Annons

"Nonsensförklaringar om KNC-konkursen"

Daniel Goldberg är redaktionschef på Di Digital
Daniel Goldberg är redaktionschef på Di Digital Foto: Jesper Frisk
Bitcoinjätten KNC Miner går i konkurs. Varken grundarna eller ägarna ger några vettiga svar om det plötsliga beskedet, skriver Daniel Goldberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För knappt ett år sedan hävdade KNC Miner-grundaren Sam Cole att det sjunkande bitcoin-priset inte spelade någon roll för hans företag.

“När priset går ned stänger de minst lönsamma bitcoingrävarna av sina maskiner. Det gör att vi får en större andel av nya bitcoin, så det jämnar ut sig”, sa han till Di Digital i juni i fjol.

Igår ansökte KNC Miner om konkurs. Förklaringen? Det sjunkande bitcoin-priset.

”Om priset hade varit högre och våra kostnader lägre skulle vi ha klarat oss. Just nu kan vi inte påverka dessa saker”, säger Sam Cole nu, i vad som under andra omständigheter hade kunnat avfärdas som en komiskt ogenomtänkt platityd.

Det är inte den enda märkligheten i den här historien.

KNC Miner hänvisar även till en nära förestående bitcoin-halvering som skäl till konkursen. Enkelt uttryckt handlar det om att bitcoinbrytningens lönsamhet väntas minska kring den 10 juli i år, eftersom det underliggande systemet då sänker tilldelningen av nya mynt till bitcoinbrytare som KNC Miner.

Men både denna och kommande Bitcoin-halveringar har varit kända matematiska faktum i flera år, sedan långt innan KNC Miner grundades. Ändå är bolagets bästa svar konkurs. Varför?

Märkligast av allt är nog riskkapitalbolagens agerande. Bland andra Creandum och Accel Partners, två av den europeiska techsektorns tyngsta riskkapitalbolag, har investerat över 220 miljoner kronor i KNC Miner.

Den senaste investeringsrundan, på drygt 120 miljoner kronor, gjordes för bara knappt ett år sedan. Nu drar man plötsligt åt kranarna.

Bland KNC Miners finansiärer finns riskkapitalbolagen Creandum och Accel. Källa: Nordic Tech List.

Visst, det ligger i riskkapitalets natur att vågade satsningar misslyckas. Men investerarnas helomvändning i fallet KNC tyder på en nästintill obefintlig förståelse för vad det var man faktiskt satsade pengar på.

Creandum skyller på tekniska problem och “ökad konkurrens från Kina”.

Att datorkapacitet och hårdvaruutveckling är billigare i Kina än i Sverige torde vara uppenbart för alla som vet någonting om hur världsekonomin fungerar.

Det är därför Apple tillverkar sina mobiltelefoner i Shenzhen, inte i Boden.

Att datorkapacitet är billigare i Kina än i Sverige är uppenbart för alla som vet någonting om hur världsekonomin fungerar.

Bitcoin och den underliggande blockkedjan representerar enorma tekniska genombrott, med potential att förändra till exempel bank- och finansindustrin i grunden. Men kollapsen i KNC tyder på att såväl entreprenörer som investerare gravt överskattat affärsmöjligheterna i sektorn.

KNC Miner var pionjärer på marknaden för bitcoingrävare. Det svenska bolaget hade flera års försprång, enorma datacenter till sitt förfogande och uppbackning av Europas tyngsta riskkapitalbolag.

Ändå misslyckades man med att få siffrorna att gå ihop.

Det innebär att det inte är annat än önsketänkande att tro att verksamheten nu skulle kunna säljas och bli lönsam under en annan ägare.

Den rimliga konsekvensen av konkursen är att Sveriges dagar som bitcoinproducent är över.

Läs även: Bitcoinjätten KNC Miner ansöker om konkurs

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer