Annons

Nordeas vd: Bitcoin är en absurd konstruktion

Nordeas vd Casper von Koskull
Nordeas vd Casper von Koskull Foto: Jessica Gow/TT
Nordeas vd Casper von Koskull totalsågar bitcoin. Han menar att valutan omgärdas av ren spekulation och frågar sig varför den tillåts. Samtidigt hyllar han blockkedjan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bitcoin är en "absurd" konstruktion som trotsar logik men blockkedjetekniken är "superviktig".

Det säger Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju med Bloomberg News.

"När du tittar på bitcoin visar historien att nya valutor har kommit och gått", sade han.

Casper von Koskull säger att han inte kan se var bitcoin passar in när man ser till finansiella brott och all reglering.

Läs: Nordea grundar blockchain-plattform: ”Milstolpe”

"Om du på något sätt tillåter den att leva utan kontroller, så givet de miljarder vi lägger på finansiella regleringar som ett finansiellt system tycker jag att det är lite av ett skämt att låta något som bitcoin leva… jag förstår det inte - det är absurt", sade han.

Han menar att det är "ren spekulation" och drar liknelser till tulpanlökar.

Läs mer: Nobelpristagaren: "Bitcoin borde vara förbjuden" 

"Det är som om vi, om samhället var ett hus, har lagt enorma summor på att låsa huvudingången och installerar säkerhetssystem och sen lämnar vi köksdörren öppen. Det finansiella systemet är bara så starkt som sin svagaste länk", sade han.

"Givet att det finns mycket bevis på att bitcoin används för ekonomiska brott, vad är poängen?", sade Casper von Koskull.

Läs även: Studie: Bitcoin för 350 miljarder kronor är på vift

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer