Annons

Damberg lovar mer statligt riskkapital utanför Stockholm

Genom att komplettera lokala investerares satsningar med statligt riskkapital vill näringsminister Mikael Damberg göra det lättare för startupbolag utanför Stockholm att hitta finansiering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringarna i den svenska internet- och startupsektorn är rekordhöga. Men nära 95 procent av riskkapitalet går till bolag med huvudkontor i Stockholm. Det kunde Di Digital visa i en granskning som publicerades på måndagen.

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna

Den skeva fördelningen är ett problem för entreprenörer ute i landet, säger näringsminister Mikael Damberg. Som en lösning pekar han på regeringens planer att öronmärka delar av det statliga riskkapitalet för tillväxtbolag ute i landet, genom vad han kallar för en mikrofond.

Rent konkret skulle det betyda att staten investerar i fonder tillsammans med lokala affärsänglar, som därmed får möjlighet att vara del i större finansieringsrundor i växande startupbolag.

Regeringens förslag, som ska presenteras för riksdagen i mars, bygger på en offentlig utredning om fördelningen av det statliga riskkapitalet, som redovisades i somras.

”Med en mikrofond med statligt kapital kan staten gå in och stödja lokala affärsänglar oavsett om de sitter i Malmö, Luleå, Göteborg, Linköping eller var de än sitter”, säger Mikael Damberg till Di Digital.

I städer som Malmö är det ofta svårt för bolagen att hitta investerare som kan göra större investeringar än en eller ett par miljoner. Tanken är att en “mikrofond” ska kunna kombinera statligt kapital med en privatinvesterares lokalkännedom och nätverk bland entreprenörer, för att därmed möjliggöra större finansieringsrundor.

”De här ängelnätverken har en väldigt stark regional förankring och de är villiga att investera egna pengar”, säger Mikael Damberg. 

Exakt hur mycket kapital som kan komma att öronmärkas för fonden vill Damberg inte precisera. Enligt utredningen som ligger till grund för förslaget ska 400 Mkr öronmärkas för fonden. Pengarna ska användas för enskilda investeringar i storleksordningen 5-30 Mkr.

”Det finns en risk att om man inte ser alla de spännande företag som finns i hela Sverige så missar man affärsmöjligheter. Det här är ett sätt att nå ut i landet med finansiering på ett tydligare sätt”, säger Mikael Damberg.

Läs även: Kommentar: Riskkapitalet gör sitt jobb, men politikerna missar en jättechans

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer