Annons

NCC ska gräva guld i startupvärlden – tillsammans med konkurrenter

Anders Torell blir Loop Industries första vd. Han rekryteras från NCC.
Anders Torell blir Loop Industries första vd. Han rekryteras från NCC. Foto: Joakim Kröger
Byggjätten NCC startar Loop Industries – som ska utveckla nästa generations digitala lösningar för hela byggsektorn. Redan från början är målet att knoppa av techbolaget och hämta kapital från direkta konkurrenter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nu ska NCC inte bara bygga broar, fastigheter och vägar – utan även startups. Byggjätten startar nämligen ett eget techbolag, Loop Industries, som ska utveckla nya digitala lösningar och tjänster för byggbranschen inom logistik, material och transporter. 

”Målet är att bygga digitala plattformslösningar som möjliggör bättre affärer för byggbolagen, sänker de höga byggkostnaderna väsentligt och gör branschen mer hållbar”, säger Anders Torell, som blir Loop Industries första vd.

Redan sommaren 2016 lanserade NCC det egenutvecklade startupbolaget Loop Rocks som har rönt uppmärksamhet inom byggsektorn. Tjänsten fungerar som en marknadsplats för det som i branschen kallas för sekundära byggmaterial, alltså sten, jord och fyllnadsmassor. Det kommer nu att integreras som ett portföljbolag inom Loop Industries. 

Läs mer: Byggjätten NCC startar marknadsplats – för grus och jord 

Målet är att så snart som möjligt ta in externt kapital till Loop Industries, till exempel från direkta konkurrenter till NCC som redan använder tjänsterna, och påbörja en avknoppning från koncernen.

”Till viss del handlar avknoppningen om att konkurrenterna, till exempel Skanska och Peab, kanske inte har tyckt att det är helt logiskt att göra affärer genom NCC:s plattformar. Därför behöver vi vara ett fristående bolag – och inte en innovationshubb som ska konsolideras tillbaka i NCC”, säger Anders Torell.

Loop Rocks har sedan starten knutit till sig över 10 000 användare, däribland stora byggbolag som just NCC, Peab, Skanska och Svevia. Affärsmodellen går ut på att ta ut en förmedlingsavgift vid varje transaktion och tjänsten finns i Sverige, Finland, Danmark och Norge.

Omsättningen i Loop Rocks är stigande, enligt Anders Torell, men dock fortfarande låg i relation till antalet användare som ökar med drygt 10 procent per månad.

”Vi håller på att testa olika betalmodeller och arbetar hårt med att skala upp Loop Rocks. Det är av högsta prioritet för oss”, säger Anders Torell.

Läs mer: NCC:s startup rullar vidare till Danmark 

Hittills har denna digitala innovation skett internt på NCC, men det blir det alltså ändring på framöver när Loop Industries bolagiseras.

”Dels kan Loop Industries snabbare skala upp sina verksamheter när de får tillgång till externa parters kapital, kunnande och marknader. Dels får vi med en breddad ägarbas mer öppna och oberoende digitala plattformar i ett större ekosystem”, säger Håkan Broman, tillförordnad vd på NCC.

Kan det inte vara en nackdel för NCC att dela med sig av dessa digitala tjänster till konkurrenter inom byggbranschen?

”Tvärtom, om vi i byggbranschen menar allvar med att lösa rådande miljö- och produktivitetsutmaningar måste vi göra det tillsammans. Finansiellt stärker nya ägare bolagslikviditeten, även om jag vill understryka att NCC fortsatt kommer att vara en aktiv ägare”, säger Håkan Broman.

Läs mer: Så ska techbolagen pressa priserna i byggsektorn 

I Loop Industries portfölj kommer ett par andra bolag att ingå från starten. Det handlar dels om Loop Rocks Express där även nytt material handlas via en digitala marknadsplats – samt Hauly, ett nystartat virtuellt åkeri som matchar utbud och efterfrågan på transporter av byggmaterial.

Förutom att utveckla tjänster för byggbranschen internt kan det även bli aktuellt för Loop Industries att investera i externa startups. 

”Det är naivt att tro att vi själva kommer att sitta på alla svar. Vi kommer därför att vara öppna för alla typer av bolagsöverskridande samarbeten”, säger Anders Torell.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer