Annons

Nattsvart år för Flow Network – höll på att likvideras

Flow Network var nära att läggas ned under ett tufft år för webb-tv-bolaget. Förlusterna uppgick till 30 miljoner kronor. ”Vi bedriver fortfarande verksamheten med underskott”, säger vd Michael Porseryd.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rörlig bild blir allt hetare på nätet och ses av många mediehus som en möjlig väg ut ur spiralen av sinande tryckta annonsintäkter.

Flow Network förser mediehus över hela landet med både rörligt material och en egen spelare. Bolaget har tagit in omkring 40 miljoner kronor från aktörer som NTM-koncernen, som bland annat äger Norrköpings tidningar, och investerare med ett förflutet inom MTG och Kinnevik.

Ändå har Flow Networks överlevnad har varit långt ifrån given.

En kontrollbalansräkning som beställdes i juni 2015 gav vid handen ”att det egna kapitalet var förbrukat”, enligt en årsredovisning som nyligen inkom till Bolagsverket.

Vi måste kontinuerligt söka nya pengar och nya rundor

I september hoppade Per Möller, bolagets vd och medgrundare, av sin post. I oktober beslutade styrelsen vid en extrainsatt stämma att Flow Network inte skulle läggas ner, enligt årsredovisningen. Detta trots den tomma kassan.

”Vi är en startup. Vi bedriver fortfarande verksamheten med underskott. Vi måste kontinuerligt söka nya pengar och nya rundor. Då hamnar man i sådana här lägen ibland”, säger bolagets nuvarande vd Michael Porseryd, som satte sig på stolen i mars.

Läs mer: Flow Network rekryterar ny vd från MTG

Totalt noterade Flow Network förluster på 30,3 miljoner kronor under 2015. Det med en omsättning på 870 000 kronor.

”Det är klart att det är en stor förlust för dessa 17 månader”, säger Michael Porseryd. Han hänvisar till redovisningsperioden, som sträcker sig fråm maj 2014 till slutet av september i fjol.

Det är klart att det är en stor förlust

Vd:n påpekar att drygt hälften av resultatet tyngdes av ett förvärv och senare rekonstruktion av webb-tv-bolaget Headweb.

Samtidigt har Flow Network gjort framsteg. Under hösten tecknade bolaget avtal med både Norrköpings Tidningar och mediekoncernen Stampen.

Foto:

I april tog Flow Network in 10 Mkr i en nyemission från befintliga ägare, såsom grundaren Staffan Samuelson och NTM-koncernen, som äger Norrköpings tidningar.

Därtill har ett antal investerare skjutit till 5,7 Mkr i en kvittningsemission. Bland dem finns affärsängeln Nils Bernhard, som till exempel sitter i det noterade ögonstyrningsbolaget Tobiis styrelse.

Läs mer: Grundaren av Boxer startar lokal webb-tv

Under 2016 väntar sig Flow Network en ”väsentligt högre” omsättning än under det gångna räkenskapsåret.

”Det allra viktigaste som har hänt är att vi har kommit igång ordentligt med vår huvudintäkt, som är annonsförsäljning i och runt vår spelare. Det indikerar hundratusentals kronor i intäkt per månad efter de tre första veckorna,” säger Michael Porseryd.

”Vi är ju inte i mål på något sätt än, utan planerar för att kunna växa och få ombord fler tidningar i nätverket och därmed kunna bygga ut det.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer