Annons

Nio robotar som vill in i ditt hem

Robotarna anfaller. Allt fler företag bygger robotar för hemmet.
Robotarna anfaller. Allt fler företag bygger robotar för hemmet.
Allt fler företag bygger spännande, användbara och ofta gulliga robotar för hemmet. Di Digital listar nio exempel med en doft av nära förestående framtid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

1. Amazon Echo

Den mest populära hemroboten i världen är ännu inte tillgänglig i Sverige. Det rör sig om Amazons Echo, som redan har sålts i miljontals exemplar i USA. I korta drag är Echo en uppkopplad, cylinderformad högtalare, med en inbyggd AI-röst vid namn Alexa.

Foto: Pressbild
Amazons Echo trivs i köket.

Säg ”Alexa, give me the latest news” rakt ut i rummet och hör hur högtalaren spelar upp USA:s motsvarighet till Ekot. Be Alexa berätta om konstnären Graham Sutherlands porträtt av Winston Churchill och hon läser upp information från Wikipedia om hur Churchill brände upp mästerverket. Be Alexa beställa en pizza och få maten till dörren inom en timme.

Amazon Echo kan givetvis även användas för att beställa andra varor från Amazon - och kopplas till funktioner i det smarta hemmet.

Prislapp: Cirka 1 600 kronor.


2. Google Home

Googles kopia av Amazon Echo är inte heller tillgänglig i Google Stores svenska version. I likhet med Echo rör det sig om en röstaktiverad högtalare med en AI, Google Assistant.Foto:
Google Home softar loss i vardagsrummet.

Säg ”Ok Google” och följ upp med frågor och befallningar. Läs mer och se en film om hur den funkar på The Verge.

Mer om Amazon Echo, Google Home och Apples Siri i Digitalpodden

Prislapp: Cirka 1 200 kronor.


3. Kuri

Kuri är ett exempel på en annan typ av robot, nämligen den gulliga roboten med uttrycksfullt ansikte. Den är söt, liten och den ler, blinkar, nickar och ser sig om. Den reagerar på röster och närmar sig människor i närheten som ett husdjur. Klappa den på huvudet och den reagerar med robotkvitter.

Foto:

Vem kan motstå denna kvittrande robot?

Kuri har även en inbyggd kamera bakom sina runda ögon, och kan sända ut streamad video till den som vill se vad som händer därhemma. Den agerar även högtalare och kan spela upp musik, radio och podcasts, enligt bolagets hemsida.

Prislapp: Cirka 6 200 kronor.


4. Pepper

En av de mest människolika robotarna på marknaden just nu. Pepper är byggd för att vara en kompanjon. Den analyserar ditt ansiktsuttryck, kroppsspråk och din röst, och lyckas i bästa fall få till en förhållandevis naturlig dialog.

Foto:
Pepper vill bli din bästa vän.

Pepper utvecklades ursprungligen för att användas som en slags säljrobot i japanska Softbanks mobilbutiker. Men Aldebaran, bolaget bakom Pepper, har nu lanserat roboten för hemmabruk, enligt Zdnet.

Prislapp: Slutsåld för tillfället.  


5. Jibo

Jibo beskrivs som världens första familjerobot. Den är både personlig assistent, fotograf, berättare och budbärare. Den förstår språk och har ett 360-gradig hörsel. Två kameror läser av ansiktsuttryck och känner igen olika användare. Den används för schemaläggning, underhållning av barn och kamratskap.
Foto:
Klicka på bilden för att se filmen om Jibo.

Prislapp: Cirka 5 300 kr (men är slutsåld)


6. Personal Robot

Denna märkliga robot påminner om ett digitalt 1700-talsporträtt monterat längst upp på en sopkvast. Roboten lovar att automatisera ditt hem genom att koppla samman alla prylar, som hälsoarmband, mobiler, lås, ljusknappar, termostater med mera. Detta ska spara tid och minska din elförbrukning.

Foto:

Personal Robot tillverkas av bolaget Robot Base.

Roboten hjälper dig även att ringa, uppdatera och ändra din kalender och underhåller ungarna.

Prislapp: Cirka 13 300 kronor (men är slutsåld).


7. FURo-i Home Robot

Ser ut som en Ipad monterad på en trafikkon. Future Robots FURo-i Home Robot är uppkopplad, håller koll på din kalender och hjälper dig med telefonsamtal och annan kommunikation. Kan även underhålla barn och ta fram recept för matlagning. Den har även ett syskon, FURo-i Secure, som övervakar ditt hem när du är borta.Foto:
Framtiden är här med FURo-i Home Robot

Prislapp: Cirka 6 300 kronor


8. Budgee

Denna bär-robot ser ut som en rullstol med ögon och en korg. Funkar både inne och ute och används för att transportera saker – typ bagage eller matkassar. Kan följa dig i tio timmar innan den behöver laddas. Kan även vikas ihop och läggas i en baklucka. Bra för personer med funktionshinder. Tillverkas av 5 Elements Robotics.Foto:

Budgee har ännu inte vunnit några skönhetstävlingar.

Prislapp: Cirka 12 500 kronor


9. Branto

Denna ukrainska robot ser ut som en blandning av Dödsstjärnan från Stjärnornas Krig och HAL 9000 i filmen 2001. Den har utvecklats av startupbolaget Branto för att koppla samman hemmet med hjälp av bluetooth, wi-fi, Zigbee och infrarött ljus. Branto kan även streama musik och slå larm om den noterar suspekta rörelser i huset.Foto:
Snyggast i klassen. Men kan man lita på en robot som ser ut såhär?

Prislapp: Cirka 3 600 kronor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies