Annons

Niklas Zennström: ”Bluetech” kan rädda Östersjön

Niklas Zennström ser stora möjligheter för det nya techområdet ”bluetech”.
Niklas Zennström ser stora möjligheter för det nya techområdet ”bluetech”. Foto: Jesper Frisk.
Skype-grundaren Niklas Zennström fortsätter sin kamp för ett rent Östersjön. Med ny marinteknologi och med lokala entreprenörer tror han att man kan komma långt: ”Vi tror att det finns jättemöjligheter inom bluetech”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Östersjön är ett av världens mest döda hav och vi kan inte vänta utan måste börja driva en process för att ändra det nu. En sjättedel av botten är död och 90 procent av kusten har försämrad status.”

Det är det första Niklas Zennström säger efter de sedvanliga hälsningsfraserna när Di Digital träffar honom i samband med stiftelsen Race for the Baltics konferens.

Det är helt ohållbart som det sker idag

Förutom att ha grundat Skype och riskkapitalbolaget Atomico har Niklas Zennström ett brinnande intresse för att rädda Östersjön. Det är också därför han vill träffas vid Gustav Adolfs Torg i Stockholm. 

Läs även: ”Öland kan förlora 250 miljoner på en sommar”

”Grundproblemen i Östersjön är övergödning, farliga substanser och överfiske. I dag finns det redan innovativa lösningar men som inte är super-high tech. De kan man använda redan i dag. Det vi gör är att identifiera sådana lösningar på kommunal nivå för att se hur man kan skala upp dem och replicera dem på andra produkter. Sen finns det jättespännande techlösningar som kommer på sikt”, säger Niklas Zennström.

Övergödningen är oftast en konsekvens av storskaliga jordbruk där stora mängder gödningsmedel sipprar ner i intilliggande hav. 

”Ta till exempel hela kedjan av produktion, distribution och konsumtion utav mat. Det är helt ohållbart som det sker idag. Det är ohållbart i form av klimatavtryck, dels för Östersjön men även för att man använder för mycket vatten och har för stora koldioxidutsläpp”, säger Niklas Zennström.

Foto: Jesper Frisk

Niklas Zennström träffar Di Digital inför Race for the Baltics konferens i Stockholm. Foto: Jesper Frisk.

Niklas Zennströms Atomico har bland annat investerat i brittiska Farmdrop som kan beskrivas som en marknadsplats för lokala bönder. Men han är även nyfiken på andra innovationer inom foodtech.

”Det rör sig både om innovationer för att producera kött eller köttersättning som gör ett betydligt mindre klimatavtryck. Vissa kommer att lyckas och många kommer att misslyckas. Men jag tycker att det är ett jättespännande område.”

Läs även: Han vill få dig att äta labb-odlade köttbullar

Två exempel på den här typen av innovation är San Francisco-baserade Memphis Meats och Impossible Foods. Men enligt Niklas Zennström kommer det att dröja innan vi har bytt ut Scans köttbullar mot en ny typ av kött.

”Det är flera år innan ersättning av kött finns på marknaden eftersom de fortfarande är i testfasen. Men på sikt kommer vi att ha ersättning av köttprodukter och det genom techinnovation”, säger han.

På sikt kommer vi att ha ersättning av köttprodukter och det genom techinnovation.

Sektorer inom ny teknik får ofta övergripande namn som foodtech, healthtech, medtech, agtech, biotech, edtech och fintech. ”Bluetech” är ett ord som nämns i förbigående under intervjun. Bluetech bygger på marinteknologi för att lösa problemen i haven, och då kanske främst i de stora världshaven.

”Östersjön är ett specifikt innanhav och delar en del av de problem som finns på de stora världshaven men inte alla. Men många techlösningarna kan användas på båda.”

Läs även: Zennström: ”Om vi inte agerar nu kommer vi se en eko-kollaps” 

Ett exempel på en bluetech-lösning är 22-årige Boyan Slats ”the ocean cleanup” som med en teknisk lösning vill ta bort plasten som samlas i världshaven. Men det finns även andra exempel som är mer kommersiellt gångbara.

Ett land som har lyckats med det är Singapore som började investera i en ny bluetech-sektor 2006, enligt Fredrik Lind, Nordenansvarig för media, teknik och telekom samt social impact på Boston Consulting Group. 

”På tio år har de lyckats bygga 180 bolag och fördubblat antalet jobb till över 11 000 i vattenteknologisektorn. De exporterar även mellan 3 till 4 miljarder produkter och tjänster inom bluetech. Tänk om Sverige kunde ta på sig ledartröjan och bygga en bluetechhub för att säkra framtida jobb”, säger Fredrik Lind.

”Då skulle man också få exportmöjligheter”, tillägger Niklas Zennström.

Skulle du kunna tänka dig att leda ett sånt arbete?

”Jag kommer inte skapa ett bluetech-bolag. Det vi försöker skapa genom Race for the Baltic är ett ekosystem för det här och där blir bluetech en av kategorierna.”

”Andra sektorer, som sol och elektriska bilar, ligger kanske tidigare i kurvan och med dem förstår man att det är framtiden. Bluetech ligger precis och bubblar och vi tror att det finns jättemöjligheter inom det där vi kan investera i lösningar med skalbar ekonomi”, säger Niklas Zennström.


Niklas Zennström (NTL) investerar både privat i techbolag och genom sitt riskkapitalbolag Atomico (NTL).

Niklas Zennström har bland annat investerat i Automile, Klarna, Orbital Systems, Prion, Jawbone, Truecaller och Wolt.

Atomico har investerat i bland annat Farmdrop, Drivetribe, GoEuro, Mapillary och Scandit.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies