Annons

Nio Heetch-förare har dömts i tingsrätten

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Nio Heetch-förare har i år dömts i tingsrätten sedan de kört utan taxilegitimation. Men i ett fall har föraren frikänts. ”Regelverket är otydligt”, säger Heetchs Sverigechef.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nio förare som har skjutsat folk via taxiappen Heetch har hittills dömts i tingsrätter i Stockholmstrakten, visar Di Digitals genomgång.

I samtliga fall rör det sig om olaga taxitrafik eller brott mot taxitrafiklagen. Den första domen föll i januari i år och den senaste i slutet av oktober.

Påföljderna är i samtliga fall 40 eller 50 dagsböter.

”De blir dömda för att de saknar taxilegitimation. Om de sedan ansöker om en sådan riskerar de bli nekade eftersom de är dömda”, säger Anders Thonfors, trafikpolis i Stockholm.

Läs mer: Så stora är Uber i Sverige 

I februari, några veckor efter att den första domen föll, lade Heetch ner sin samåkningstjänst och startade en regelrätt taxiapp. 

”Vi har gjort det vi kunnat och tror fortfarande på att man ska få kunna täcka sina kostnader. När vi lade ner startade vi också en mycket uppskattad taxitjänst som följer dagens regelverk”, säger Hicham Larnhimi, Sverigechef på Heetch, vars moderbolag finns i Frankrike.

Han påpekar att en av bolagets förare har frikänts i tingsrätten.

Det var i mars i år som Stockholms tingsrätt dömde till förarens fördel eftersom man ansåg att resenären inte hade varit tvungen att betala.

Heetchs app rekommenderade en viss ersättningsnivå men krävde formellt ingen betalning. Därför har bolaget drivit linjen att det inte rör sig om taxitrafik, som enligt lag utförs mot betalning.

”Regelverket är fortfarande otydligt, vilket den frikännande domen visar”, säger Hicham Larnhimi.

Läs mer: Så mycket skatt betalar Uber i Sverige 

En annan samåkningstjänst, Uber Pop, hade i mitten på 2017 lett till fler än 80 tingsrättsdomar. Den tjänsten lades ner i maj 2016.

Några månader efter det, i september 2016, slog Transportstyrelsen fast att även Heetchs tjänster utgjorde olaga taxitrafik. Samma yttrande förekommer nu i flera av de fällande domarna.

Fler Heetch-förare kan stå på tur i tingsrätten. Tidigare i år uppskattade polisen att man hade påbörjat utredningar mot 25 chaufförer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer