Hoppa till innehållet

Natur & Kultur om Digilär-köpet: ”Vi kompletterar varandra”

Förlaget Natur & Kultur köper Digilär som utvecklar digitala läromedel. ”I dag är ungefär tio procent av alla läromedel interaktiva, men vi tror på tillväxt inom området”, säger Natur & Kulturs vd till Di Digital.

Per Almgren vd på Natur & Kultur
Per Almgren vd på Natur & KulturFoto: Natur & Kultur, Pontus Lundahl/TT

Den svenska skolan som dras med sjunkande resultat och lärarbrist har under de senaste åren blivit ett hett samtalsämne. Från politiskt håll har olika lösningar presenterats som att höja lärarlönen, införa betyg tidigare eller återinföra närhetsprincipen. 

Men en annan lösning på problemet skulle kunna stavas teknik och digitalisering.

Nu gäller det att vi är självkritiska och har höga trösklar för vad vi släpper på marknaden

Det verkar åtminstone förlaget Natur & Kultur ha tagit fasta på som nu förvärvar edtech-bolaget Digilär, som utvecklar digitala läromedel. Köpeskillingen framgår inte.

Läs mer: Natur & Kultur köper Digilär 

Målet är att tillsammans ta fram interaktiva produkter från årskurs noll ända upp till gymnasiet. Fokus kommer i ett första skede främst ligga på grundämnena säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur, till Di Digital.

"Ett interaktivt läromedel ger ett pedagogiskt mervärde då det bland annat kan anpassas efter undervisningen, ge omedelbar respons till eleven samt erbjuda fördjupningsfrågor och övningsuppgifter. På så sätt är det till hjälp för både lärare och elever”, säger Per Almgren och fortsätter:

”I dag är ungefär tio procent av alla läromedel interaktiva, men vi tror på tillväxt inom området.”

Istället för att Digilär tar fram nya böcker från grunden, kan nu vårt färdiga material omvandlas till interaktiva produkter

Digilär är ett småländskt bolag som vänder sig till den svenska skolan och som redan 2011 lanserade sitt första heldigitala läromedel. I dag tillhandahåller företaget sina tjänster till 90 000 användare på högstadiet och gymnasiet. Företaget förvärvas från majoritetsägaren Spiltan.  

"Vi är två företag som kompletterar varandra. Istället för att Digilär tar fram nya böcker från grunden, kan nu vårt färdiga material omvandlas till interaktiva produkter. Att sammanföra våra kunskaper blir både ekonomiskt fördelaktigt och sparar tid", säger Per Almgren.  

De digitala produkterna ska säljas enligt en licensmodell, som kommer motsvara en ungefärlig kostnad av vanliga böcker. Per Almgren ser förutom enskilda skolor och lärare som potentiella kunder, även att kommuner i hög grad kan komma att investera i deras produkter.  

"Vi har hög tilltro till projektet och jag kan säga att vi har lagt stora pengar på det. Men självklart står vi inför vissa utmaningar och under många år har det investerats i edtech-branschen utan att den riktigt har tagit fart. Nu gäller det att vi är självkritiska och har höga trösklar för vad vi släpper på marknaden. Vi måste utveckla produkter som verkligen lever upp till att generera pedagogiskt mervärde", säger Per Almgren och fortsätter:  

"Sedan måste även skolorna ha en fungerande infrastruktur när det gäller datorer, nätuppkoppling och it-support. Det är en grundläggande förutsättning."  

Det första steget kommer med stor sannolikhet utmynna i läromedel för mellanstadieklasser. Lanseringen för dessa produkter beräknas till hösten 2018.  

"Vi kommer fortsätta att utveckla våra tjänster och avser att även erbjuda interaktiva produkter för de yngre årskurserna. Vi vill ta fram nästa generations läromedel", säger Per Almgren.

Läs mer: Startup-bolagen som ska rädda skolan 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera