Annons

Södersjukhuset anmäler Natural Cycles för oönskade graviditeter

Grundarna Elina Berglund och Raoul Scherwitzl
Grundarna Elina Berglund och Raoul Scherwitzl Foto: Jesper Frisk
Över 5 procent av de kvinnor som sökt abort på Södersjukhuset i Stockholm sedan september har använt preventivappen Natural Cycles. Nu anmäls appen till Läkemedelsverket.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Av 668 abortsökande kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm från september förra året till januari i år så var 37 stycken, omkring 5,5 procent, oönskade graviditeter kopplade till Natural Cycles, uppger nyhetsbyrån Siren.

Nu anmäls appen till Läkemedelsverket.

”Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket”, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Löwengrip om Natural Cycles: ”Jag hoppas kvinnor inte skräms upp” 

Via Natural Cycles app kan kvinnor mäta sin temperatur dagligen och därmed låta bolagets algoritm beräkna deras fertilitet beroende på bland annat temperaturförändringar. Enligt bolaget själva är metoden fri från biverkningar.

Natural Cycles anger själva på sin hemsida att vid ett ”perfekt användande” så är appen säker till 99 procent, vilket innebär att av kvinnor som använder appen under ett år så blir 1 av 100 gravida. Vid typiskt användande uppges appen ha en felfrekvens på 6,8.

”Vi är skyldiga att anmäla alla biverkningar, så som graviditeter, till Läkemedelsverket”, säger Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

Natural Cycles medgrundare Elina Berglund har inte nåtts av anmälan när Di Digital ringer upp.

”Inga preventivmedel är 100 procent effektiva. Det kommer alltid att komma oönskade graviditeter”, säger Elina Berglund.

”Det är klart att det går från noll aborter efter användning av Natural Cycles till den procent vi har av preventivmedelsmarknaden. Vi är ungefär lika säkra som p-piller”, säger hon.

Vidtar ni några åtgärder till följd av detta?

”Vi vill ge så mycket information och vara så transparenta som möjligt. Vi skriver hur det går vid typisk och vid perfekt användning. Vi vill att kvinnor ska förstå det. Vi borde kanske vara ännu bättre på att informera sjukhus och barnmorskor om vad man borde vänta sig.”

I februari blev Natural Cycles den första appen i världen som godkändes som preventivmedel av certifikatbolaget Tüv Süd.

Läs mer: Natural Cycles får certifikat och storsatsar 

Så sent som i november förra året tog Natural Cycles in 250 miljoner kronor. Huvudinvesterare var Investors riskkapitalbolag EQT:s tech-gren EQT Ventures.

Bland ägarna finns även Sunstone Capital, E Ventures, Isabella Löwengrip, Mattias Miksche och Bonnier Growth Media (vars ägare Bonnier AB även äger Dagens industri).

I slutet av november framkom att Natural Cycles värdering passerat över en miljard kronor. Det var entreprenören och Isabella Löwengrip, som har investerat i Natural Cycles, som avslöjade det på sin blogg. Företagsvärdet hade fram tills dess varit hemligt. Hur mycket Isabella Löwengrip äger i Natural Cycles är inte känt, men själv uppgav hon på bloggen att hon inte tänker ”casha in” inom en snar framtid. På bloggen har hon även marknadsfört Natural Cycles.

Natural Cycles grundades 2014 och hade i november fler än 500 000 registrerade användare. 2016 omsatte bolaget 18 miljoner kronor.

Läs även: Natural Cycles fyller på kassan med en kvarts miljard 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer