Hoppa till innehållet

Nätbedragaren kartlade den svenska finanseliten

Med Telias e-legitimationer blåste mannen Sveriges mest förmögna på miljoner. Nu har han dömts. Idag kan Di Digital avslöja listan över finansmännen som kan ha stått näst på tur.

Mats Arnhög, Christer Gardell, Börje Ekholm, Pär Boman, Per Strömberg och Johan Karlström är bland finansprofilerna i kartläggningen.
Mats Arnhög, Christer Gardell, Börje Ekholm, Pär Boman, Per Strömberg och Johan Karlström är bland finansprofilerna i kartläggningen.Foto: Dagens Industri

I höstas avslöjade Di hur bedragare stulit mer än 5 miljoner kronor från de svenska näringslivsprofilerna Christer Gardell och Mats Arnhög med hjälp av e-legitimationer från Telia.

I slutet av april dömdes huvudmannen i bedrägeriet till fyra års fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Men kuppen kunde ha fått långt större konsekvenser om inte polisen slagit till i tid. Det visar Di Digitals granskning av fallet.

Läs även: Den stora blåsningen - hela reportaget om miljonbedrägeriet

Vid en husrannsakan i huvudmannens bostad i Södertälje beslagtogs tre datorer. På två av dem fanns spår av en omfattande kartläggning av topparna i den svenska finansvärlden.

Information om bolagsengagemang, inkomster och bostadsadresser hade samlats in om flera av personerna. Bland namnen märks Börje Ekholm, tidigare vd för Investor, Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman samt Anders Sundström, styrelseordförande Swedbank och tidigare näringsminster. Även Mats Arnhögs och Christer Gardells namn förekommer.

I webbläsarens bokmärkesfält fanns länkar sparade till tidningen Veckans Affärers lista över Sveriges 136 miljardärer, samt en länk till en Aftonbladet-artikel med rubriken Sveriges 200 rikaste.

“Mitt intryck är att man trålat efter personer som det kan vara möjligt att komma åt pengar ifrån”, säger Jonas Svanfeldt, åklagaren i fallet.

"Mitt intryck är att man trålat efter personer som det kan vara möjligt att komma åt pengar ifrån."

De stulna pengarna slussades ut via ett konto i SBAB bank, som bedragarna öppnat med hjälp av de stulna e-legitimationerna. Därifrån flyttades de via två skalbolag – till synes förvärvade enbart för att stå som mellanhänder i kuppen – och sen vidare till ett tjugotal olika individer, boende i Södertäljeområdet.

En av de misstänkta i fallet köpte kort efter kuppen en Bentley Continental GT, årsmodell 2008, för 750 000 kronor. En annan växlande in 174 000 kronor till spelmarker på Casino Cosmopol i Stockholm, enligt polisens förundersökning.

Polisen har bara lyckats kräva in och återlämna en bråkdel av de stulna pengarna. Ett antal miljoner kronor har spårats till bankkonton i Luxemburg, uppger poliskällor för Di.

Både Avanza och SBAB, de banker som drabbades av bedrägeriet, kopplade omedelbart bort Telias e-legitimation från sina respektive sajter när kuppen uppdagades. Även Telia ströp möjligheten för privatpersoner att beställa e-legitimationer och återkallade de som skickats ut under 2014. Än idag är tjänsten avstängd.

Ingen av bankerna har idag för avsikt att återuppta samarbetet med Telia.

Om Telia skulle komma tillbaka och skärpa sina rutiner runt utlämning så är vi givetvis beredda att ta den dialogen, men vi är inte där än”, säger Fredrik Ohlsson, säkerhets- och operativ riskchef på SBAB Bank.

“Förtroendet är helt centralt för sådana här system. Sjunker allmänhetens förtroende för digitala identiteter så vore det enormt olyckligt”, säger Martin Tivéus, vd på Avanza.

Kuppen kommer som ett hårt slag mot Telias e-legitimation, som redan för en tynande tillvaro på marknaden jämte dominanten BankID. Majoriteten av Telias affär kommer från avtal med myndigheter, till exempel Skatteverket. Vad gäller e-legitimationer för privatpersoner har bolaget en marknadsandel på bara några få procent.

2015 räknar bolaget Finansiell ID-teknik, som står bakom BankID, med att 6,5 miljoner svenskar kommer att genomföra mer än en miljard inloggningar med systemet. Det motsvarar intäkter för bankerna, som tar en fast summa i betalt per inloggning, på flera hundra miljoner kronor.

Teliasonera skriver i ett mejl till Di att bolaget har för avsikt att fortsätta tillhandahålla e-legitimationer för privatmarknaden. Hur den nya utlämningsformen ska se ut har företaget inget svar på.


Topparna som blev kartlagda

Vid en husrannsakan hos huvudmannen i bedrägeriet hittade polisen spår efter en omfattande kartläggning av topparna i det svenska näringslivet. I flera fall tycks uppgifter om inkomster, bostadsadress och bolagsengagemang ha samlats in.

Bland namnen märks:

  • Börje Ekholm, tidigare vd Investor
  • Matti Kinnunen, tidigare operativ chef. Carnegie
  • Anders Sundström, styrelseordförande Swedbank och tidigare näringsminister
  • Johan Malmqvist, tidigare vd Getinge
  • Pär Boman, styrelseordförande Handelsbanken
  • David Magnusson, styrelseordförande SBAB
  • Per Strömberg, styrelseordförande ICA banken och ICA Sverige
  • Johan Karlström, vd Skanska
  • Gunnar Hjelmstedt, styrelseordförande Schibsted Media, Hitta.se
  • Tom Persson, arvtagare till H&M
  • Christer Gardell, styrelseordförande Cevian Capital
  • Mats Arnhög, styrelseordförande Active Biotech, Sturehof

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera