Annons

Natural Cycles anmäls av fler vårdgivare

Natural Cycles, med grundarna Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, har anmälts till Läkemedelsverket efter fler fall av oönskade graviditeter.
Natural Cycles, med grundarna Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, har anmälts till Läkemedelsverket efter fler fall av oönskade graviditeter. Foto: Jesper Frisk
Natural Cycles anmäls till Läkemedelsverket av ytterligare tre vårdinstanser runtom i landet. I anmälningarna kopplas preventivmedelsappen samman med nio fall av oönskade graviditeter. ”Produkten går inte linje med reklamen”, skriver en överläkare i sin anmälan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Läkemedelsverket har sedan i början av februari mottagit fler anmälningar från läkare mot preventivmedelsappen Natural Cycles.

Skaraborgs sjukhus i Skövde anmäler att sex kvinnor som använt Natural Cycles blivit oönskat gravida och behövt göra abort.

Appen är en "osäker preventivmetod" som "inte går i linje med reklamen för produkten", skriver den anmälande överläkaren enligt nyhetsbyrån Siren.

En vårdcentral i Skövde anmäler samtidigt ett äldre fall, medan två vårdcentraler i Örebro uppmärksammar varsitt fall.

En sjuksköterska i Örebro känner till ännu flera fall och tror att det kan finnas ett stort mörkertal vad gäller oönskade graviditeter kopplade till appen, rapporterar Siren.

Läs mer: Södersjukhuset anmäler Natural Cycles för oönskade graviditeter 

Natural Cycles är ett av Sveriges mest omtalade techbolag, i ägarkretsen finns EQT Ventures och en av bolagets första investerare var Isabella Löwengrip.

I januari anmäldes Natural Cycles först till Läkemedelsverket av Södersjukhuset i Stockholm. Läkare konstaterade att appen hade använts av 37 av totalt 668 abortsökande kvinnor, omkring 5,5 procent, som uppsökte sjukhuset mellan september 2017 och januari 2018.

Den 30 januari uppgav Läkemedelsverket till Di Digital att utredningen mot Natural Cycles fortsatt pågår. Myndigheten har begärt in kompletterande uppgifter för att se om det finns brister i produkten eller hur tillverkaren följer upp användandet av densamma.

Bland övriga ägare finns Sunstone Capital, E Ventures, Mattias Miksche och Bonnier Ventures (vars ägare Bonnier AB även äger Dagens industri).

Läs mer: Delägaren Isabella Löwengrip stöttar Natural Cycles efter anmälningarna 

I slutet av november passerade Natural Cycles värdering över en miljard kronor, med fler än 500 000 registrerade användare.

Grundare av Natural Cycles är Elina Berglund och Raoul Scherwitzl. Bolagsföreträdarna har hela tiden påpekat appens säkerhet ligger på samma nivå som för andra preventivmedel.

”Inga preventivmedel är 100 procent effektiva. Det kommer alltid att komma oönskade graviditeter”, har Elina Berglund tidigare sagt till Di Digital.

I början av 2017 lyckades Natural Cycles, som det första appbolaget i världen, certifiera sin lösning som preventivmedel.

Läs mer: Läkemedelsverket dementerar uppgifter om att utredningen mot Natural Cycles har lagts ner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies