Annons

Näringslivstoppen gasade på i glädjeyran

Torsten Janssons försvunna Ferrari, bröllopsklockor på Youtube och Klarnas tidigare osexiga namn är några av veckans snackisar, enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Färgstarka entreprenören Torsten Jansson har toppat Dagens industri otaliga gånger. Han har gått från att trycka tröjor i lilla bohusländska Dingle för 30 år sedan till att börsnotera sitt New Wave 1997. Koncernen säljer idag kläder och prylar med bland annat Orrefors Kosta Boda. I fjol omsatte bolaget 6,3 miljarder kronor med en vinst på 483 miljoner kronor. För Di Digitals läsare är Torsten Jansson även känd som medgrundare till Nordens största shoppingklubb Campadre. För några veckor sedan sågade han dock e-handeln: ”en krisbransch”.

När Torsten Jansson på torsdagsmorgonen skulle ta en tur i sin Ferrari GTC4 Lusso gjorde han dock en sur upptäckt. Vrålåket stod inte kvar på Rödabergsgatan i Vasastan i Stockholm. Genast satte jakten i gång i sociala medier. Torsten uppmanade folk att tipsa polisen om de sett det italienska mästerverket som skulle ha stulits någon gång de senaste 48 timmarna. Bilen i fråga är i mörkgrå metallic med inredning av ljust läder – modellen har en prislapp på cirka 3 miljoner.

Men historien har redan fått ett lyckligt slut. Lite senare meddelade Torsten Jansson: ”Jag skäms som en hund!!!!!! Ferrarin är hittad....den hade bärgats bort av Gatukontoret pga felparkering ......Ber om ursäkt!!!!!”. Då jag själv bor i krokarna vet jag hur svårt det är att hitta en parkeringsplats och lätt att då få en bot. I glädjeyran postade Torsten sedan en bild där han prydd i guldkedjor och guldig klocka kör i 144 kilometer i timmen.

Torsten Jansson fick ett till glädjebesked idag när Di Weekend gav hans franska finkrog toppbetyg. 

Torsten Jansson gillar tydligen snabba bilar. Till höger: en bil av modellen Ferrari GTC4 Lusso.
Torsten Jansson gillar tydligen snabba bilar. Till höger: en bil av modellen Ferrari GTC4 Lusso.

En som bör ha råd med en lyxbil eller två är klockkungen Filip Tysander. Vi kunde igår rapportera att 34-åringen plockade ut 403 miljoner kronor förra året trots ett ”mellanår” i Daniel Wellington. En del av sin förmögenhet investerar han i andra techbolag som Klarna och Doktor.se – båda bolag som nu miljardvärderas. Är du nyfiken på fler miljardbolag inom tech bör du spana in Sven Carlssons senaste genomgång: Tolv nya miljardbolag inom svensk tech.  

Läs mer: Trots mellanåret – klockkungen plockade ut hundratals miljoner 

Det finns inte många bilder på Filip Tysander - så här får ni se han i Uppsalamiljö en gång till.
Det finns inte många bilder på Filip Tysander - så här får ni se han i Uppsalamiljö en gång till. Foto: Jack Mikrut , Jack Mikrut

Från en techmiljardär till en annan – i veckan skrev vi om hur Håkan Roos passat på att köpa Bonniers gamla portfölj NFT Ventures till reapris. Han gick in tidigt i Izettle och kammade hem omkring 700 miljoner kronor när betalbolaget förra året såldes till Paypal för 19 miljarder kronor. 

Vi försökte nå Håkan Roos innan affären blev känd och kunde då konstatera att han hade många mobilnummer som slutade på samma fyra sista siffror. Vi började spekulera på redaktionen om det var något särskilt som hände i augusti 1985 eller om det är numerologi där 8 står för makt och styrka. Håkan Roos bor idag i en villa i Djursholm som var ett av de dyraste husen som såldes 2011, då värt 36 miljoner kronor. Vi fortsätter att ha koll på NFT, som enligt våra källor har fått ett visst naggat rykte i startupvärlden.

I måndags fick äntligen den svenska Youtube-stjärnan Pewdiepie sin CutiePie. Felix ”Pewdiepie” Kjellbergs kanal sägs vara den som drar in allra mest pengar och har idag 99,8 miljoner prenumeranter. Italienska Marzia ”CutiePieMarzia” Kjellberg mejlade Pewdiepie 2011 att hon tyckte att hans videor var roliga och de blev sedermera ett par. Marzia blev själv en Youtubestjärna med fokus på skönhet. Hennes videor fick över 500 miljoner visningar, men lade ned den förra året. Bröllopet ska ha skett på åttaårsdagen från att de träffades.

Vi fortsätter följa tätt vad som händer i Klarna som ska säljas eller noteras. Värderingen tog ett riktigt skutt upp till 53 miljarder kronor efter senaste finansieringsrundan. Vad inte alla vet är att betalbolaget tidigare hade det mindre sexiga namnet Kreditor. Hade nog inte gått lika ”smoooth” för vd:n Sebastian Siemiatkowski att sälja in det till investerarna!

Läs mer: ”Nu har Klarnas vd kniven mot strupen” 

”Kreditor-Sebastian” hade ju inte klingat lika coolt.
”Kreditor-Sebastian” hade ju inte klingat lika coolt. Foto: Evelina Carborn
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer