Annons

Nätapoteken rekordsäljer – äldre kunder strömmar till: ”Dramatisk utveckling”

Apoteas vd Per Svärdson och Meds vd Björn Thorngren. Kollage.
Apoteas vd Per Svärdson och Meds vd Björn Thorngren. Kollage.
Sveriges största nätapotek Apotea säljer nu 50 procent mer än normalt till följd av coronaviruset. Rivalen Meds ser också rekordförsäljning. Framför allt är tillväxten stark i äldre kundgrupper. ”Det är en dramatisk utveckling”, säger Meds vd Björn Thorngren. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nätapoteken var i fjol den snabbast växande nischen inom svensk e-handel. Till följd av coronaoron har försäljningen tagit ytterligare fart – och når nu rekordnivåer.

Det bekräftar två av de största renodlade nätapoteken, som Di Digital har talat med.

”Vi har sålt drygt 50 procent mer än normalt de senaste två veckorna. Den plötsliga, och stora, ökningen har gjort att vi har haft svårt med att leverera alla varor”, säger Pär Svärdson.

Han är grundare av och vd för Apotea som är enskilt störst på marknaden med en omsättning på drygt 2 miljarder kronor 2018.

Även nätapoteket Meds har rekordsålt under virusoron. Enligt vd:n Björn Thorngren ser de också en anmärkningsvärd förändring i kunddemografin. Nu utgör äldre kunder, över 55 år, omkring 40 procent av försäljningen, från att tidigare uppgått till som mest 25 procent.

”Det är en dramatisk utveckling, sedan får vi se om den består. Vanans makt är stark och det har framför allt varit yngre som handlat online”, säger han.

Apotea har också sett en ökning i äldre kundgrupper. I åldersgruppen 55- till 65-åringar har intäkterna ökat med 65 procent de senaste två veckorna – och för personer över 65 år är ökningen hela 135 procent.

Vd:n Pär Svärdson tillskriver en del av den ökningen till de fysiska butikernas sinande lager. 

”Lokala apotek har vanligtvis inte så stora lager och det tar slut väldigt fort när efterfrågan ökar. Det har i sin tur gjort att vi har fått väldigt många nya kunder i och med att vi har haft, exempelvis, handsprit och huvudvärkstabletter i lager”, säger han. 

Läs även: Nätapoteket Meds vd sitter i corona-karantän

Försäljningen av receptbelagda läkemedel blir en viktig pusselbit i kampen om de äldre, och i stor utsträckning, återkommande kunderna, anser Meds vd.

”Om fler äldre handlar över internet kommer också försäljningen av receptbelagda läkemedel att öka. Vinstmarginalen är reglerad och inte särskilt hög, men stabil trots allt och inte utsatt för kampantryck som på vissa andra varor”, säger Björn Thorngren. 

Oron för att coronaviruset ska fortsätta sprida sig i samhället har medfört en betydande hamstringseffekt bland kunderna, bedömer Apoteas vd Pär Svärdson som anser att utvecklingen är alarmerande.

”Den stora försäljningsökningen av läkemedel i allmänhet är illavarslande. När man är ett apotek och säljer läkemedel är ju det positivt men som medborgare känner jag en viss oro över att människor hamstrar på sig, risken att det tar slut blir ju större”, säger han.

Både Apotea och Meds säger att tillgången på läkemedel är högst osäker framöver efter Indiens exportrestriktioner, som är ett viktigt land i produktionsledet. Apoteas vd Pär Svärdson uppmanar alla som äter receptbelagda mediciner att köpa dem omgående.

”Vi har börjat få signaler från våra leverantörer att vi inte får köpa så mycket som vi vill av vissa produkter, det finns en signifikant risk att det kommer att ta slut. Om du äter någon receptbelagd medicin är mitt råd att köpa den, och gör det snart.”

Läs även: Staten blir delägare i Wallenbergs nätläkare

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer