Annons

”Nästa steg kan bli en ännu större fond”

Susanna Campbell och David Frykman är investerare på Norrsken.
Susanna Campbell och David Frykman är investerare på Norrsken. Foto: Jesper Frisk.
300 miljoner investeras i Norrskens nya hållbarhetsfond. Men den nya fonden är bara en del av en större plan, enligt investeringsansvarig Susanna Campbell.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation (NTL) har investerat i en rad bolag sedan starten 2016. Bland annat har den techorienterade välgörenhetsstiftelsen backat bolag som integrationsappen Welcome (NTL), arbetsförmedlaren Just Arrived (NTL), vårdtjänsten Doctrin (NTL) och matsvinnsappen Karma (NTL).

Nu har fyra superentreprenörer gjort gemensam sak och skapat en ny fond på 300 miljoner kronor som Norrsken kommer att hantera. De som har gått in med kapital är Niklas Adalberth, via sin stiftelse Norrsken, Carl Manneh, medgrundare av Mojang, Sebastian Knutsson, medgrundare av King och Filip Tysander, entreprenören bakom klockmärket Daniel Wellington.

Foto: Jesper Frisk.

Sebastian Knutsson, Carl Manneh och Niklas Adalberth lägger tillsammans in 270 miljoner kronor i den nya fonden. Foto: Jesper Frisk.

Läs mer: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

Tanken är att fonden ska fungera som ett komplement till Norrskens befintliga verksamhet. 

”Vi tror på socialt entreprenörskap men det ekosystem dessa entreprenörer behöver finns inte i dag. Norrsken är superviktigt och tillgodoser vissa behov, som best practice och rådgivning, men har saknat de finansiella musklerna. Den frågan löser man nu”, säger David Frykman.

Han är ansvarig för investeringarna på Norrsken tillsammans med den före detta Ratos-vd:n Susanna Campbell. Hon anser att fonden kommer att räcka i åtminstone 3 – 5 år framöver.

Nästa steg kan bli en ännu större fond.

”Nästa steg kan bli en ännu större fond eller kanske något som är mer internationellt”, säger Susanna Campbell.

Läs även: Norrsken anställer tunga investerare 

De bolagen som stiftelsen Norrsken redan har investerat i kommer nu att flytta över till den nya fonden och det är från den som kommande nyinvesteringar och följdinvesteringar kommer att göras. Precis som för Norrsken är investeringsfokus brett, men begränsat till techorienterade bolag som löser samhällsproblem.

”Den här fonden är först och främst tänkt för investeringar i tidiga skeden men vi kan göra alla typer av investeringar”, säger David Frykman.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies