Hoppa till innehållet

Nio robotar som vill in i ditt hem

Allt fler företag bygger spännande, användbara och ofta gulliga robotar för hemmet. Di Digital listar nio exempel med en doft av nära förestående framtid.

Robotarna anfaller. Allt fler företag bygger robotar för hemmet.
Robotarna anfaller. Allt fler företag bygger robotar för hemmet.

1. Amazon Echo

Den mest populära hemroboten i världen är ännu inte tillgänglig i Sverige. Det rör sig om Amazons Echo, som redan har sålts i miljontals exemplar i USA. I korta drag är Echo en uppkopplad, cylinderformad högtalare, med en inbyggd AI-röst vid namn Alexa.

Foto: Pressbild
Amazons Echo trivs i köket.

Säg ”Alexa, give me the latest news” rakt ut i rummet och hör hur högtalaren spelar upp USA:s motsvarighet till Ekot. Be Alexa berätta om konstnären Graham Sutherlands porträtt av Winston Churchill och hon läser upp information från Wikipedia om hur Churchill brände upp mästerverket. Be Alexa beställa en pizza och få maten till dörren inom en timme.

Amazon Echo kan givetvis även användas för att beställa andra varor från Amazon - och kopplas till funktioner i det smarta hemmet.

Prislapp: Cirka 1 600 kronor.


2. Google Home

Googles kopia av Amazon Echo är inte heller tillgänglig i Google Stores svenska version. I likhet med Echo rör det sig om en röstaktiverad högtalare med en AI, Google Assistant.Foto:
Google Home softar loss i vardagsrummet.

Säg ”Ok Google” och följ upp med frågor och befallningar. Läs mer och se en film om hur den funkar på The Verge.

Mer om Amazon Echo, Google Home och Apples Siri i Digitalpodden

Prislapp: Cirka 1 200 kronor.


3. Kuri

Kuri är ett exempel på en annan typ av robot, nämligen den gulliga roboten med uttrycksfullt ansikte. Den är söt, liten och den ler, blinkar, nickar och ser sig om. Den reagerar på röster och närmar sig människor i närheten som ett husdjur. Klappa den på huvudet och den reagerar med robotkvitter.

Foto:

Vem kan motstå denna kvittrande robot?

Kuri har även en inbyggd kamera bakom sina runda ögon, och kan sända ut streamad video till den som vill se vad som händer därhemma. Den agerar även högtalare och kan spela upp musik, radio och podcasts, enligt bolagets hemsida.

Prislapp: Cirka 6 200 kronor.


4. Pepper

En av de mest människolika robotarna på marknaden just nu. Pepper är byggd för att vara en kompanjon. Den analyserar ditt ansiktsuttryck, kroppsspråk och din röst, och lyckas i bästa fall få till en förhållandevis naturlig dialog.

Foto:
Pepper vill bli din bästa vän.

Pepper utvecklades ursprungligen för att användas som en slags säljrobot i japanska Softbanks mobilbutiker. Men Aldebaran, bolaget bakom Pepper, har nu lanserat roboten för hemmabruk, enligt Zdnet.

Prislapp: Slutsåld för tillfället.  


5. Jibo

Jibo beskrivs som världens första familjerobot. Den är både personlig assistent, fotograf, berättare och budbärare. Den förstår språk och har ett 360-gradig hörsel. Två kameror läser av ansiktsuttryck och känner igen olika användare. Den används för schemaläggning, underhållning av barn och kamratskap.
Foto:
Klicka på bilden för att se filmen om Jibo.

Prislapp: Cirka 5 300 kr (men är slutsåld)


6. Personal Robot

Denna märkliga robot påminner om ett digitalt 1700-talsporträtt monterat längst upp på en sopkvast. Roboten lovar att automatisera ditt hem genom att koppla samman alla prylar, som hälsoarmband, mobiler, lås, ljusknappar, termostater med mera. Detta ska spara tid och minska din elförbrukning.

Foto:

Personal Robot tillverkas av bolaget Robot Base.

Roboten hjälper dig även att ringa, uppdatera och ändra din kalender och underhåller ungarna.

Prislapp: Cirka 13 300 kronor (men är slutsåld).


7. FURo-i Home Robot

Ser ut som en Ipad monterad på en trafikkon. Future Robots FURo-i Home Robot är uppkopplad, håller koll på din kalender och hjälper dig med telefonsamtal och annan kommunikation. Kan även underhålla barn och ta fram recept för matlagning. Den har även ett syskon, FURo-i Secure, som övervakar ditt hem när du är borta.Foto:
Framtiden är här med FURo-i Home Robot

Prislapp: Cirka 6 300 kronor


8. Budgee

Denna bär-robot ser ut som en rullstol med ögon och en korg. Funkar både inne och ute och används för att transportera saker – typ bagage eller matkassar. Kan följa dig i tio timmar innan den behöver laddas. Kan även vikas ihop och läggas i en baklucka. Bra för personer med funktionshinder. Tillverkas av 5 Elements Robotics.Foto:

Budgee har ännu inte vunnit några skönhetstävlingar.

Prislapp: Cirka 12 500 kronor


9. Branto

Denna ukrainska robot ser ut som en blandning av Dödsstjärnan från Stjärnornas Krig och HAL 9000 i filmen 2001. Den har utvecklats av startupbolaget Branto för att koppla samman hemmet med hjälp av bluetooth, wi-fi, Zigbee och infrarött ljus. Branto kan även streama musik och slå larm om den noterar suspekta rörelser i huset.Foto:
Snyggast i klassen. Men kan man lita på en robot som ser ut såhär?

Prislapp: Cirka 3 600 kronor

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera