Annons

Nobbade börsen för kinesisk techjätte – gör rekordstor vinst

Fatsharks vd och medgrundare Martin Wahlund.
Fatsharks vd och medgrundare Martin Wahlund. Foto: Joel Marklund (Bildbyrån).
Spelutvecklaren Fatshark nobbade börsen och tog i stället in den kinesiska techjätten Tencent som delägare. Nu visar det sig att bolaget i fjol växte sina intäkter med hela 230 procent och gjorde en vinst på 80,5 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska spelutvecklaren Fatshark noterade ett rekordstarkt fjolår. De totala intäkterna växte från 83 till 275 miljoner kronor i fjol, enligt ett färskt bokslut som Di Digital tagit del av.

Bakom uppsvinget står titeln Vermintide 2, som lanserades i mars 2018 och går ut på att spelaren slås mot arga, förvuxna gnagare. Fram till årsskiftet hade det uppnått en pc-försäljning på cirka 2 miljoner kopior världen över.

”Vi är väldigt glada över att det blivit en sådan succé. Men sedan tror vi att potentialen är ännu större. Därför arbetar vi nu hårt med att släppa nya uppdateringar och expansionspaket”‚ säger vd:n och medgrundaren Martin Wahlund.

Spelet säljs digitalt mot en engångskostnad. Men för att bredda intäktskällorna tar Fatshark även betalt för uppdateringar av spelet, i vilka användaren får tillgång till ännu mer innehåll.

Bolagets första spel i serien, Vermintide 1, släpptes 2015 och sålde totalt i över 2 miljoner exemplar. Nu har Fatshark alltså upprepat succén med råge.

”I vår bransch bygger man upp en följarskara runt sina spel. De återkommer gärna när uppföljare släpps. Om du inte ändrar allt för mycket av innehållet finns det goda möjligheter att sälja ännu mer, eftersom du inte börjar på noll”‚ säger Martin Wahlund.

Tack vare den kraftiga intäktsökningen kunde Fatshark göra en vinst på 80,5 Mkr under 2018, en förbättring från ett resultat runt nollstrecket året innan.

Vid årsskiftet fick Fatshark en ny delägare när den kinesiska techjätten Tencent köpte 36 procent av aktierna i bolaget. Ägarposten värderades till över 500 miljoner kronor, vilket Di Digital kunde avslöja.

Tencent köpte delvis existerande aktier från ägarkretsen, men tillförde också knappt 100 Mkr i nytt kapital till Fatshark genom en nyemission. 

Er kassa är välfylld med tanke på fjolårets vinst och kapitalet från Tencent. Vad ska ni göra med pengarna?

”Vi har inte annonserat några nya titlar än, men det är klart att vi alltid arbetar på nya koncept”, säger Martin Wahlund.

Grundarna Martin Wahlund, Joakim Wahlström, Rikard Blomberg och Johan Jonker har ett gemensamt ägarbolag – Northplay Holding – som fortfarande kontrollerar strax över 50 procent av Fatshark. Bolaget värderas till 1,5 miljarder kronor.

Hur har verksamheten förändrats sedan Tencent blev delägare?

”Inte mycket alls egentligen. Det var viktigt för oss att behålla vår självständighet. Vi i ledningen har kunnat bli ännu mer långsiktiga i vårt tänk, med Tencent som bollplank”, säger han.

Fatshark har sitt huvudkontor på Södermalm i Stockholm. I samma kvarter huserar andra spelbolag som amerikanska Epic Games och svenska Dice, Paradox Interactive och Avalanche Studios.

”Tencents investering har hjälpt oss att rekrytera ett antal tunga namn från industrin och växa personalstyrkan. Vi är runt 100 anställda i dag”, säger Martin Wahlund.

Före Tencents inträde i Fatshark pekades bolaget ut som en potentiell börskandidat av analytiker på marknaden. 

Martin Wahlund bekräftar att en notering var ett alternativ framåt för bolaget, när det kommer till att säkra den långsiktiga finansieringen av verksamheten.

”Men det var aldrig riktigt nära”, säger han.

Han menar att börsen inte alltid är den bästa platsen för spelutvecklare som Fatshark att befinna sig på.

”Vill man bygga en titel åt gången är nog börsen inte helt rätt. Det skulle skapa en press på oss att prestera kortsiktigt. Men det är klart att vår inställning kan förändras i framtiden”, säger han.

Läs mer: Tencent köper hemlighetsfullt svenskt spelbolag: ”Betalar ett bra pris”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer