Annons

Nationalekonom: Vartannat jobb kan försvinna

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.
Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet. Foto: Sofia Sabel
Inom 20 år kan mer än hälften av jobben i Sverige vara ersatta av robotar, enligt nationalekonomen Stefan Fölster.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De senaste fem åren har automatiseringen bidragit till att runt 450.000 jobb har försvunnit i Sverige, bedömer Stefan Fölster, chef för den marknadsliberala tankesmedjan Reforminstitutet. I en rapport för Stiftelsen för strategisk forskning från 2014 uppskattar han dessutom att 53 procent av dagens anställda inom 20 år kommer att ha ersätts av digital teknik.

Bland annat räknar han med att nästan 200.000 jobb försvinner inom detaljhandeln och drygt 170.000 inom vården. Risken för en bokföringsassistent att bli ersatt av en dator är 97 procent, för en ingenjör 56,4 procent och för en företagsekonom 46,2 procent.

Ändå anser Stefan Fölster att en robotskatt är en mycket dålig idé, bland annat för att den enligt honom i praktiken skulle vara en skatt på exportindustrin.

Han anser att det svenska samhället under överskådlig tid kan kompensera för automatiseringens effekter och skapa nya jobb istället för dem som försvunnit. Det gör man enligt honom genom att fortsätta sänka skatten på arbete och framför allt på arbetsintensiva tjänster genom till exempel rut- och rotavdrag.

Läs mer: Nu börjar debatten om robotskatt
Foto: Claes-Göran Flinck, Jesper Frisk, Fredrik Sandberg/ TT

"När man lägger en skatt på konsumtion i stället hämmar man inte investeringar och produktion i näringslivet."

Att beskatta kapital hårdare är enligt honom i praktiken omöjligt, då kapitalet är lätt att flytta till andra länder.

Läs mer: Han tror att robotar kommer ta hälften av alla jobb

På längre sikt tror Stefan Fölster att datorer blir bättre än människor på det mesta - men inte heller då tror han att människor kan sluta arbeta och leva på basinkomst som samlas in genom robotarnas arbete.

"Jag tror att vi skapar löne- och bidragssystem som ger incitament att försöka bjuda ut sin arbetskraft, även om många inte lyckas."

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer