Annons

Nordea startar acceleratorprogram i Stockholm

Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea.
Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea.
Nordea vill komma närmare den heta fintech-sektorn. Nu lanserar storbanken ett acceleratorprogram för startupbolag i Stockholm. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under året har en rad aktörer på finansmarknaden lanserat initiativ för att komma närmare de nya fintech-bolagen i Sverige. Nätmäklaren Nordnet har meddelat att de ska investera i startup-bolag, Collector Bank har avsatt 100 miljoner kronor för att köpa in sig i sektorn och Nordea har investerat i bolaget Wrapp.

Nu tar storbanken ytterligare ett steg för att fördjupa relationen med startupsektorn.

”Vi startade ett acceleratorprogram i Finland i fjol. Nu breddar vi det och tar det till Stockholm”, säger Erik Zingmark, vicechef för transaction banking på Nordea.

Acceleratorprogrammet innebär att Nordea ska hjälpa ett drygt 20-tal entreprenörer från Norden och Baltikum att förverkliga sina företagsidéer genom att ge dem stöd under hösten.

”Vi gör det här tillsammans med det finska riskkapitalbolaget Nestholma. De kan ge finansiellt stöd och vi kan bidra med tekniskt kunnande, affärsutveckling och möjlighet att koppla upp sig mot Nordeas system”, säger Erik Zingmark. 

Vilka som får delta i Nordea Startup Accelerator avgörs vid en uttagningsvecka i Oslo i augusti. Bolagen som går vidare får sedan sitta hos Nordea i Stockholm eller Helsingfors i tre månader och arbeta med sin företagsidé. För Nordea handlar initiativet om att komma närmare startupsektorn.

”Vi försöker att hitta intressanta tjänster till våra kunder på privat- och företagssidan. Det som är intressant för oss är när vi hittar bolag som matchar det vi vill åstadkomma. En bieffekt är också att det här skapar en kulturell förflyttning i banken. De lär sig från oss och vi av dem”, säger Erik Zingmark.

Läs mer: Så ska storbankerna möta startuphotet

Nordea får inget ägande i bolagen som deltar i programmet. Däremot kan de komma att samarbeta nära bolagen även efter att programmet är avslutat. Av de finska bolag som deltog i acceleratorprogrammet i fjol är det två som nu testas som pilotprojekt hos Nordea.

”De som kommer fram till livskraftiga idéer diskuterar vi med kring hur vi kan vidareutveckla idén”, säger Erik Zingmark. 

Mer om Nordeas startup-planer i veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/nordeasstartup-flortochuberpop-nedlaggning

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer