Annons

Nasdaq-chefen: Europa har inte kunnat värdera techbolag

Adam Kostyál är noteringschef på Stockholmsbörsen.
Adam Kostyál är noteringschef på Stockholmsbörsen. Foto: Oskar Omne
Stockholmsbörsen har missat två stora technoteringar det senaste året. De svenska och europeiska börsernas svårighet att värdera tillväxtbolag är ett av problemen, enligt noteringschefen Adam Kostyál.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges techsektor är på topp och flera internationella techbolag överväger nu att börsnotera sig i Stockholm. Mycket på grund av flera spelbolags lyckosamma noteringar i huvudstaden. 

Men Stockholmsbörsen har även missat flera stora noteringar de senaste åren. De två som utmärker sig är Spotify, som valde att noteras på New York-börsen, och Izettle som förvärvades av Paypal.

För Nasdaqs noteringschef Adam Kostyál beror det inte på Stockholmsbörsen görande utan marknaden i stort och till stor del på Europa och Sveriges långa återhämtning efter dotcom-kraschen.

”Det viktiga är inte vad vi gör, utan vad den svenska marknaden gör. Vi slickade såren väldigt länge efter dotcom-kraschen och man missade väldigt många chanser genom att inte investera i den nya vågen av bolag som kom till marknaden”, säger Adam Kostyál.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Istället var det utländskt kapital som gick in för att stötta startups som var på väg att bli Sveriges nästa miljardbolag. 

”Om man tittar på hur Spotify finansierades var Northzone och Creandum där men det var framför allt amerikanska fonder som verkligen tog det stora steget och gav dem en större värdering. Nu har pensionskapitalet insett att man borde ha varit en del av det”, säger Adam Kostyál. 

Den europeiska marknaden har blivit sämre på att förstå tillväxtdrivna techbolags affärsmodeller, menar han.

”Så fort du är lönsam då är svenska och europeiska börser bra på att värdera bolag. När bolag inte visar lönsamhet eller visar tecken på att vara på väg att bli lönsamma då ligger de europeiska efter den amerikanska marknaden. Att förstå den nya affärsmodellen där bolag kanske investerar allt i tillväxt, det är den största utmaningen för den svenska marknaden”, säger Adam Kostyál. 

Ett exempel på ett svårvärderat bolag är nederländska Adyen, vars teckningskurs på 240 euro fördubblades under första handelsdagen på Amsterdam-börsen i juni. Börsvärdet steg från 7 miljarder euro till 14 miljarder euro på en dag.

Läs mer: Klarna-utmanaren Adyen rusar med 100 procent 

Enligt Nasdaqs noteringschef börjar dock svenska institutioner förstå techvärlden bättre. Flera riskkapitalbolag har nu har samlat in miljardsummor i nya fonder, bland annat med svenskt pensionskapital. Därmed bör förståelsen för yngre tillväxtbolag öka, menar han.

”Jag tror att svenskt pensionskapital kommer att vara mycket mer involverat både direkt och indirekt. Då får vi potentialen att finansiera de här bolagen med mer och mer svenskt kapital vilket gör att när de är redo för börsen då har de en starkare dialog med den svenska marknaden. Då finns det bättre förutsättningar att notera dem i Sverige”, säger han.


Lyssna på Digitalpoddens specialavsnitt från Almedalen här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies