Hoppa till innehållet

Nordea rasar mot Facebooks dejtingtjänst: "Vill bara plocka hem vinsterna"

Nordea Fonder imponeras föga av Facebooks planer att ge sig in i dejtingvärlden. Bankens hållbarhetschef Sasja Beslik menar att techjätten istället borde prioritera sitt säkerhetsarbete. ”Marknaden bryr sig inte om hur Facebook hanterar sina risker så länge bolaget är en kassako”, säger han.

Nordea Fonders hållbarhetschef Sasja Beslik.
Nordea Fonders hållbarhetschef Sasja Beslik.Foto: Hampus Andersson DI, Hampus Andersson (Di)

Facebook ger sig in i dejtingbranschen och ska lansera en ny tjänst som ska ge användarna chansen att möta kärleken på plattformen.

Det får Sasja Beslik, chef för hållbara investeringar på Nordea Fonder, att se rött.

”Det är intressant att Facebook har möjlighet att utveckla sina tjänster kopplat till dejting, men samtidigt behöver tre år på sig att säkra integritetsproblematiken i relation till sina användare. Det är en mycket underlig prioritering av ett bolag som nyss har blivit utfrågat i den amerikanska kongressen”, säger han till Di Digital.

Läs mer: Facebook lanserar dejtingapp – Tinder rasar på börsen  

Beslik syftar till ett nyligt uttalande från Facebook där techjätten konstaterade att de behöver "flera år" på sig att åtgärda nuvarande säkerhetsluckor på plattformen, i syfte att säkerställa att persondata inte missbrukas igen.

”Facebook lägger naturligtvis resurser på sådant de anser är av kommersiellt intresse, till exempel denna Tinder-utmanare. Men Facebook kommer i längden inte att vara intressant som bolag om de inte hanterar sina risker på ett hållbart sätt”, säger Sasja Beslik.

Nordea Fonders hållbarhetschef passar också på att ge en känga till den breda massan investerare i Facebook.

”Det är uppenbart att marknaden inte har någon koll på hur Facebook hanterar sina risker, eller för den delen bryr sig om det, så länge bolaget är en kassako. Man kan fråga sig hur stor andel av investerarna som är intresserade av att Facebook ska utvecklas som bolag? Det är knappt någon, de struntar fullständigt i det och vill bara plocka hem vinsterna.”

Läs mer: Facebook ökar vinsterna med 63 procent – trots skandalen 

”För den breda massan investerare tycks en krona i dag värderas högre än tio kronor om tre år. Men utmaningen är att man kanske inte får tillbaka några pengar alls från Facebook i framtiden”, fortsätter Sasja Beslik.

Hot om skärpta lagstiftningar ligger just nu på bordet för Facebook och dess likar i både Europa och USA, men än så länge har planerna inte konkretiserats.

”Man kan inte privatisera vinsterna, vilket Facebook i det här fallet gör, och socialisera kostnaderna. Kostnaderna för Facebooks tvivelaktiga ageranden lämpas istället över på medborgarna i respektive land och på politikerna.”

Sedan den 21 mars är Facebooks aktie satt i karantän hos Nordeas hållbara fonder, i skenet av Cambridge Analytica-skandalen. Sasja Beslik konstaterade då i en intervju med Di att han hade "många frågor och få svar" angående Facebooks hantering av persondata.

”Vi har fortfarande lika många frågor. Vid sidan av utfrågningen av Mark Zuckerberg i kongressen finns det egentligen inget matnyttigt att gå på. Ingen intressent har sett Facebooks system eller förstått hur det är uppbyggt, utan köpt bolagets vaga förklaringar och gått vidare. Det är som att investera i en svart låda”, säger han.

Vad skulle ni vilja se för åtgärder för att tina upp Facebook från kylan igen?

”Det är ganska många, så tillsvidare tror jag att Facebook kommer vara satta i karantän. Frågan är om vi över huvud taget kan investera i ett bolag som vi vet så lite om, med de här tydliga riskerna”, säger Sasja Beslik till Di Digital.

Läs mer: Nordea sätter Facebook i karantän: "Vi har många frågor och få svar" 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera