Annons

Nätläkarnas nya kassakor: Psykologhjälp och vård av psykiska sjukdomar

Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry, de största svenska vårdapparna och Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor.
Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry, de största svenska vårdapparna och Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor. Foto: Di och TT.
För nätläkarna är patientbesöken redan i dag en förlustaffär. Nu riskerar ersättningen från staten att stramas åt ännu mer. Det gör att aktörerna blickar mot vård av kroniska sjukdomar och psykologhjälp som nya intäktskällor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Politikerna i Sveriges kommuner och landsting, SKL, ser just nu över ersättningsnivåerna för utomlänsbesök, något som drabbar de så kallade nätläkarna.

Enligt källor till Di Digital har sjukvårdsdelegationen – med politiker från V, S, MP, C, L och M – diskuterat en sänkning av dagens ersättning på 650 kronor per läkarbesök till mellan 500 och 450 kronor. Beslut kring nivåerna kan tas under fredagen av styrelsen i SKL.

Hotet om sänkta ersättningar kan bli en ödesfråga för flera nätläkare. Marginalerna för bolagen krypande små. Flera av de större aktörerna vittnar för Di Digital om att de redan med dagens ersättningsnivåer går minus på läkarbesöken.

”Vi har haft långa och djupgående dialoger med SKL, där vi mycket tydligt redogjort för våra kostnader. Tyvärr så verkar man trots detta gå på linjen att sänka ersättningarna ytterligare”, säger Martin Lindman, vd och medgrundare av Doktor.se.

Andelen digitala vårdbesök är än så länge begränsade, men de ökar markant. Under 2017 gjordes drygt 220 000 besök hos nätläkare, det var 1,6 procent av alla läkarbesök till primärvården i Sverige. Förra året hade den siffran stigit till nästan 630 000, enligt sammanställningar från vården.

”Den privata marknaden har de senaste åren investerat miljardbelopp för att driva svensk sjukvård närmare en effektiv digitalisering. Miljardsatsningar som än så länge görs med stora förluster. Det är ju inte heller så att landstingen själva har några effektiva digitala lösningar som man på ett kostnadseffektivt sätt kan lansera i närtid”, säger Martin Lindman.

Han får medhåll av konkurrenten Min Doktors affärsutvecklingschef Daniel Persson.

”Grundprincipen borde vara att om ett besök som sker digitalt löser exakt samma värde för patienten med likvärdig patientsäkerhet så borde ersättningen vara identisk”, säger han.

Samtliga digitala vårdgivare genomgår en tillväxtfas där man tampas om patienterna. Samtidigt tyngs bolagen ned av röda siffror och ständiga krav på regelbundet nytt kapital från investerare.

Med sänkta ersättningsnivåer fortsätter man mata ett dinosauriesystem.

Läs mer: Kända investerare öser in pengar i nätläkare till miljardvärderingar 

Linda Bengtsson är presschef på Kry. Hon anser att det är bra att ersättningsmodellerna ses över, men förespråkar snarare en höjning.

”Med sänkta ersättningsnivåer fortsätter man mata ett dinosauriesystem istället för att rita om kartan och inrätta ett system som möjliggör att ge vård nationellt”, säger hon.

I och med att kärnaffären redan nu är en minushistoria måste nätläkarbolagen söka nya intäktskällor. Aleris-ägda Doktor24 samarbetar till exempel med apotek och vårdcentraler, som man licensierar ut sin tekniska plattform till.

”Vi vill skapa en enklare ingång till vården. Vi vill kunna hjälpa våra patienter oavsett vilken vård som behövs, en viktig del av det är att bredda partnerskapen för att finnas på fler ställen och jobba med fler fysiska partners”, säger Daniel Lillienau, vd på Doktor24.

Flera aktörer har även fokuserat stora resurser att utveckla tjänster till kroniskt sjuka, som kontinuerligt behöver vård och därmed är en mer säker intäktskälla om de kommer in i den digitala vårdgivarens system. 

Befolkningen med kroniska sjukdomar står för ungefär 85 procent av sjukvårdens utgifter.

Denna patientgrupp är en stor guldåder i det svenska vårdsystemet.

”Vi vet att ungefär 50 procent av befolkningen har en eller flera kroniska sjukdomar. Gruppen står för ungefär 85 procent av sjukvårdens utgifter. Det ger en insikt om för vilka vi bör designa hälso- och sjukvårdssystemet”, säger Patrik Sundström, som ansvarar för frågor om digitalisering i vården för SKL.

När Ica-gruppen i fjol köpte en stor ägarpost i Min Doktor, tog nätläkaren över handlarens Minutkliniker, en slags vårdmottagning som finns i anslutning till koncernens apotek Hjärtat. Min Doktor utvecklar också tjänster kring astmatiker, blodtryckspatienter, diabetiker och de med psykisk ohälsa.

Även Kry utvecklar löpande nya tjänster i gränslandet mellan digital och fysisk vårdgivning som kan dryga ut kassan. 

”Vi har i dag läkare och psykologer och kommer inom kort också att introducera sjuksköterskor. Förutom det så utvecklar vi hela tiden vår verksamhet och kommer säkerligen introducera fler professioner med tiden”, säger Linda Bengtsson.

Läs mer: Kry sänker priserna – tar efter konkurrentens kritiserade upplägg 

I en tidigare version av artikeln fanns en uppgift om att Kry skulle ha haft minst antal läkarkontakter som fakturerats av landsting eller regioner, i själva fallet har de haft flest, enligt SKL:s statistik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer