Annons

Nätläkarens värdering växer till 2 miljarder – Swedbank Roburs teknikfond kliver in

Min Doktors vd Jonas Vig.
Min Doktors vd Jonas Vig.
Min Doktor är Sveriges äldsta och i dag tredje största nätläkare. Nu fyller bolaget på kassan med 280 miljoner kronor – och får in Swedbank Roburs haussade fond Ny Teknik i ägarkretsen. Värderingen stiger till 2 miljarder, kan Di avslöja, men vd:n Jonas Vig dementerar att bolaget nu skulle sikta mot en börsnotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den digitala vårdgivaren Min Doktor grundades redan 2013, som den allra första nätläkaren på marknaden. Under 2019 hade de 19 procent av marknadsandelarna i Sverige, enligt SKR, efter att ha blivit omsprungna av konkurrenterna Kry och Doktor.se.

Nyligen ändrade Min Doktor sin bolagsform och gick från att vara ett privat till ett publikt aktiebolag. Det brukar indikera en förestående börsnotering eller att institutionella investerare är på väg in i verksamheten.

Nu fyller Min Doktor på sin kassa med totalt 280 miljoner kronor, där Swedbank Roburs fond Ny Teknik kliver in som ny delägare. Enligt handlingar från Bolagsverket köper de en post motsvarande cirka 8 procent av Min Doktor.

Innebär deras inträde i ägarkretsen att ni blickar mot en börsnotering? 

”Swedbank Robur Ny Teknik har möjlighet att ha en viss andel onoterade bolag i portföljen, så vi har inga omedelbara planer på att bli ett börsbolag. Just nu fokuserar vi enbart på att bygga vidare Min Doktor med hjälp av det här kapitaltillskottet”, säger Jonas Vig till Di.

Vd:n Jonas Vig avböjer att kommentera vad företaget värderas till i transaktionen, men dokument från Bolagsverket som Di tagit del av indikerar att den ökar till uppemot 2 miljarder kronor. Under 2018 värderades Min Doktor till 1,3 miljarder kronor.

Även existerande storägare deltar i kapitalrundan. Efter den nya transaktionen kontrollerar Ica-anknutna Apotek Hjärtat 43 procent och riskkapitalbolaget EQT Ventures 17 procent av Min Doktor, visar handlingarna.

Det var under hösten 2018 som Ica-gruppen genom Apotek Hjärtat först köpte in sig i Min Doktor. Affären kritiserades då av bland andra Läkarförbundet, som menade att det fanns tydliga risker för att intressekonflikter skulle uppstå. Läkemedelsverket presenterade i slutet av 2019 en rapport där myndigheten föreslog att apotek inte bör tillåtas vara majoritetsägare i vårdgivare. Än så länge finns det dock inget skarpt förslag om en sådan lagändring på politisk nivå.

Har kritiken mot Apotek Hjärtats ägande haft någon betydelse i denna kapitalrunda?

”Nej, Ica som ägare har ett väldigt långsiktigt perspektiv i Min Doktor. De deltar i den här rundan och fortsätter att satsa på bolaget”, säger Jonas Vig.

Under 2019 gjorde Min Doktor en förlust om 198 Mkr på en omsättning om 186 Mkr. 

Utöver den digitala vården så driver bolaget i dagsläget en traditionell vårdcentral och ett 20-tal mindre fysiska kliniker, som togs över från Apotek Hjärtat under 2018.

Planen sägs vara att det nya kapitalet ska investeras i produkt- och tjänsteutveckling. Min Doktor ser nu stora möjligheter att behandla patienter som har en eller flera kroniska sjukdomar, en grupp som står för ungefär 85 procent av sjukvårdens utgifter. 

”Vi tar in pengarna för att fortsätta satsa på produktutveckling, inte minst för att fortsätta våra satsningar med digitala lösningar för patienter med kroniska besvär”, säger han.

Utöver den digitala vården så driver bolaget i dagsläget en traditionell vårdcentral och ett 20-tal mindre fysiska kliniker, som togs över från Apotek Hjärtat under 2018.

”Tanken är att fortsätta bygga ihop det digitala och det fysiska. Vi kommer absolut etablera fler vårdcentraler framöver”, säger han.

Är antalet ärenden ni hanterar nu tillbaka på samma höga nivåer som i våras, med tanke på att smittspridningen av corona i samhället ökar igen?

”Vi och alla andra aktörer såg en extrem ökning under våren, där det kulminerade i mitten på mars. Det är inte tillbaka på de nivåerna ännu, men vi ser en stabil och accelererande ökning”, säger Jonas Vig.

Han tillägger att Min Doktor under det första halvåret 2020 gick förbi den närmsta konkurrenten Doktor.se vad gäller antalet fakturerade läkarbesök, om man räknar bort ärenden som hanteras av sjuksköterskor, och hänvisar till statistik från Region Sörmland där alla tre stora nätläkarna har sin hemvist.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer