Annons

Ministern rasar mot fula kreditknepet: ”Orimlig affärsmodell”

Klarna och Qliro är två av de största aktörerna på betalmarknaden. Finansmarknadsminister Per Bolund. Kollage.
Klarna och Qliro är två av de största aktörerna på betalmarknaden. Finansmarknadsminister Per Bolund. Kollage. Foto: Di/TT/Press.
Svenska kunder ska inte luras in i betalvägar som kostar mer, säger finansmarknadsminister Per Bolund efter Di Digitals granskning av nätbutikernas kreditknep. ”De tjänar pengar på det som kunderna i slutändan förlorar”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska nätbutiker tjänar extrapengar på att styra kunderna mot att välja avbetalning snarare än att direktbetala, kunde Di Digital avslöja under måndagen.

Pengarna kommer från stora betalbolag – och vissa fall får nätbutikerna dessutom ta del av de intäkter som uppstår när fakturor skickas vidare inkassobolag.

Läs mer: Nätbutikernas knep – tjänar pengar på skuldsatta: ”Driver folk till delbetalning” 

Per Bolund, Finansmarknadsminister och språkrör för Miljöpartiet, upprörs över metoden, som alltså innebär att svenska e-handlare tjänar pengar på att värva kreditkunder till betalbolag som Klarna, Qliro, Svea Ekonomi och Collector.

”Jag blir förbannad. Det är moraliskt tvivelaktigt att man ska få ekonomiska fördelar genom att uppmuntra kunderna att ingå avtal som är till nackdel för deras ekonomi. De tjänar pengar på det som kunderna i slutändan förlorar. Det är inte en rimlig affärsmodell”, säger han.

Finansmarknadsministern tycker dock att det är ”självklart” att man som kund ska kunna ta lån i vissa sammanhang för att finansiera sina inköp.

”Men då ska det vara ett medvetet val där man går in med full kunskap. De här affärsmodellerna uppmuntrar till det motsatta”, säger han.

Enligt ett lagförslag som nyligen har varit ute på remiss ska nätbutiker från den 1 mars 2020 inte tillåtas att först presentera - eller själva fylla i - kredit som betalsätt, om andra alternativ finns.

”Er artikel ger oss vatten på vår kvarn. Det här är anledningen till att vi tog fram det här lagförslaget. Vi kunder ska bestämma hur vi vill betala. Då ska vi inte luras in i betalvägar som kostar mer och innebär risker”, säger Per Bolund.

Är lagförslaget tillräckligt för det?

”Det är ett viktigt första steg och visar att vi inte är nöjda med hur marknaden fungerar i dag. Om det visar sig att det inte är tillräckligt för att få bukt med problemen är vi beredda att ta i med hårda tag. Men hur det skulle se ut är vi inte klara med.”

Ett motargument som har framförts i remissvaren är att fakturaköp är populära bland kunderna. Vad säger du om det?

”Det är inte tillräckligt starka argument. Det är ingen stor ansträngning för kunden att klicka i på en hemsida om den vill betala på kredit.”

Läs även: Hård kritik mot näthandlarnas kreditknep: ”Riskerar sätta fler i skuldfällan” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer