Annons

Nordea grundar blockchain-plattform: ”Milstolpe”

Nordeas nuvarande huvudkontor på Smålandsgatan i Stockholm.
Nordeas nuvarande huvudkontor på Smålandsgatan i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Nordea och flera tunga utländska banker satsar på en plattform för blockkedjeteknik som ska göra handel enklare och som ska finnas tillgänglig för deras kunder i hela Norden. En milstolpe för blockkedjan, menar banken.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nordea blir grundande partner i konsortiet we.trade som tillsammans med IBM utvecklar en plattform baserad på så kallad distribuerad databasteknik som ska göra inhemsk och internationell handel enklare. 

Läs även: Ex-banktopp dissar startupbolagens banksamarbeten 

Det framgår av ett pressmeddelande där storbanken kallar det för "den första blockkedjebaserade plattformen av sitt slag för handelsfinansiering, och därmed en milstolpe när det gäller praktisk tillämpning av blockkedjeteknik i finanssektorn."

Förutom Nordea ingår också Banco Santander, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale och UniCredit i konsortiet.

Läs även: Han satsar 8 miljoner på hennes blockchain för småföretag

"Bland dagens alla satsningar på blockkedjeteknik inom handelsfinansiering tycker vi att we.trade sticker ut genom sitt fokus och sin realistiska strategi för genomförandet. Vi ser fram emot att bidra med ett nordiskt perspektiv till framtidens handelsfinansiering", säger Ville Sointu, chef för blockkedjan på Nordea.

Lansering väntas under andra kvartalet 2018 och då ska andra banker kunna ansluta sig till den öppna plattformen, men vissa kunder hos de grundande bankerna kan få testa plattformen innan lanseringen. Nordea planerar att införa we.trade för sina kunder i hela Norden. 

Läs även: Kartläggning: Här är storbankernas fintech-investeringar

"Med we.trade får små och medelstora företag en säkrare och snabbare process från order till betalning, eftersom det går fortare än vid traditionell dokumenthantering, och med den spårbarhet som behövs. Den öppenhet som lösningen skapar i hela processen kommer att ge dessa företag förtroende att börja handla med nya företag i hemlandet och utomlands", säger Patrik Zekkar, chef för Trade & Working Capital Management Sales i Nordea.

Läs även: Axel Johnson-gruppen vill ta blockkedjan till fruktdisken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer