Annons

Nets vd öppnar för köp av Bankgirot

Nets vd Bo Nilsson. Foto: Nets
Nets vd Bo Nilsson. Foto: Nets
Danska börsjätten Nets öppnar för fler förvärv i Sverige. I blickfånget står Bankgirot, som idag ägs gemensamt av sju banker. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Genom en serie uppköp har danska Nets på några år seglat upp som ett av Nordens största betalbolag. Bolagets börskurs har visserligen fallit med drygt 20 procent sedan noteringen i september. Men börsvärdet på cirka 31 miljarder kronor är ändå en god bit över exempelvis Klarnas senaste värdering på 19 miljarder kronor.

”Vi är en ledande aktör inom betalningar i Norden. Som exempel kan nämnas att vi förvaltar och behandlar närmare 36 miljoner betalkort i Norden”, säger Bo Nilsson, vd för danska Nets, med verksamhet inom kortbetalningar och e-handel.

I korta drag är Nets ett resultat av flera sammanslagningar, genomförda av riskkapitalbolagen Advent och Bain Capital. Bara i Sverige har Nets de senaste åren investerat drygt tre miljarder kronor i bolagsförvärv:

  • Sommaren 2014 köpte man svenska Payzone för cirka 200 miljoner kronor. Bolaget är aktivt inom kortterminaler i den svenska handeln.
  • I slutet av 2014 köpte man ut svenska börsbolaget Dibs för cirka 790 miljoner kronor.
  • I december 2015 köpte man Nordeas bolag Kortaccept i en affär värd cirka 2,2 miljarder kronor. I samband med detta blev Nets en stor aktör på marknaden för det som kallas inlösning av korttransaktioner, det vill säga kedjan mellan kortterminalen och handlarens bank.

Nu är bolaget återigen på krigsstigen i Sverige.

”Vi vill bli nummer ett inom massbetalningar för företag. Vi är öppna för att växa organiskt eller genom förvärv i Sverige”, säger Nets vd Bo Nilsson i en exklusiv intervju med Di Digital.

Läs mer: Bambora snor Danske Bank från Nets

Nets är redan nu starka inom ”massbetalningar” i Norge och Danmark. Vilka svenska bolag som Nets tittar på vill Bo Nilsson inte uppge. Men en given kandidat är Bankgirot, som ägs sju banker. Bankgirot hanterar ett transaktionsflöde på cirka 50 miljarder kronor dagligen och förvaltar även bankernas mobilapp Swish med drygt fem miljoner användare i Sverige.

Läs mer: Huggsexa bland Europas betalbolag
Foto:
Bamboras vd Johan Tjärnberg, Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Nets vd Bo Nilsson och Izettles grundare Jakob de Geer.

Bankgirots vd Torbjörn Ericsson vill inte kommentera en möjlig framtida strukturaffär.

”Alla frågor om ägande hänvisas till ägarna”, säger han.

Vid sidan av Bankgirot är även startupbolaget Trustly (NTL) och betaljätten Klarna (NTL) inne på denna marknad. Men både dessa bolag har verksamhet i över ett dussin länder.

Läs mer: Trustly: Norska banker blockerade oss

”Vårt mål är att vara störst i Norden och Baltikum. Vi är inte intresserade av att bli en europeisk eller global aktör i detta läge”, säger Bo Nilsson.

Läs mer: Izettle lanserar ny tjänst – lovar lönsamhet i år

Även Izettle är med på Nets karta.

”Vi håller ett öga på Izettle. De har varit duktiga på att nå ut till mindre handlare. Men ett uppköp är nog inte aktuellt eftersom de är internationella. Men jag vill inte utesluta ett samarbete i framtiden”, säger Nets vd Bo Nilsson.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


För mer om Klarnas köp av Billpay lyssna på senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/klarnastyskakop-technoteringarochelonmusksdubblastolar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer