Annons

NFT investerar i finansuppstickare

Rikard Hjelm, vd för Nordkap.
Rikard Hjelm, vd för Nordkap.
Riskkapitalbolaget NFT Ventures har hittat ett nytt lovande svenskt fintech-bolag. De investerar nu i Nordkap som tagit fram en webblösning för finanshanteringen i företag. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nordkap har funnits sedan slutet av 90-talet. Bolaget jobbade då med att ta fram en lösning för hur kommuner skulle sköta sin upplåning. Men det fungerade aldrig riktigt och bolaget har fört en bortglömd tillvaro fram till 2010 då Rikard Hjelm och hans medgrundare tog över bolaget.

De senaste åren har ägnats åt att ta fram ett molnbaserat treasurysystem. Det är ett system som används av bolag för att hantera finansfrågor som lån, räntederivat och valutatransaktioner. I dag sköts det oftast antingen via specialbyggda system från exempelvis SAP eller hemmasnickrade lösningar med excelark. 

”Vi har en 90/10-inställning. Vi försöker inte tillfredsställa 100 procent av kundens behov utan nöjer oss med 90 procent vilket gör att vi kan bygga en skalbar affär”, säger Rikard Hjelm. 

Nordkap finns i dag i Sverige och Norge och används främst av fastighetsbolag, finansiella rådgivare och kommuner. Den typiska kunden är bolag som är för små för att köpa in ett jättessytem men för stora för att inte ha något system alls. När NFT nu går in som investerare, med en hemlig summa, är målsättningen att växla upp försäljningen. 

”Vi har bevisat konceptet och är ett vinstdrivande bolag. Nu ska vi satsa på säljresurer och fler internationella partnerskap”, säger Rikard Hjelm.  

Nordkap tjänar pengar på licensavtal. Systemet säljs direkt, eller via finansrådgivare, under olika varumärken men är i grunden detsamma. Rikard Hjelm räknar med att Nordkap omsätter 4-5 Mkr i år med lönsamhet.

 ”I värsta fall ska vi dubbla omsättningen nästa år. 2017 ska bli året då vi tar det verkligt stora klivet”, säger Rikard Hjelm. 

I och med att Nordkaps system är helt molnbaserat kan det tillhandahålla realtidskurser av finansiella instrument. Det gör att det fungerar som en light-version av Bloombergs storsäljande terminaler. Det innebär att kunderna får mer insyn i marknaden och därmed kan förhandla fram bättre avtal med sina kreditgivare.

”Nu jobbar vi även på att kunna publicera data över våra kunders avslut. Så att ett fastighetsbolag kan se vad ett annat liknande, anonymiserat bolag har fått för avtal från sin bank”, säger Rikard Hjelm. 

 

Ska det här bolaget bli värt mycket pengar måste vi till USA.

 

Målsättningen är att expandera till nya marknader, i första hand troligtvis Tyskland eller Holland. Men det långsiktiga målet är större. 

”Det finns två scenarion. Antingen att vi etablerar oss i 3-4 länder med god lönsamhet och stannar där, eller så ser vi till att få intäkter i dollar. Det är dollarintäkten jag strävar efter. Vi behöver hitta en amerikansk partner och ta oss in där för att verkligen få utväxling”, säger Rikard Hjelm. 

Men för att nå dit kommer det att krävas flera steg, och mer kapital.

”Det här är första finansieringsrundan. Ska det här bolaget bli värt mycket pengar måste vi till USA och det kostar”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies