procent av befolkningen i ai-teknik för att lägga grunden till en mer nationellt spridd kunskap kring vad det egentligen är och hur det kan användas. Förhoppningen är att göra samma sak i Sverige genom att bland annat under våren översätta kursen till svenska. 

Än så länge sträcker sig centrets finansiering till 2021. Just nu ligger fokus på att komma igång med verksamheten ordentligt.  

"Alla parter kommer att bolla idéer under våren och då kommer också pilotprojekt att lanseras", säger Martin Svensson.    

Det nya forskningscentret utgör den första av fler planerade platser runt om i landet där de olika samarbetsparterna kan träffas, utbyta data och utveckla svensk ai tillsammans. Målet är att få ai att bli en mer använd kompetens i Sverige.  

Att flera stora och små bolag samarbetar över branschgränserna är unikt och de gemensamma arbetsytorna beskrivs som ett av projektets ben. Det andra benet, kallat datafabriken, handlar enligt Martin Svensson om att tillgängliggöra data så att den kan användas inom fler områden. 

"Vi har sett en stor vilja hos parterna att dela sin data med andra, för att föra utvecklingen framåt. Grundsyftet är att centret ska bli en resurs för att stärka svensk industris konkurrenskraft och svensk välfärd." 

Läs mer: Anna Felländer vill rädda oss från AI-undergång 

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera