Annons

Nobbade halv miljard – bygger digital plattform för fastighetsbranschen

Petter Bengtsson, vd Zynka BIM, som bland annat visualiserar information från produkter, sensorer och människor i kontorsmiljö.
Petter Bengtsson, vd Zynka BIM, som bland annat visualiserar information från produkter, sensorer och människor i kontorsmiljö. Foto: Pressbild
Fastighetskonsulten Zynka BIM nobbade nyligen ett japanskt bud värt en halv miljard kronor. Nu skapar man en digital samlingsplats för fastighetsbranschen på egen hand.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fastighetskonsulten Zynka BIM:s nya satsning heter Digital Buildings AB. Tanken är att samla fastighetsbranschen i ett gemensamt system som gynnar alla parter. 

”Fastighetsägare erbjuds delägarskap om de använder plattformen”, säger Zynkas vd Petter Bengtsson.

Idag gäller det att kräma ut mer pengar per kvadratmeter.

Han menar att amerikanska co-workingbolaget Wework har höjt insatsen i hela branschen. Fastighetsägare måste nu börja nyttja avancerad data om fastigheter och hur de används.

Läs mer: Castellum köper coworkingbolag för 200 miljoner 

”I dag gäller det att kräma ut mer pengar per kvadratmeter. Fastighetsägare behöver få tillgång till all aktuell data direkt”, säger vd Petter Bengtsson.

Zynka BIM är en snabbväxande fastighetskonsult inom den digitala transformationen av bygg- och fastighetsbranschen. Som namnet antyder jobbar bolaget mycket med BIM, ett digitalt objektsystem som används i byggsektorn. 

Med BIM-tekniken kan man bygga digitala modeller av byggnader som kan användas vid konstruktion, underhåll och ombyggnation. Dörrar, takpannor och handfat renderas i form av virtuella 3d-objekt med information om dess livscykel och förmåga att integreras med andra objekt.

Ett bolag som lever gott på BIM-trenden är börsbolaget Bimobject, med EQT som storägare. De har skapat ett slags Blocket för byggsektorn, där underleverantörer saluför upp sina produkter i BIM-format.

Läs mer: Digitala byggbolaget Bimobject förbi miljardgränsen – EQT investerar 

Nu vill Petter Bengtsson bygga en egen plattform för fastighetsmarknaden. Den ska heta Digital Buildings och vara ett ”Google, Google Maps och Google Analytics” för sektorn. 

”För att utveckla och underhålla fastigheter behöver man aktuell fastighetsdata, kartdata, 3D-visualiseringar och 'heat maps' som visar hur människor rör sig i lokalerna. Man behöver även verktyg för att analysera datan”, säger han. 

Med hjälp av inomhuspositionering och navigering kan Zynka visualisera information från produkter, sensorer och människor.
Med hjälp av inomhuspositionering och navigering kan Zynka visualisera information från produkter, sensorer och människor.

Visionen om Digital Buildings-platformen har utvecklats under tre år. Tanken är att fastighetsbolag ska dela information med varandra, med vissa begränsningar som kan låsas upp om affärer blir av. 

I fjol var man ute och letade investerare. Det ledde bland annat till ett hemligt möte i Malmö med ett ”japanskt konglomerat”. 

”Vi förhandlade med dem i flera månader. De ser en enorm potential i Japan för detta och var redo att investera en halv miljard. Men vi skulle bara få behålla några enstaka procent av bolaget. Till slut valde vi att göra detta själva”, säger vd:n Petter Bengtsson.

Ägarna bakom Zynka går nu in med 15 miljoner för att lansera projektet. De fastighetsägare som kopplar upp sig betalar sedan 10 kronor per kvadratmeter yta de ansluter till plattformen. De får även optioner som kan konverteras till aktier i bolaget Digital Buildings.

Läs mer: Här är techbolagen som vill rädda byggsektorn 

”Går man in med en miljon kvadratmeter kostar det tio miljoner kronor. Då får man även en andel i bolaget”, säger Petter Bengtsson.

Ska ni jobba ihop med Bimobject?

”Ja. All leverantörsinformation kommer från dem. Målet är att leverantörerna ska förse fastighetsägarna med information.”

Vad är nästa steg?

”Att få in 2-3 av de stora fastighetsägarna i Sverige och skala upp det hela. Sedan bygga ut globalt”, säger Peter Birgersson.

Zynka BIM har kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö. Under det senaste verksamhetsåret växte omsättningen med 60 procent till 36 miljoner kronor. Vinsten landade på knappt 4 Mkr.

Läs mer: Fastighetsgiganter går samman – här är första investeringen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer