Hoppa till innehållet

Natural Cycles får certifikat och storsatsar

Svenska Natural Cycles har som första app i världen godkänts som preventivmedel av certifikatbolaget Tüv Süd. Grundarna tolkar det som att reklamförbudet hävs och satsar på att fördubbla försäljningen.

Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl återlanserar appen som preventivmedel, först i Sverige och Storbritannien. Foto: Jesper Frisk
Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl återlanserar appen som preventivmedel, först i Sverige och Storbritannien. Foto: Jesper Frisk

Svenska Natural Cycles (NTL) har sedan slutet av 2015 inte fått marknadsföra sig som preventivmedel utan endast som fertilitetsmonitor.

Appen bygger på att kvinnor mäter sin kroppstemperatur varje morgon och för in datan i mobilen. Appen meddelar om det är en så kallad grön dag, då man inte riskerar att bli gravid. Enligt bolaget är metoden 99,9 procent säker.

Det påståendet fälldes 2015 av Reklamombudsmannen, som krävde mer forskning som stöd. Även Läkemedelsverket har skrivit ett yttrande till Natural Cycles, som av grundarna tolkats som ett reklamförbud tills de gjort mer studier.

Nu berättar grundarna Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl att Natural Cycles godkänts som preventivmedel i den medicinsk-tekniska kategorin IIb av certifikatbolaget Tüv Süd.

"Vi är den första appen i världen som har blivit godkända som preventivmedel", säger Elina Berglund Scherwitzl till Di Digital.

Tyska Tüv Süd är ett bolag som bland annat certifierar bilar, men också läkemedel. Deras certifikat är giltiga i hela Europa.

Enligt Elina Berglund Scherwitzl innebär certifikatet att Natural Cycles nu får marknadsföras i både Sverige och hela Europa.

Läs mer: Reklamstopp slår mot Natural Cycles tillväxt

"Vi har informerat Läkemedelsverket om att vi har fått klassificeringen av Tüv Süd och att vi kommer att återlansera oss som preventivmedel."

I fjol växte bolagets försäljning med endast 3 procent då de fokuserade på att möta myndigheternas krav genom bland annat kliniska tester.

"Nu hoppas vi att kunna växa ordentligt igen. Målet för 2017 är att fördubbla försäljningen från förra året", säger Elina Berglund Scherwitzl.

I fjol såldes appen för cirka 2 miljoner dollar, cirka 18 miljoner kronor.

Helena Dzojic, enhetschef för medicinteknik på Läkemedelsverket, säger att en tillverkare som har certifikat från ett anmält organ som Tüv Süd har rätt att sälja sin produkt och marknadsföra sig i hela EU. Hon vill dock inte ta ställning till Natural Cycles innan hon sett vilka dokument bolaget hänvisar till.

Under 1,5 år har vi jobbat för att få en granskning.

Hon säger också att Läkemedelsverket aldrig utfärdat något formellt reklamförbud, utan endast fört dialog med bolaget. Läkemedelsverket har rätt att granska även företag som har certifikat.

Elina Berglund Scherwitzl säger att det svåraste var att hitta ett organ som överhuvudtaget ville granska appen som preventivmedel. De har bytt till Tüv Süd från ett organ i England.

"Under 1,5 år har vi jobbat för att få en granskning. Det viktigaste vi har gjort är att producera och publicera kliniska studier som visar att vår app är ett effektivt preventivmedel."

En studie som publicerades i fjol våras visade att appen vid normal användning leder till färre oönskade graviditeter än p-piller.

Som en del av certifieringen gör Natural Cycles samma analys varje månad och följer hela tiden upp resultaten.

Läs mer: Gravid-appen Natural Cycles tar in 50 miljoner

På torsdagen återlanseras appen i Sverige och Storbritannien.

Bolaget planerar att ta in en ny investeringsrunda i slutet av 2017.

"Storbritannien blir ett stort fokus 2017. Det är en större marknad än Sverige och intressant därför att de har en ganska hög p-pilleranvändning och en ganska stor okunskap om kroppen. Naturlig familjeplanering är inte särskilt utspritt där", säger Elina Berglund Scherwitzl.

Målet är att varje kvinna i 20- och 30-årsåldern i Storbritannien ska ha hört om Natural Cycles vid årets slut.

Bolaget planerar att ta in en ny investeringsrunda i slutet av 2017.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera