Annons

Nobelpristagaren: "Bitcoin borde vara förbjuden"

Joseph Stiglitz kritiserar bitcoin.
Joseph Stiglitz kritiserar bitcoin. Foto: Virginia Mayo/TT och Rick Bowmer
Det senaste dygnet har bitcoins värde rasat 2000 dollar för att sedan återhämta sig något.  Nationalekonomen Joseph Stiglitz anser samtidigt att kryptovalutan borde förbjudas.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under onsdagseftermiddagen slog bitcoin nytt rekord när en bitcoinenhet värderades till 11 390 dollar, motsvarande ungefär 92 000 kronor. Men under natten till torsdagen rasade kryptovalutan ned till 9000 dollar för att sedan återhämta sig över 10 000 dollar.

Läs mer: Bitcoin slår nya rekord: "Ingen vet värdet"

Den digitala valutan möter stark kritik från olika håll, och senast i raden är nationalekonomen Joseph Stiglitz. Amerikanen mottog Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne, eller Nobelpriset i ekonomi, 2001 och han fördömer nu kryptovalutan.

”Bitcoin är framgångsrik bara på grund av sin potential att kringgå övervakning. Därför borde den enligt mig vara förbjuden”, sade han i en intervju med Bloomberg Television och tillade:

”Det är en bubbla som kommer att ge många spännande tider när det går upp och sedan faller ner."

Läs mer: Experten om nya investeringstrenden: "Nu är det vilda västern"

Han får medhåll från en studie som publicerades av National Bureau of Economic Research av två Harvardprofessorer och en doktorand. Studien menar att risken för att det sker en krasch i bitcoin är högre än 80 procent.

Forskningen noterade att sannolikheten för en krasch är 50 procent vid en prisuppgång på över 100 procent, och 80 procent vid en prisuppgång på 150 procent. Alltså ska en skarpare prisuppgång ge en större sannolikhet för en krasch. Visserligen fokuserar undersökningen på aktiemarknaden och inte kryptovalutor, men forskarna menar att deras slutsatser kan appliceras på kryptovalutan eftersom slutsatserna i studien var likartade för alla tidsperioder eller länder.

Enligt MarketWatch kolumnist Mark Hulbert har bitcoin stigit med 2 500 procent de senaste två åren, alltså 10 gånger den nivå som enligt forskningen skulle innebära stor risk för en krasch.

Läs mer: Miljardrusning till nya kryptotrenden: "Påminner om tulpanlökar"

Finwire/TT/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer