Annons

”Nazister och LSD-trippar – vad tycker Daniel Ek om det?”

Di Digitals reporter Sven Carlsson.
Di Digitals reporter Sven Carlsson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Daniel Eks självförtroende som Wall Street-chef växer. Men han har en rad svåra pressetiska frågor att besvara. Di Digitals Sven Carlsson listar några av dessa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify nådde 100 miljoner abonnenter under första kvartalet. Förlusten blev lägre än väntat trots att man under perioden köpte podcastföretag för drygt tre miljarder kronor.

Börsen blev glad, aktien steg i förhandeln och Daniel Ek lät säkrare än någonsin när han pratade med analytiker och investerare. Synd då att han är långt ifrån bekväm nog i en annan roll: den som nybliven utgivare.

Spotify håller sig i regel borta från att äga musik och utmana skivbolagen. Däremot äger man en växande katalog med egna poddar. Det gör tekniksnillet och börs-vd:n Daniel Ek till publicist.

Spotifys vd har redan en diger lista motiverade frågor att beta av – och det handlar nu inte om siffror, utan om något så knepigt och svårfångat som etik.

Och det har inte visat sig vara Silicon Valleys bästa gren.

Två exempel:

Vad händer om rapparen Joe Budden – som gör en populär podd exklusivt för Spotify – säger något plumpt utan att låta den omtalade komma till tals?

Vad händer om Reply All följer upp avsnittet där en av programledarna mikrodoserar LSD och beskriver sin upplevelse av den psykedeliska drogen i detalj?

Reply All, som produceras av Gimlet Media, ägs sedan några månader tillbaka av Spotify. Är det Gimlets vd Alex Blumberg som svarar på utgivarfrågor eller är det hans yttersta chef, Daniel Ek?

Att trippa på en olaglig substans kan vara ett motiverat publicistiskt beslut

Att trippa på en olaglig substans för att sedan beskriva den i en podd kan vara ett motiverat publicistiskt beslut. Men det kräver en tydlig och förmodligen subjektiv motivering.

Ska Daniel Ek – som kan svara lika svävande och svagt på hårda frågor som Facebooks Mark Zuckerberg – formulera denna? Vad säger han i så fall om podden ”Vita pillret”, vars upphovsmän har försvarat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen?

Dagens Nyheter uppmärksammade på måndagen att ”Vita pillret” beskrivs som en ”familjevänlig podd med en borgerlig grundsyn” på Spotify.

Kan du motivera den beskrivningen, Daniel Ek? Eller vill du – som Youtube och Facebook – blunda, förklara att Spotify bara är en plattform och avsäga dig ansvaret?

Daniel Ek äger inte rättigheterna till ”Vita pillret”. I det fallet är han bara distributör. Men när Spotify börjar äga större delar av sin katalog försvinner denna oerhört bekväma undanflykt.

Spotify tågar in i poddarnas värld för att ta makten även där. Marknaden är fragmenterad och Spotify ser en möjlighet att klättra i värdekedjan och bygga en mer lönsam affär än man har lyckats göra inom musik.

Aktiemarknaden blir nog glad. Men vi behöver alla höra mer från publicisten Daniel Ek.

Läs mer: Spotify spräcker drömgräns – lyfter i förhandeln 

Läs mer: Miljardaffärerna sprack – de har velat köpa Spotify 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer