Annons

Nätbedragaren kartlade den svenska finanseliten

Mats Arnhög, Christer Gardell, Börje Ekholm, Pär Boman, Per Strömberg och Johan Karlström är bland finansprofilerna i kartläggningen.
Mats Arnhög, Christer Gardell, Börje Ekholm, Pär Boman, Per Strömberg och Johan Karlström är bland finansprofilerna i kartläggningen. Foto: Dagens Industri
Med Telias e-legitimationer blåste mannen Sveriges mest förmögna på miljoner. Nu har han dömts. Idag kan Di Digital avslöja listan över finansmännen som kan ha stått näst på tur.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I höstas avslöjade Di hur bedragare stulit mer än 5 miljoner kronor från de svenska näringslivsprofilerna Christer Gardell och Mats Arnhög med hjälp av e-legitimationer från Telia.

I slutet av april dömdes huvudmannen i bedrägeriet till fyra års fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Men kuppen kunde ha fått långt större konsekvenser om inte polisen slagit till i tid. Det visar Di Digitals granskning av fallet.

Läs även: Den stora blåsningen - hela reportaget om miljonbedrägeriet

Vid en husrannsakan i huvudmannens bostad i Södertälje beslagtogs tre datorer. På två av dem fanns spår av en omfattande kartläggning av topparna i den svenska finansvärlden.

Information om bolagsengagemang, inkomster och bostadsadresser hade samlats in om flera av personerna. Bland namnen märks Börje Ekholm, tidigare vd för Investor, Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman samt Anders Sundström, styrelseordförande Swedbank och tidigare näringsminster. Även Mats Arnhögs och Christer Gardells namn förekommer.

I webbläsarens bokmärkesfält fanns länkar sparade till tidningen Veckans Affärers lista över Sveriges 136 miljardärer, samt en länk till en Aftonbladet-artikel med rubriken Sveriges 200 rikaste.

“Mitt intryck är att man trålat efter personer som det kan vara möjligt att komma åt pengar ifrån”, säger Jonas Svanfeldt, åklagaren i fallet.

"Mitt intryck är att man trålat efter personer som det kan vara möjligt att komma åt pengar ifrån."

De stulna pengarna slussades ut via ett konto i SBAB bank, som bedragarna öppnat med hjälp av de stulna e-legitimationerna. Därifrån flyttades de via två skalbolag – till synes förvärvade enbart för att stå som mellanhänder i kuppen – och sen vidare till ett tjugotal olika individer, boende i Södertäljeområdet.

En av de misstänkta i fallet köpte kort efter kuppen en Bentley Continental GT, årsmodell 2008, för 750 000 kronor. En annan växlande in 174 000 kronor till spelmarker på Casino Cosmopol i Stockholm, enligt polisens förundersökning.

Polisen har bara lyckats kräva in och återlämna en bråkdel av de stulna pengarna. Ett antal miljoner kronor har spårats till bankkonton i Luxemburg, uppger poliskällor för Di.

Både Avanza och SBAB, de banker som drabbades av bedrägeriet, kopplade omedelbart bort Telias e-legitimation från sina respektive sajter när kuppen uppdagades. Även Telia ströp möjligheten för privatpersoner att beställa e-legitimationer och återkallade de som skickats ut under 2014. Än idag är tjänsten avstängd.

Ingen av bankerna har idag för avsikt att återuppta samarbetet med Telia.

Om Telia skulle komma tillbaka och skärpa sina rutiner runt utlämning så är vi givetvis beredda att ta den dialogen, men vi är inte där än”, säger Fredrik Ohlsson, säkerhets- och operativ riskchef på SBAB Bank.

“Förtroendet är helt centralt för sådana här system. Sjunker allmänhetens förtroende för digitala identiteter så vore det enormt olyckligt”, säger Martin Tivéus, vd på Avanza.

Kuppen kommer som ett hårt slag mot Telias e-legitimation, som redan för en tynande tillvaro på marknaden jämte dominanten BankID. Majoriteten av Telias affär kommer från avtal med myndigheter, till exempel Skatteverket. Vad gäller e-legitimationer för privatpersoner har bolaget en marknadsandel på bara några få procent.

2015 räknar bolaget Finansiell ID-teknik, som står bakom BankID, med att 6,5 miljoner svenskar kommer att genomföra mer än en miljard inloggningar med systemet. Det motsvarar intäkter för bankerna, som tar en fast summa i betalt per inloggning, på flera hundra miljoner kronor.

Teliasonera skriver i ett mejl till Di att bolaget har för avsikt att fortsätta tillhandahålla e-legitimationer för privatmarknaden. Hur den nya utlämningsformen ska se ut har företaget inget svar på.


Topparna som blev kartlagda

Vid en husrannsakan hos huvudmannen i bedrägeriet hittade polisen spår efter en omfattande kartläggning av topparna i det svenska näringslivet. I flera fall tycks uppgifter om inkomster, bostadsadress och bolagsengagemang ha samlats in.

Bland namnen märks:

 • Börje Ekholm, tidigare vd Investor
 • Matti Kinnunen, tidigare operativ chef. Carnegie
 • Anders Sundström, styrelseordförande Swedbank och tidigare näringsminister
 • Johan Malmqvist, tidigare vd Getinge
 • Pär Boman, styrelseordförande Handelsbanken
 • David Magnusson, styrelseordförande SBAB
 • Per Strömberg, styrelseordförande ICA banken och ICA Sverige
 • Johan Karlström, vd Skanska
 • Gunnar Hjelmstedt, styrelseordförande Schibsted Media, Hitta.se
 • Tom Persson, arvtagare till H&M
 • Christer Gardell, styrelseordförande Cevian Capital
 • Mats Arnhög, styrelseordförande Active Biotech, Sturehof

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer