Annons

Nio av tio techinvesteringar går (fortfarande) till män

Nio av tio riskkapitalinvesteringar i techbolag går till manliga grundare, visar Di Digitals granskning. Trots olika jämställdhetsprojekt och vackert formulerade ambitioner får kvinnor bara en bråkdel av pengarna.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringar i svenska it-bolag har slagit rekord i år. Under årets tre första kvartal har riskkapitalbolag och affärsängelinvesterare satsat cirka 13 miljarder kronor i sektorn, och den summan väntas öka till 15 miljarder i slutet av året, enligt databasen Nordic Tech List.

De senaste åren har investerarna varit ivriga med att få fler kvinnor till branschen och det har startats initiativ som Women In Tech och Geek Girl Meetup. Men snacket om jämställdhet har inte fått stor effekt i praktiken.

Majoriteten av riskkapitalet i startupvärlden går fortfarande till män.

Di Digital har granskat 377 investeringar som gjorts i 336 olika bolag i tech- och internetsektorn under 2016, utifrån information i databasen Nordic Tech List.

82 procent av investeringarna har gått till bolag med enbart manliga grundare. Endast 4 procent har gått till bolag med enbart kvinnliga grundare och 14 procent till bolag med både manliga och kvinnliga medgrundare.

Av alla grundare som tagit in pengar är 90 procent män. Det beror på att i bolag med både kvinnliga och manliga medgrundare finns ofta en kvinna och flera män.

”Vad som skulle ge störst effekt är en kvinnlig Daniel Ek.”

När Di Digital i fjol granskade ett mindre urval av investeringar fick vi liknande resultat.

”Utmaningen är att det är så få tjejer som startar techföretag. Riskkapital går främst till den typen av företag”, säger Marie Wall, startup-ansvarig på Näringsdepartementet.

”Vi ser samma mönster över hela världen. Varför satsar inte tjejer på tech?” frågar hon sig.

Läs mer: Här är kvinnorna som formar tech-Sveriges framtid

Marie Wall säger att de statliga riskkapitalbolagen för statistik över de sökandes kön och att pengarna fördelas proportionerligt till manliga och kvinnliga sökanden. Av statliga Vinnovas investeringar i år har 60 procent minst en kvinnlig medgrundare, vilket gör Vinnova bäst på jämställdhet i granskningen.


De statliga bolagen har en större andel kvinnligt grundade bolag än de privata riskkapitalbolagen.

Läs mer: Här är riskkapitalbolagen som satsar mest på kvinnor

När det kommer till det privata riskkapitalet kan regeringen inte göra mycket mer än att föra en dialog med branschen.

Staffan Helgesson, partner på riskkapitalbolaget Creandum, tror på kraften i förebilder.

”Vad som skulle ge störst effekt är en kvinnlig Daniel Ek, som bevisar att det är möjligt för en kvinnlig grundare att bygga den typen av bolag”, säger han.

Läs mer: Kommentar: Bolagen finns – nu gäller det att hitta dem

Foto:
”De kvinnliga grundarna finns därute. Nu gäller det bara att hitta dem”, skriver Di Digitals Mimi Billing i sin kommentar.

Läs mer: Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en manFoto:
93 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visade Di Digitals granskning 2015.

Om nordictechlist.com:
Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer