Annons

Nordea hyllar Enkla i hemlig analys

Enklas vd och grundare Alexander Widegren.
Enklas vd och grundare Alexander Widegren. Foto: Katja Annola
Enkla kan mycket väl nå sitt mål om att låna ut 100 miljarder kronor fram till 2019 - och därmed ta 3 procent av bolånemarknaden. Det konstaterar Nordeas analysteam i ett hemligt brev som kan sänka värdet på bankens aktie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mitten av mars chockade bolåneutmanaren Enkla marknaden genom att lansera bolån med en ränta på 0,95 procent, bundet på tre år. Erbjudandet, som Di Digital var först att rapportera om, riktar sig enbart till personer med existerande bolån.

Tiotusentals kunder har redan anmält sitt intresse. Men många experter var inledningsvis skeptiska, och Finansinspektionen begärde in Enkla på ett extrainsatt möte för att försäkra sig om att verksamheten var förenlig med nuvarande tillstånd.

Utlåningen är påbörjad.

Läs mer: Enkla: ”Vi fortsätter enligt plan efter mötet med FI” 

Nu meddelar Enklas vd att målet om att låna ut 100 miljarder kronor fram till 2019 kvarstår. Pengarna ska tas in stegvis, genom att utfärda internationella bostadsobligationer av typen RMBS. Lyckas Enkla, så tar man drygt 3 procent av den svenska marknaden för bolån.

”Vår utlåning är påbörjad på egen bok. Men den första obligationsrundan är ännu inte klar”, säger Enklas vd Alexander Widegren.

Han står även bakom Enklas systertjänst Lånbyte, vars teknik för lånehandläggning ligger till grund för Enklas erbjudande.

Nu valideras Enklas mål av Nordeas avdelning för aktieanalys, Nordea Equity Research, i form av en ”sector flash" som skickats till institutionella kunder under torsdagen.

Vi kan inte utesluta att Enkla når sitt mål att låna ut 100 miljarder kronor under 2019.

I det hemliga brevet berättar Nordea att man hållit en investerarlunch med Enklas vd och hans bror Marcus Widegren, ansvarig för Enklas kapitalanskaffning.

”De gjorde ett solitt intryck”, skriver man.

Nordea uppgraderar samtidigt sin tidigare prognos om en utlåning från Enkla på cirka 50 miljarder fram till 2020.

”Vi kan inte utesluta att Enkla når sitt mål att låna ut 100 miljarder kronor under 2019”, konstaterar man.

Slutsatserna är pikanta då de kan påverka Nordeas aktiekurs. Totalt har Stockholmsbörsens bankindex backat med 6 procent, justerat för utdelningar, sedan Enkla gick ut med sitt erbjudande den 19 mars. (Detta under en period då börsens breda index pendlat kring nollan.)

Läs mer: Nordea sänker räntan – "Vi tror på en mer stabil bostadsmarknad"

Såhär ser de första raderna ut i Nordea Equity Researchs ”sector flash" som skickats ut under torsdagen.
Såhär ser de första raderna ut i Nordea Equity Researchs ”sector flash" som skickats ut under torsdagen.

I sitt brev berömmer Nordeas analysteam Enkla i fyra punkter:

– Enklas affärsmodell "verkar mycket sofistikerad" då den utnyttjar "smart finansiering", maskininlärning och ”big data”, skriver man. 

– Enkla ska följa de amorteringskrav som gäller för banker. Deras bostadslån, som är bundna på tre år mot kund, är knutna till kontrakt med en livslängd på 40 år. 

– Efterfrågan från investerarhåll ”ser ut att vara” god. Enkla säger sig ha ett nätverk av över 150 investerare.

– Enkla har jobbat med sin modell i två år och haft möten med Finansinspektionen, Riksbanken, ECB, kreditvärderingsinstitut och investerare. Man har en efterfrågan värd 120 miljarder kronor i bostadslån.

Läs mer: Danske Bank: "Vi vill inte bara låna ut pengar billigt"

Enklas vd vill inte kommentera brevet. 

”Men det stämmer att vi har en kundunderlag motsvarande cirka 120 miljarder kronor i Enklas och Lånbytes gemensamma databaser”, säger han.

Rickard Henze, chef för Nordea Equity Research, vill varken dementera eller kommentera brevets innehåll.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer