Annons

Nordeas förra Sverigechef blir ordförande i fintechbolag

Anna Storåkers, ny ordförande i fintech-uppstickaren Kreditz.
Anna Storåkers, ny ordförande i fintech-uppstickaren Kreditz. Foto: Hampus Andersson, Hampus Andersson (Di)
Nordeas förra Sverigechef Anna Storåkers blir storägare och ordförande i fintechbolaget Kreditz. Bolagets tjänst används för snabba och billiga kreditbedömningar för företag och privatpersoner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För ett drygt år sedan bytte Anna Storåkers livet som Sverigechef på Nordea till en tillvaro som investerare och styrelseproffs. I dag är hon bland annat ledamot i styrelserna för Ework, ABN Amro och Nordax Bank.

Nu står det klart att hon köper en betydande andel av fintechbolaget Kreditz för en hemlig summa, där hon även blir ordförande. 

”Anna har erfarenhet av att leda Nordea Sverige och sitter i en rad styrelser. Hon ska hjälpa oss gå från en liten startup till ett riktigt bolag”, säger Kreditz vd och grundare Roni Zacharion.

Om man köper en tjänst från en hantverkare, kan man beställa ett betalningscertifikat som visar att man har råd.

Kreditz grundades i början av 2018 och har sedan dess tagit in cirka 10 miljoner kronor i riskkapital från en rad entreprenörer. Tjänsten lanserades våren 2019 och man har avtal med 15 företagskunder inom bank, finans och marknadsplatser.

”Vi hjälper våra kunder att tolka den data som fins tillgänglig i spåren av EU:s PSD2-direktiv som reglerar inhämtning av transaktionsdata direkt från bankkontot. Man kan säga att bolag som Tink och Instantor är bra på att samla denna typ av data, medan vi är bra på att analysera och bygga produkter av den”, förklarar Roni Zacharion, som är största ägare i Kreditz med cirka 60 procent av bolaget. 

Kreditz har även en app som laddats ner av över 40 000 privatpersoner. Med den kan man snabbt och enkelt bevisa sin betalningsförmåga, exempelvis när man ska hyra en lägenhet eller handla en begagnad bil.

”Jag tycker det är kul att se en ny nisch växa fram. Kreditz är bra på att använda data i realtid för snabbare, bättre och billigare kreditbeslut för företag”, säger Anna Storåkers. 

Vanliga lönespecifikationer är ganska lätta att förfalska.

Hon menar att privatpersoner kan ha stor nytta av Kreditz app.

”Om man köper en tjänst från en hantverkare, kan man beställa ett betalningscertifikat på exempelvis 50 000 kronor som visar att man har råd”, säger hon.

Kreditz kan även ta fram en ny typ av digitala lönespecifikationer som de menar är verifierade och uppdaterade. De behövs exempelvis när en bank ska bevilja ett lån. 

”Vanliga lönespecifikationer är ganska lätta att förfalska”, säger vd:n Roni Zacharion.

På sikt hoppas han att Kreditz ska växa i Norden och Europa och ta andelar från etablerade kreditbyråer som UC och Bisnode. 

Roni Zacharion är annars känd för att ha startat och sålt Fakturabörsen till norska Logic 2017. Summan i affären var hemlig, men enligt uppgift till Di Digital uppgick den till cirka 30 Mkr.

Andra delägare i Kreditz är Tore Widding, som var med och startade Bank Norwegian, och Harald Kjessler, som grundade och sålde Konsumentkredit till Nordnet 2010. Båda är ledamöter i Kreditz styrelse. 

Även John Grundström, som grundade Maria Bingo, som såldes till Unibet 2007, har investerat i bolaget.

Läs även: Tidigare finansministern fattar klubban i digitalt bolånebolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer