Annons

Nordeas Stockholmskontor blir nytt startupcentrum

I Nordeas gamla lokaler i centrala Stockholm växer ett nytt centrum för teknik- och internetbolag fram.
I Nordeas gamla lokaler i centrala Stockholm växer ett nytt centrum för teknik- och internetbolag fram. Foto: Jack Mikrut
AMF Fastigheter satsar 100 miljoner kronor på att bygga om Nordeas gamla kontor i centrala Stockholm till ett centrum för snabbväxande teknik- och internetbolag. iZettle, Fishbrain, Resolution Games och Google står redan på kundlistan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, navigerar vant förbi vindorna med elkabel och pallarna med isoleringsmaterial. Fastigheten på Malmskillnadsgatan 44 liknar idag mest en byggplats, men var fram till i fjol en del av storbanken Nordeas huvudkontor i staden.

Vid årsskiftet ska huset vara redo att välkomna de första nya hyresgästerna.

“När folk flyttar på sig uppstår det möjligheter. Det gav oss en chans att tänka annorlunda”, säger Mats Hederos.

Mats Hederos (tv), vd AMF Fastigheter och Patrick Mesterton (th), vd Epicenter. Foto: Jack Mikrut.

Tillsammans med Epicenter, som sedan tidigare driver fastigheten med samma namn ett par kvarter bort, storsatsar nu AMF Fastigheter på att profilera adressen som centrum för Stockholms snabbväxande teknik- och internetsektor.

Företaget satsar ungefär 100 miljoner kronor på att renovera den 30 000 kvadratmeter stora kontorsytan. Drygt 11 000 kvadratmeter fördelat på fyra våningsplan vigs åt kontorsplats för snabbväxande teknik- och startupföretag.

Fyra våningsplan på totalt 11 000 kvadratmeter vigs åt snabbväxande teknik- och internetföretag. Foto: Jack Mikrut.

Huset görs klart i etapper fram till hösten 2016. På kundlistan finns redan flera bekanta namn för den som följer den svenska startupscenen: Betalföretaget iZettle har redan flyttat sitt huvudkontor till fastigheten. Vid årsskiftet flyttar även King-avhopparen Tommy Palms spelföretag Resolution Games och det sociala nätverket Fishbrain in.

I förra veckan meddelade internetjätten Google att Epicenter blir centrum för den svenska armen av bolagets startup-program Google for Entrepreneurs. Sedan tidigare är storbolag som SEB, Telia, Microsoft, IBM och Tieto medlemmar hos Epicenter.

Enligt uppgift till Di Digital är även Spotify intresserat av plats i lokalerna, jämte det nya huvudkontoret som är under uppbyggnad längre ned på Malmskillnadsgatan. Både AMF och Epicenter avböjer dock att kommentera den uppgiften. 

Förutom kontorsyta så får ”medlemmar” i Epicenter regelbundna föreläsningar och aktiviteter, tillgång till konferenslokaler och annat. “Nätverket och mötesplatsen är en del av värdet”, säger vd Patrick Mesterton. Foto: Jack Mikrut.

Epicenter är noga med att man erbjuder “medlemskap” snarare än regelräta hyresavtal. Förutom kontorsyta ingår regelbundna föreläsningar och aktiviteter, tillträde till konferenslokaler och annat.

“Nätverket och mötesplatsen är en del av värdet. Vi vänder oss dels mot digitala tillväxtbolag, dels mot storbolag som står inför någon form av digital utmaning. Det är gynnsamt för dem att mötas och jobba sida vid sida”, säger Patrick Mesterton, vd och medgrundare för Epicenter.

“Det finns ett behov av ett mer flexibelt förhållningssätt till kontorslokaler. Det handlar om bolag som kanske inte vet om de är 50 eller 100 anställda i ett år, och som inte vet om de kommer ha huvudkontor i Stockholm eller San Francisco. I den struktur vi är vana vid har det varit svårt att få ihop erbjudanden till dem”, säger Mats Hederos.

Det handlar om bolag som kanske inte vet om de är 50 eller 100 anställda i ett år, och som inte vet om de kommer ha huvudkontor i Stockholm eller San Francisco.

Liksom renoveringsprojektet Urban Escape, som pågår ovanpå köpcentrumet Gallerian i centrala Stockholm, är förhoppningen att Malmskillnadsgatan 44 ska ge en av huvudstadens mest förbisedda delar ett ansiktslyft. Klart är också att antalet arbetsplatser för unga startupföretag har mångdubblats i staden på bara ett par år.

Patrick Mesterton vill dock ogärna jämföra Epicenter med rena kontorshotell, ej heller med satsningar som till exempel SUP46, som snabbt etablerat sig som en viktig knutpunkt för Stockholms unga teknikbolag.

“Det handlar om etablerade bolag som har försäljning, efterfrågan och en ambition att växa. Stockholm är en av Europas mest snabbväxande regioner och det pågår en slags frilansrevolution där fler och fler väljer bort traditionella anställningar. Vi vill samla de bolagen och ge dem möjlighet att samarbeta, även med det traditionella näringslivet,” säger Patrick Mesterton.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies