Hoppa till innehållet

Nordea hyllar Enkla i hemlig analys

Enkla kan mycket väl nå sitt mål om att låna ut 100 miljarder kronor fram till 2019 - och därmed ta 3 procent av bolånemarknaden. Det konstaterar Nordeas analysteam i ett hemligt brev som kan sänka värdet på bankens aktie.

Enklas vd och grundare Alexander Widegren.
Enklas vd och grundare Alexander Widegren.Foto: Katja Annola

I mitten av mars chockade bolåneutmanaren Enkla marknaden genom att lansera bolån med en ränta på 0,95 procent, bundet på tre år. Erbjudandet, som Di Digital var först att rapportera om, riktar sig enbart till personer med existerande bolån.

Tiotusentals kunder har redan anmält sitt intresse. Men många experter var inledningsvis skeptiska, och Finansinspektionen begärde in Enkla på ett extrainsatt möte för att försäkra sig om att verksamheten var förenlig med nuvarande tillstånd.

Läs mer: Enkla: ”Vi fortsätter enligt plan efter mötet med FI” 

Nu meddelar Enklas vd att målet om att låna ut 100 miljarder kronor fram till 2019 kvarstår. Pengarna ska tas in stegvis, genom att utfärda internationella bostadsobligationer av typen RMBS. Lyckas Enkla, så tar man drygt 3 procent av den svenska marknaden för bolån.

”Vår utlåning är påbörjad på egen bok. Men den första obligationsrundan är ännu inte klar”, säger Enklas vd Alexander Widegren.

Han står även bakom Enklas systertjänst Lånbyte, vars teknik för lånehandläggning ligger till grund för Enklas erbjudande.

Nu valideras Enklas mål av Nordeas avdelning för aktieanalys, Nordea Equity Research, i form av en ”sector flash" som skickats till institutionella kunder under torsdagen.

I det hemliga brevet berättar Nordea att man hållit en investerarlunch med Enklas vd och hans bror Marcus Widegren, ansvarig för Enklas kapitalanskaffning.

”De gjorde ett solitt intryck”, skriver man.

Nordea uppgraderar samtidigt sin tidigare prognos om en utlåning från Enkla på cirka 50 miljarder fram till 2020.

”Vi kan inte utesluta att Enkla når sitt mål att låna ut 100 miljarder kronor under 2019”, konstaterar man.

Slutsatserna är pikanta då de kan påverka Nordeas aktiekurs. Totalt har Stockholmsbörsens bankindex backat med 6 procent, justerat för utdelningar, sedan Enkla gick ut med sitt erbjudande den 19 mars. (Detta under en period då börsens breda index pendlat kring nollan.)

Läs mer: Nordea sänker räntan – "Vi tror på en mer stabil bostadsmarknad"

Såhär ser de första raderna ut i Nordea Equity Researchs ”sector flash" som skickats ut under torsdagen.
Såhär ser de första raderna ut i Nordea Equity Researchs ”sector flash" som skickats ut under torsdagen.

I sitt brev berömmer Nordeas analysteam Enkla i fyra punkter:

– Enklas affärsmodell "verkar mycket sofistikerad" då den utnyttjar "smart finansiering", maskininlärning och ”big data”, skriver man. 

– Enkla ska följa de amorteringskrav som gäller för banker. Deras bostadslån, som är bundna på tre år mot kund, är knutna till kontrakt med en livslängd på 40 år. 

– Efterfrågan från investerarhåll ”ser ut att vara” god. Enkla säger sig ha ett nätverk av över 150 investerare.

– Enkla har jobbat med sin modell i två år och haft möten med Finansinspektionen, Riksbanken, ECB, kreditvärderingsinstitut och investerare. Man har en efterfrågan värd 120 miljarder kronor i bostadslån.

Läs mer: Danske Bank: "Vi vill inte bara låna ut pengar billigt"

Enklas vd vill inte kommentera brevet. 

”Men det stämmer att vi har en kundunderlag motsvarande cirka 120 miljarder kronor i Enklas och Lånbytes gemensamma databaser”, säger han.

Rickard Henze, chef för Nordea Equity Research, vill varken dementera eller kommentera brevets innehåll.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera