Annons

Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare

Henrik Littecke, Bo Becker, Emilie Andersson, Nicklas Storåkers, Ingrid Lindquist och Patrik Adamson (vd).
Henrik Littecke, Bo Becker, Emilie Andersson, Nicklas Storåkers, Ingrid Lindquist och Patrik Adamson (vd). Foto: Jonas Eng.
Nu tar den förre börs-vd:n och investeraren Nicklas Storåkers sats för att utmana finansbranschen. Inom kort lanseras robotrådgivaren Lysa. Samtidigt trycker konkurrenten Opti på gasen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är inte bara nätmäklare och digitala betal- och fakturatjänster som pressar finansbranschen. Internationellt har så kallade robotrådgivare börjat ta marknadsandelar från en lukrativ del av branschen, den ofta provisionsdrivna rådgivningen.

Läs mer: Fyra nya robotfirmor startar i Sverige 

Efter bara 18 månaders utvecklingsarbete lanserar nu ett gäng erfarna teknik- och finansproffs robotrådgivaren Lysa i Sverige. Alla nödvändiga tillstånd är på plats och bolaget är godkänt som värdepappersbolag av Finansinspektionen.

”Det här är den bästa sparprodukten som jag har stått bakom. Till ett mycket lågt pris får man den bästa riskjusterade avkastning som går att få”, säger Nicklas Storåkers.

Som tidigare vd under drygt ett decennium för nätmäklaren Avanza har han en gedigen erfarenhet av hur fajten med storbankerna tas.

I dag är Nicklas Storåkers vd för Pricerunner samt gör investeringar med Karl-Johan Persson och Nordstjernan i bolaget NS Intressenter. Tillsammans med grundarna Patrik Adamson, Henrik Littecke och Emilie Andersson har Nicklas Storåkers skjutit till riskkapital i Lysa. Samtliga åtta anställda i bolaget är delägare.

De vill inte uppge hur mycket pengar det handlar om, men enligt Bolagsverket tog Lysa in 20 Mkr i kapital så sent som i vintras.

Några förebilder för Lysa?

”Vi har bland annat tittat på stora amerikanska aktörer som Wealthfront och Betterment. De växer mycket snabbt nu”, säger Nicklas Storåkers.

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare Betterment utmana bankerna 

Lysa är en investeringstjänst för alla sparare. Minsta insättning är en tusenlapp.

Den största poängen är att spararen, med eller utan rådgivningsstöd, anger vilken risknivå som är lämplig. Därefter hålls samma risknivå över tiden, exempelvis 70 procent aktier och 30 procent räntebärande tillgångar.

Läs mer: Kinnevik investerar halv miljard i robotrådgivare

”Jag är övertygad om att det här är framtidens kapitalförvaltning. Men skiftet går inte över en natt, vi står inför ett maratonlopp.”

Avgiften för att spara i Lysa ligger mellan 0,29 och 0,39 procent av kapitalet, och avgiften anges alltid i kronor.

”Även avgifter i underliggande fonder är inkluderade. De rabatter vi får av fondbolagen för att vi är en stor aktör går direkt in på kundens konto”, säger Patrik Adamson, vd och grundare.

”Vi har inga intressekonflikter med kunden och letar reda på bra produkter, som vi bara väljer om av- gifterna är låga”, säger han.

Lysas vd beskriver bolagets marginaler som lövtunna.

”På sikt behöver vi få in mycket pengar för att bli lönsamma”, säger han.

Hur gör ni fondurvalet?

”Fonderna utvärderas efter flera kriterier. De viktigaste är låga avgifter, följsamhet mot index och att de samspelar med övriga fonder så att kundens totala risk blir lägre.”

Fondurvalet görs tillsammans med Lysas investeringsråd, där en av medlemmarna är Bo Becker, professor i finansiell teori vid Handelshögskolan.

En konkurrent inom robotrådgivning är Opti (NTL), med finansprofilen Ann Grevelius (NTL) som en av medgrundarna. I bolagets mobilapp kan kunderna kostnadsfritt utvärdera sina fonder efter både pris och prestation. 80 procent av användarna sänker sina fondkostnader till bibehållen kvalitet, enligt Opti.

I slutet av sommaren räknar Opti med att lansera en portföljprodukt.

”Intresset är mycket stort, men det tar tid att bygga långsiktiga relationer. Med tanke på det låga förtroende som kunderna har för banker och rådgivare är vi övertygade om att marknaden är redo för nya aktörer och lösningar”, säger Ann Grevelius.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer