Hoppa till innehållet

Nordic Capital förvärvar Trustly i storaffär

Riskkapitalbolaget Nordic Capital blir ny huvudägare i Trustly, som enligt uppgift värderas till över 7 miljarder kronor i samband med affären. Nu ska det haussade betalbolaget expandera till marknader utanför Europa.  

Oscar Berglund, vd Trustly, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital.
Oscar Berglund, vd Trustly, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital.

Vid sidan av Izettle och Klarna har Trustly vuxit fram som ett av de hetaste bolagen i den svenska fintechsektorn. Bolagets tjänst finns i dag på 29 marknader i Europa och låter användarna betala på nätet direkt från sitt bankkonto, vilket gör betal- eller kreditkort överflödiga i processen. Bland kunderna finns företag inom e-handel, finansiella tjänster, resor och spel.

Nu har riskkapitalbolaget Nordic Capital förvärvat två tredjedelar, eller cirka 70 procent, av aktierna i det haussade fintechbolaget.

”Vi har följt Trustly i flera år. De står för den tredje generationens betalningslösningar, efter kontanter och kort, i form av konto till konto-betalningar i realtid. Vi och många andra tror att den marknaden kommer att växa ännu mer, med tanke på att transaktionerna då blir snabbare, säkrare och billigare”, säger Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital.

I november 2017 värderades Trustly till drygt 1 miljard kronor. Parterna vill varken uppge en köpesumma eller en ny värdering för Di Digital. Men enligt uppgifter till Financial Times ska Trustlys bolagsvärde ha stigit till över 7 miljarder kronor i samband med affären. 

Därmed bör affären vara den största inom den svenska techsektorn hittills i år – om man lägger samman aktiernas värde och den premie som Nordic Capital betalar till säljarna.

Det är den tidigare största ägaren Bridgepoint, ett private equity-bolag, som nu har valt att avyttra hela sitt innehav. I ägarkretsen kvarstår dock riskkapitalbolaget Alfvén & Didriksson, grundarna Joel Jakobsson och Lukas Gratte, samt Lateral Technologies Ltd (som antas vara den tredje grundaren Carl Wilssons ägarbolag). Samtliga minskar sina tidigare andelar i och med Nordic Capitals intåg.

Läs mer: Trustly är svenska techsektorns nya miljardbolag 

”Ägarna var mogna för vår invit och vårt erbjudande var tillräckligt attraktivt. Resan hittills har varit mycket imponerande och nu vill vi tillsammans med ledningen skapa en globalt ledande betalningsaktör”, säger Fredrik Näslund.

Nordic Capital har en gedigen erfarenhet från betalsektorn, där man först drev upp och sålde betalbolaget Point under 2000-talet. Den stora framgångssagan är dock Bambora som förvärvades av franska Ingenico Group för 14 miljarder kronor sommaren 2017. Grunden till Bambora hade lagts bara tre år tidigare, när Nordic Capital köpte storbanken SEB:s internationella plattform för kortbetalningar för cirka två miljarder kronor.

Fredrik Näslund pekar ut Trustlys särställning på marknaden som särskilt attraktiv ur investeringssynpunkt. Han menar att bolaget står mycket väl rustat för det snara införandet av EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2 i Sverige. Det innebär i korta drag att banker måste dela med sig av sin data och att bankkunder – både privatkunder och företag – kan låta tredjepartsleverantörer utföra finansiella tjänster.

”Vi är så klart väldigt imponerade av produkten, tillväxten och ledningen. Just nu befinner sig Trustly dessutom i en unik position. Man är ledande inom sin nisch och det finns inga direkta konkurrenter på marknaden – även om konkurrensen lär tillta framöver, precis som i alla snabbväxande branscher”, säger Fredrik Näslund.

Trustlys vd Oscar Berglund gläds åt Nordic Capitals intåg i ägarkretsen. 

”Nordic Capital kan betalningsmarknaden väldigt bra och har flera framgångsrika resor bakom sig. Vi rör oss i relativt ny terräng, då vi växer snabbt på nya marknader och i nya segment. För att navigera rätt är det viktigt att ha deras typ av expertis och kunskap”, säger Oscar Berglund till Di Digital, och tillägger:

”Med en snabb tillväxt följer även många utmaningar, till exempel att hitta rätt kompetens och att lyckas skala verksamheten på ett effektivt sätt”, säger han.

Läs mer: Kunder och fintech vinnare på PSD2  

De nya ägarna har redan satt av pengar till investeringar i Trustly och bedömer att de framöver kommer bidra med "mellan tiotals och hundratals miljoner kronor", berättar Fredrik Näslund. Kapitaltillskottet ska till exempel finansiera vidareutveckling av den tekniska plattformen och för att förstärka Trustlys säljorganisation.

Nordic Capital har i regel en horisont på fem år i sina investeringar, vilket även gäller för ägandet i Trustly, uppger Fredrik Näslund.

Med deras hjälp ska målsättningen om att expandera till marknader utanför Europa bli enklare att förverkliga. Den övergipande visionen är att Trustly på sikt ska bli världsledande på sitt område.

”Den här marknaden är bara i sin linda och det finns outforskade marker i till exempel Asien och USA. Men i första hand ska vi stärka vår position på våra befintliga marknader och fortsätta förbättra vår tjänst”, säger vd:n Oscar Berglund.

Som ägare av Bambora genomförde Nordic Capital ett dussintal förvärv på bara tre år. Hittills har Trustly helt och hållet växt organiskt, med det kan det dock bli ändring på framöver.

”Det finns ett antal intressanta bolag som skulle kunna förvärvas. Det handlar om ganska små bolag, i USA och Europa, som inte kommit lika långt som Trustly men som skulle kunna förstärka tillväxten på lokala marknader”, säger Fredrik Näslund.

Under 2016 hade Trustly en omsättning på 306 miljoner kronor, vilket innebar en tillväxt på 63 procent, med ett rörelseresultat på 27 Mkr. 

Enligt vd:n Oscar Berglund låg försäljningstillväxten på liknande nivåer under 2017 – även om siffrorna ännu inte har presenterats. I år prognostiserar bolaget en tillväxt på runt 50 procent.

”I år ska vi fortsätta exekvera på den strategi vi har och öka vår geografiska täckning. Vi måste också fortsätta förbättra våra produkter och säkerställa kvaliteten så att handlarna, det vill säga våra direktkunder, har nöjda konsumenter. Det har vi lyckats med hittills och är anledningen till vår snabba tillväxt”, säger Oscar Berglund, vd.

Trustly grundades 2008 och har i dag runt 200 anställda. Bolaget genomför mer än 3,5   miljoner betalningar med en transaktionsvolym på över 6 miljarder kronor varje månad.

Läs mer: Trustlys betalningsvolymer går över 100 miljarder kronor

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera