Annons

Stockholms stad förbjuder Tiptapp – men appen lever vidare

Tim Bjelkstam, David Höök och Fredric Rylander, medgrundare av Tiptapp.
Tim Bjelkstam, David Höök och Fredric Rylander, medgrundare av Tiptapp. Foto: Pontus Orre/pressbild
I helgen kom nyheten att återvinningsappen Tiptapp förbjuds i Stockholm. Men vid ett överklagande väntas beslutet ta tid innan det träder i kraft. ”Det kan ta år”, säger Gunnar Söderholm vid Miljöförvaltningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Tiptapp, med en tjänst som tar privatpersoners skräp till återvinningen, har ökat i popularitet sedan lanseringen 2015. I våras hade appen laddats ned över 100 000 gånger i Stockholmsregionen. 

Men i helgen framgick det i en artikel i DN att appen har förbjudits av Stockholm Stad på grund av den enkla anledningen att Tiptapp bryter mot lagen. 

Läs även: Skräp-appen Tiptapp förbjuds i Stockholm 

Enligt miljöbalken får man inte låta andra ta hand om ens avfall, om bolaget inte har ett kontrakt med Stockholm Vatten och Avfall. För en tjänst som Tiptapps är ett sådant kontrakt problematiskt eftersom det är privatpersoner som tar uppdragen som förmedlas via appen.

”Verksamheten är olaglig och strider mot det kommunala avfallsmonopolet. Avfallslagstiftningen är inte anpassad för det här och de digitala möjligheterna som Tiptapp har utnyttjat och skapat i bästa välmening skulle jag säga”, säger Gunnar Söderholm, förvaltningschef på Miljöförvaltningen i Stockholm, till Di Digital.

För de stockholmare som vill fortsätta använda Tiptapp är förbudet inget hinder på kort sikt. Stockholm Stads miljöförvaltning har nämligen inte satt ett datum när förbudet träder i kraft eftersom man förväntar sig att Tiptapp överklagar. 

Avfallslagstiftningen är inte anpassad för det här och de digitala möjligheterna som Tiptapp har utnyttjat och skapat

Om beslutet överklagas kommer fallet att gå till flera olika instanser, däribland Länsstyrelsen, Mark- och miljödomstolen och sen till sist till Mark- och miljööverdomstolen.

”Det kan ta år”, säger Gunnar Söderholm.

Frågan ses däremot som principiellt viktig för Miljöförvaltningen.

”Därför har vi också skickat vårt beslut till regeringskansliet. Det är klart att det här är en fråga för lagstiftningen. Hur ska man hantera detta? Å ena sidan borde alla vara för att underlätta för medborgare att bistå varandra. Men å andra sidan säkerställa att de miljömässiga kraven föreligger”, säger han. 

Läs även: Skräp-appen Tiptapp fyller på kassan blickar mot London 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer