Hoppa till innehållet

Narratives investerare lämnar styrelsen

Riskkapitalbolagen True Ventures och Khosla Ventures har lämnat sina platser i det hajpade kamerabolaget Narratives styrelse, kan Di Digital avslöja. Vd och medgrundare Martin Källström är hemlighetsfull om varför.

Martin Källström är vd och medgrundare på Narrative
Martin Källström är vd och medgrundare på NarrativeFoto: Katja Annola

Det svenska startupbolaget Narrative, som tillverkar en såkallad lifelogging-kamera, fick ett stort genombrott hösten 2014. Då tog bolaget in drygt 60 miljoner kronor från bland andra det amerikanska riskkapitalbolaget Khosla Ventures.

Samtidigt klev Khosla-partnern och Silicon Valley-kändisen Keith Rabois, tidigare operativ chef på det börsnoterade miljardföretaget Square, in i Narratives styrelse. Där tog han plats jämte Om Malik, sedan tidigare delägare i Narrative genom True Ventures och en av den amerikanska techsektorns mest välkända investerare.

“Framtiden har aldrig sett ljusare ut”, skrev Narrative när investeringen offentliggjordes.

Nu lämnar både Om Malik och Keith Rabois sina uppdrag hos Narrative, kan Di Digital avslöja. För närvarande består bolagets styrelse enbart av de tre grundarna – Martin Källström, Oskar Kalmaru och Björn Wesén.

Orsaken till avhoppen är inte känd, ej heller om Om Malik och Keith Rabois styrelseplatser kommer fyllas av andra.

Styrelseförändringen sker mindre än två år efter den senaste investeringsrundan i Narrative, där både Khosla Ventures och True Ventures deltog.

Narratives medgrundare och vd Martin Källström bekräftar att Om Malik och Keith Rabois har lämnat sina styrelseplatser, men avböjer att förklara saken närmare när Di Digital når honom på telefon.

“Jag vill gärna ge hela bilden och verkligen nå ut med den. Jag har inte en kort kommentar som ger en rättvisande bild av det”, säger han och lovar att återkomma med mer information vid ett senare tillfälle.

Jag har inte en kort kommentar som ger en rättvisande bild.

 

I slutet av 2015 lanserade Narrative en ny version av sin minikamera Clip. Det var en vidareutveckling av den första kameran som bolaget utvecklade med pengar från en uppmärksammad Kickstarter-kampanj för tre år sedan.

”Den första versionen var för att se om det i över huvud taget skulle fungera. Det är den här produkten vi hade velat bygga från början egentligen,” sa Narratives medgrundare Oskar Kalmaru då i en intervju med Di Digital.

Samtidigt visade bolagets årsredovisning för 2014/15 på stora utvecklingskostnader. Narrative redovisade då en förlust på 25 Mkr, att jämföra med ett minusresultat på drygt 8 Mkr året innan. Samtidigt var omsättningsökningen blygsam, från drygt 8 Mkr till 9,7 Mkr.

Totalt har Narrative tagit in 100 miljoner kronor i finansiering sedan Kickstarterkampanjen. Förutom Khosla Ventures och True Ventures finns även svenska Creandum bland ägarna.

Bolaget har för avsikt att fylla på kassan med nytt riskkapital under 2016. Diskussioner pågår med flera investerare, enligt uppgift till Di Digital, men bolaget har ännu inte meddelat att ny finansiering är säkrad.

Kommer Khosla Ventures och True Ventures att försvara sina ägarandelar i Narrative när ni tar in mer pengar?

“Det förväntar jag mig att de gör”, säger Martin Källström.

Läs även: "Startups ska leverera värde, inte höga värderingar" – intervju med superinvesteraren Om Malik

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera