Annons

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarder

Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn. Foto: Di/TT
Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn. Foto: Di/TT
Flera aktörer kan få nära 90 gånger sin insats när Spotify noteras. Det gäller dock inte anrika Göteborgsbolaget Innovationskapital, som i ett sent läge avstod en investering i den oprövade musiktjänsten 2008. ”Det är riktigt”, säger grundaren Staffan Ingeborn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det fanns en tid då Spotify behövda tjata sig in hos skeptiska skivbolag för att få använda deras musik till sin streamingtjänst. Då fanns det i investerarkretsar en utbredd skepsis till om Spotify skulle kunna få fart på sin affär över huvud taget.

Men 2008, två år efter att Spotify hade grundats, började bolaget få medvind. Då hoppade de första investerarna på tåget.

I oktober 2008 investerade de svenska riskkapitalbolagen Northzone och Creandum. De köpte 15 respektive 7,5 procent av Spotify för totalt 123 miljoner kronor.

Samtidigt erbjöds Bengt Hagnö, pappa till Spotify-delägaren Felix Hagnö, att köpa 1 procent av Spotify för 5,5 Mkr. Med de nya pengarna inräknade värderades Spotify till drygt 700 miljoner kronor.

Det blev en lyckad affär. Sedan dess har Spotifys aktiepris stigt omkring 89 gånger i värde. Vid noteringen väntas musiktjänsten värderas till 130 miljarder kronor.

Tråkigt för den som valde att stå över en investering i Spotify.

Hela listan: Anställdes tidigt – blir miljardär på Spotify

Svenska Innovationskapital övervägde att investera i musiktjänsten. Riskkapitalbolaget hade nyligen sålt sitt portföljbolag Spotfire för 1,3 miljarder kronor och letade nya teknikorienterade innehav.

Men bolaget valde att avstå investeringen i ett sent skede, enligt Di Digitals uppgifter. Innovationskapitals grundare Staffan Ingeborn bekräftar att Innovationskapital tittade på Spotify.

”Det är riktigt, men vi har som policy att aldrig uttala oss om bolag vi inte investerar i”, säger han.

Alla var skeptiska till bolaget på grund av värderingen

Frågetecknen kring Spotify grundade sig på att Daniel Ek och Martin Lorentzon krävde en relativt hög värdering av bolaget.

”Alla var skeptiska till bolaget på grund av värderingen. Man drog också öronen åt sig på grund av affärsmodellen och vad den krävde av skivbolagen”, säger en person som gjorde en bolagsanalys av Spotify i ett tidigt skede.

Samtidigt hade paret ihop med den tidigare affärspartnern Felix Hagnö investerat cirka 80 miljoner kronor i tjänsten själva, enligt Di Digitals uppgifter. Det gav grundarna en starkare förhandlingsposition.

Läs mer: Pensionsjättar drar in miljardbelopp – på aktier i Spotify

Störst plånbok i grundartrion hade Martin Lorentzon, som vid Tradedoublers börsnotering 2005 ägde aktier i bolaget värda drygt 200 miljoner kronor.

De första investeringarna i Spotify skedde via Cypern, dit grundarna och Felix Hagnö hade flyttat sina pengar i mitten på 2000-talet.

Mer om Spotify:

Foto:

Spotifys okända svenska ägare gör miljardklippFoto:

Så rika blir de på framgångssagan

Foto: TT/Jesper Frisk

Så ska grundarna stärka kontrollen över Spotify

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer