Hoppa till innehållet

Nätapotek utmanar med snabbleveranser: ”Vi ska bli störst i Sverige”

Nya nätapoteket Meds tar in 44 miljoner kronor i riskkapital från en rad namnkunniga investerare och utmanar Apotea med ett löfte om leveranser inom en timme. ”Vi ska bli Sveriges största apotek inom fem år”, säger Björn Thorngren, vd och medgrundare av Meds. 

Från vänster: Adham Shawwaf, teknikchef och medgrundare, Björn Thorngren, vd och grundare och Joanna Elmes, operativ chef och medgrundare för Meds.
Från vänster: Adham Shawwaf, teknikchef och medgrundare, Björn Thorngren, vd och grundare och Joanna Elmes, operativ chef och medgrundare för Meds.

Det nya nätapoteket Meds lanseras i veckan med ett erbjudande om supersnabba hemleveranser. Bolaget har redan tagit in 44 miljoner kronor i riskkapital från en rad namnkunniga investerare. 

Störst av dessa är Richard Båge, som även blir bolagets ordförande. Han är främst känd som grundare av Insplanet och Mediaplanet, samt som första investerare i techbolag som Kaching, Avtal24 och börsnoterade Storytel. Även Michael Storåkers, grundare av reklambyrån Storåkers McCann, uppges vara med på tåget.

De första 44 miljonerna är att betrakta som en såddrunda.

”Vårt mål är att bli Sveriges största apotek inom fem år. Men det kommer krävas hundratals miljoner kronor i riskkapital för att lyckas med det. De här första 44 miljonerna är att betrakta som en såddrunda”, säger Björn Thorngren, vd och grundare av det nystartade nätapoteket Meds.

Enligt Di Digitals källor har även Christian W Jansson investerat, via familjebolaget Carl Westin AB. Han var tidigare ordförande i Apoteket AB, men lämnade uppdraget i oktober i fjol på grund av sitt ägande i nätdoktorn Min Doktor.

Christian W Jansson hävdar dock att investeringen gjorts av hans son Carl Jansson via familjeföretaget Carl Westin AB.

”Carl har ett långt förflutet som marknadsansvarig för Min Doktor, som han lämnade våren 2017”, skriver Christian W Jansson i ett mejl till Di Digital.

Även Leo Vegas-grundarna Gustav Hagman och Robin Rahm, uppges ha investerat, liksom Felix Hagnö, som grundade Tradedoubler ihop med Spotifys Martin Lorentzon.

Grundaren Björn Thorngren vill dock inte bekräfta dessa namn.

Läs mer: Min Doktors nya vd: ”En del av kritikerna har rätt” 

Sedan avregleringen 2009 har antalet fysiska apotek i Sverige vuxit, samtidigt som traditionella kedjor som Apoteket AB och Apoteket Hjärtat satsat på näthandel. Störst på nätet är dock succébolaget Apotea som såg sin omsättning stiga med 55 procent till 1,5 miljarder kronor i fjol.

Björn Thorngren menar att marknaden för receptbelagda läkemedel i Sverige är perfekt för e-handel. Detta tack vare innovationer som e-recept, mobilt bank-id, samt att vårdkedjan digitaliseras och läkarbesök på nätet blir allt vanligare. 

”E-handeln växer rekordsnabbt. Men den utgör fortfarande bara 7 procent av apoteksbranschens omsättning på 40 miljarder kronor om året. Vi tror att den andelen är 25 procent om tre år”, säger vd Björn Thorngren.

Bolaget beskrivs som ett ett apotek i mobilen som levererar direkt till kunden varje timme.

”Det är ju sjukt att man ska gå till apoteket när man mår dåligt och behöver hämta sin medicin. Med början denna vecka levererar vi receptbelagda läkemedel och andra apoteksvaror varje timme i Stockholms innerstad och i närförorterna. Ambitionen är att bygga ut snabbleveranserna i hela Sverige, men redan nu levererar vi samma dag i en stor del av landet”, säger Björn Thorngren.

Läs mer: Rekordår för Apotea – resultat och lönsamhet flerdubblas 

Nu är fler konkurrenter på väg in på marknaden.

I augusti i fjol rapporterade Di Digital att livsmedelsjätten Axfood startat ett nätapotek ihop med Novax, som är Axfoodägaren Axel Johnson-gruppens investmentbolag, samt entreprenörerna och grundarna Kim Persson, Johan Bergenheim och Henrik Patzer. Bolaget har sedan dess fått namnet Apohem och planen är en lansering under våren, enligt Axfoods presschef Claes Salomonsson.

”Jag tror det dyker upp fler konkurrenter. Men vi tror att vårt mobilfokus och snabba leveranser blir en avgörande fördel”, säger vd Björn Thorngren.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats efter publicering med en reaktion från Christian W Jansson.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera