Annons

Nedladdningsrush till krypteringsapp efter Elon Musks uppmaning

”Använd Signal”, twittrade Teslagrundaren Elon Musk den 7 januari.
”Använd Signal”, twittrade Teslagrundaren Elon Musk den 7 januari. Foto: Raphael Satter/John Raoux/TT Nyhetsbyrån
Den krypterade meddelandeappen Signal har laddats ner 47 miljoner gånger på två veckor. Bakom den närmast raketartade ökningen finns en uppmaning från Elon Musk och mobilanvändare som övergett Whatsapp efter att bolaget ändrat sin integritetspolicy. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av året uppmanade Elon Musk sina 41,7 miljoner Twitterföljare att använda den krypterade meddelandeappen Signal. Hans tweet den 7 januari var mycket kortfattad. ”Använd Signal”, skrev Teslagrundaren och den numera rikaste mannen i världen.

Och uppmaningen verkar ha haft effekt. Mellan 21 december 2020 och 3 januari 2021 hade Signal 490 000 nedladdningar. Bara två veckor senare, från 4 till 17 januari, hade appen laddats ned hela 47 miljoner gånger – en explosionsartad ökning med 9493 procent. Det visar data från den amerikanska marknadsanalysfirman Sensor Tower. Den stora tillströmningen av nya användare gjorde att Signal låg nere i över ett dygn i helgen. 

Under samma period såg Whatsapp en minskning på 16 procent, från 22,8 miljoner nedladdningar till 19 miljoner. 

Whatsapp ändrade nyligen sina villkor, vilket också har drivit fler användare att övergå till konkurrerande meddelandeappar som Signal. En ändring i integritetspolicyn är att WhatsApp kommer dela information med moderbolaget Facebook, som har en lång historik av dataläckor och som anklagats för att inskränka den personliga integriteten. 

Läs mer: Whatsapp-chefen lämnar Facebook

Signal är en fri och krypterad meddelandeapp som drivs av en stiftelse som verkar för personlig integritet. Den är känd för sin end-to-end-kryptering – som drivs av Signals protokoll med öppen källkod – som håller data och konversationer privata. Appen används brett av bland annat journalister och har blivit rekommenderad av säkerhetsexperter och dataskyddsorganisationer för kommunikation. Signal används även av stora integritetsförespråkare som visselblåsaren Edward Snowden. 

Signal i dess nuvarande form skapades 2018 av Moxie Marlinspike och Brian Acton, som också är en av grundarna till Whatsapp, men har funnits sedan 2015. Brian Acton valde att hoppa av Whatsapp 2017 och var en uttalad kritiker till att lägga annonser på tjänsten och hade meningsskiljaktigheter med Facebook. 

Läs mer: Facebook backar från annonsplanerna i Whatsapp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer