Annons

Nordea investerar 50 miljoner i hans svenska bankutmanare

PFC:s kort och app, tillsammans med bolagets vd och grundare Eli Daniel Keren.
PFC:s kort och app, tillsammans med bolagets vd och grundare Eli Daniel Keren. Foto: Amanda Lindgren.
Fintechbolaget PFC lanserade sin nya mobilbank för ett halvår sedan. Nu väljer storägaren Nordea att skjuta till ytterligare 50 miljoner kronor i kapital. ”I nuläget tar vi in cirka 5 000 nya användare per månad”, säger Charlotta Åsell på PFC.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Eli Daniel Keren grundade fintechbolaget Betalo under 2012, som gjorde det möjligt för konsumenter att betala räkningar eller skicka pengar med hjälp av sitt betal- och kreditkort.

Men bakom kulisserna byggde bolaget en mer heltäckande mobilbank. I december 2018 bytte Betalo namn till Personal Finance Co, eller PFC i korthet, och lanserade en helt ny app på marknaden.

Nu väljer Nordea att investera 50 miljoner kronor i bankutmanaren.

”Vi är glada över att ha PFC i vår portfölj eftersom de tillhandahåller en personlig digital lösning för kunderna. Vi ser investeringen som en utmärkt möjlighet för oss att stödja PFC i sin tillväxt”, säger Ewan Macleod, digitaliseringschef på Nordea, i en kommentar.

Redan före kapitalrundan var Nordea största ägare i PFC, med ungefär 18 procent av aktierna. Storbanken ledde nämligen en kapitalrunda på 45 Mkr i startupbolaget i november 2017. 

Hur stor ägarandel Nordea nu får väljer parterna att hemlighålla. De vill heller inte berätta vad PFC värderas till i samband med rundan.

Läs mer: Byggde ny mobilbank på ett år – med miljoner från Nordea 

PFC tillhandahåller ett betalkort, genom ett samarbete med Mastercard, som användaren laddar med pengar från sitt vanliga bankkonto genom en app. 

”Vi utvecklar produkten i hög takt och bygger personaliserade tjänster, och vi når unga människor med höga förväntningar på design och användarupplevelse”, säger vd:n Eli Daniel Keren.

I appen finns olika funktioner som ska göra det enklare och mer effektivt för kunden att hålla koll på sin privatekonomi (se faktaruta). Bland konkurrenterna på marknaden finns till exempel det brittiska startupbolaget Revolut.

Än så länge är PFC:s tjänster bara tillgängliga i Sverige. Sedan tidigare har man uttalat målsättningen att nå 100 000 användare runt om i landet före slutet på 2019.

”I nuläget tar vi in cirka 5 000 nya användare per månad”, säger marknadschefen Charlotta Åsell, utan att vilja uppge exakt hur många kunder som plattformen hittills lockat till sig.

Under det senaste räkenskapsåret, som var brutet och löpte mellan september 2017 och december 2018, noterade PFC en omsättning på drygt 13 Mkr. Intäkterna lär dock i första hand ha kommit från fakturatjänsten Betalo, som bolaget driver vidare parallellt.

Förlusten under samma period uppgick till nästan 15 Mkr för PFC, som i dagsläget har runt 40 anställda.

Utöver Nordea finns Svea Ekonomi, NFT Ventures och affärsängeln Mattias Weinhandl bland PFC:s investerare. Grundaren Eli Daniel Keren är näst största ägare.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer