Annons

NCC:s startup rullar vidare till Danmark

Loop Rocks, med chauffören Ulrika Sjöström, ansluter nu även åkerier och maskinuthyrare till marknadsplatsen.
Loop Rocks, med chauffören Ulrika Sjöström, ansluter nu även åkerier och maskinuthyrare till marknadsplatsen.
NCC har lockat 2500 användare till sitt startupbolag Loop Rocks, som matchar utbud och efterfrågan av sten och jord mellan byggarbetsplatser. Nu ansluts även åkerier och maskinuthyrare till marknadsplatsen, som lanseras i Danmark i maj. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I somras sjösatte NCC det egenutvecklade startupbolaget Loop Rocks. Tjänsten fungerar som en marknadsplats för det som i byggbranschen kallas sekundära byggmaterial, alltså sten, jord och fyllnadsmassor. Enligt NCC är denna sektor redan idag en mångmiljardindustri.

”Vi såg att det fans stora möjligheter att få ner kostnaderna inom denna sektor. Det gick även att förbättra för miljön genom att återanvända material som transporteras direkt”, säger Anders Torell digitaliserings- och affärsutvecklingschef på NCC Industry.

Läs mer: Byggjätten NCC startar marknadsplats – för grus och jord

Sedan lanseringen har Loop Rocks lockat stora byggbolag som NCC, Peab, Skanska och Svevia. Men även privatpersoner har börjat använda appen. Totalt rör det sig om 2 500 registrerade användare runt om i Sverige.

Projektet har utvecklats av ett litet team inom NCC som ett eget startup-bolag. Affärsmodellen går just nu ut på att ta ut en förmedlingsavgift.

”Än så länge är omsättningen låg. Men vi närmar oss kritisk massa i Sverige och kan skapa en riktig affär av detta nu under våren”, säger Anders Torell.

Nu står det klart att NCC vidareutvecklar Loop Rocks genom att bland annat ansluta åkerier till marknadsplatsen. Första lastbilen visas i Åre på evenemanget Business Forum under onsdagen.

”Vi ser detta som ett naturligt nästa steg för Loop Rocks där vi utmanar spelare som tjänar pengar på dagens ineffektiva hantering. Genom att ansluta åkerier, maskinuthyrare och miljökonsulter möjliggör vi smartare materialtransporter direkt mellan byggarbetsplatser”, säger Anders Torell.

Läs mer: Lunds universitet investerar i digitalt byggbolag

Åkarna äger sina bilar själva men får sina uppdrag direkt från Loop Rocks istället för att gå via åkerinäringen.

”Hanteringen av andrahandsmaterial är en mångmiljardindustri som fram till idag skötts med onödiga transporter och utsläpp. Med Loop Rocks bidrar vi till en cirkulär ekonomi där andrahandsmaterial transporteras och återanvänds direkt på ett effektivare sätt”, säger Anders Torell.

Loop Rocks har redan hanterat närmare en miljon ton sekundärmaterial och anslutit över 600 byggprojekt till plattformen.

”Vi ska lansera i Danmark i maj. Vi tittar även på att expandera söderut under året”, säger Anders Torell.

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies