Annons

Nordic Capital förvärvar Trustly i storaffär

Oscar Berglund, vd Trustly, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital.
Oscar Berglund, vd Trustly, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital.
Riskkapitalbolaget Nordic Capital blir ny huvudägare i Trustly, som enligt uppgift värderas till över 7 miljarder kronor i samband med affären. Nu ska det haussade betalbolaget expandera till marknader utanför Europa.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vid sidan av Izettle och Klarna har Trustly vuxit fram som ett av de hetaste bolagen i den svenska fintechsektorn. Bolagets tjänst finns i dag på 29 marknader i Europa och låter användarna betala på nätet direkt från sitt bankkonto, vilket gör betal- eller kreditkort överflödiga i processen. Bland kunderna finns företag inom e-handel, finansiella tjänster, resor och spel.

Nu har riskkapitalbolaget Nordic Capital förvärvat två tredjedelar, eller cirka 70 procent, av aktierna i det haussade fintechbolaget.

”Vi har följt Trustly i flera år. De står för den tredje generationens betalningslösningar, efter kontanter och kort, i form av konto till konto-betalningar i realtid. Vi och många andra tror att den marknaden kommer att växa ännu mer, med tanke på att transaktionerna då blir snabbare, säkrare och billigare”, säger Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital.

I november 2017 värderades Trustly till drygt 1 miljard kronor. Parterna vill varken uppge en köpesumma eller en ny värdering för Di Digital. Men enligt uppgifter till Financial Times ska Trustlys bolagsvärde ha stigit till över 7 miljarder kronor i samband med affären. 

Därmed bör affären vara den största inom den svenska techsektorn hittills i år – om man lägger samman aktiernas värde och den premie som Nordic Capital betalar till säljarna.

Det är den tidigare största ägaren Bridgepoint, ett private equity-bolag, som nu har valt att avyttra hela sitt innehav. I ägarkretsen kvarstår dock riskkapitalbolaget Alfvén & Didriksson, grundarna Joel Jakobsson och Lukas Gratte, samt Lateral Technologies Ltd (som antas vara den tredje grundaren Carl Wilssons ägarbolag). Samtliga minskar sina tidigare andelar i och med Nordic Capitals intåg.

Läs mer: Trustly är svenska techsektorns nya miljardbolag 

”Ägarna var mogna för vår invit och vårt erbjudande var tillräckligt attraktivt. Resan hittills har varit mycket imponerande och nu vill vi tillsammans med ledningen skapa en globalt ledande betalningsaktör”, säger Fredrik Näslund.

Nordic Capital har en gedigen erfarenhet från betalsektorn, där man först drev upp och sålde betalbolaget Point under 2000-talet. Den stora framgångssagan är dock Bambora som förvärvades av franska Ingenico Group för 14 miljarder kronor sommaren 2017. Grunden till Bambora hade lagts bara tre år tidigare, när Nordic Capital köpte storbanken SEB:s internationella plattform för kortbetalningar för cirka två miljarder kronor.

Fredrik Näslund pekar ut Trustlys särställning på marknaden som särskilt attraktiv ur investeringssynpunkt. Han menar att bolaget står mycket väl rustat för det snara införandet av EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2 i Sverige. Det innebär i korta drag att banker måste dela med sig av sin data och att bankkunder – både privatkunder och företag – kan låta tredjepartsleverantörer utföra finansiella tjänster.

”Vi är så klart väldigt imponerade av produkten, tillväxten och ledningen. Just nu befinner sig Trustly dessutom i en unik position. Man är ledande inom sin nisch och det finns inga direkta konkurrenter på marknaden – även om konkurrensen lär tillta framöver, precis som i alla snabbväxande branscher”, säger Fredrik Näslund.

Trustlys vd Oscar Berglund gläds åt Nordic Capitals intåg i ägarkretsen. 

”Nordic Capital kan betalningsmarknaden väldigt bra och har flera framgångsrika resor bakom sig. Vi rör oss i relativt ny terräng, då vi växer snabbt på nya marknader och i nya segment. För att navigera rätt är det viktigt att ha deras typ av expertis och kunskap”, säger Oscar Berglund till Di Digital, och tillägger:

”Med en snabb tillväxt följer även många utmaningar, till exempel att hitta rätt kompetens och att lyckas skala verksamheten på ett effektivt sätt”, säger han.

Läs mer: Kunder och fintech vinnare på PSD2  

De nya ägarna har redan satt av pengar till investeringar i Trustly och bedömer att de framöver kommer bidra med "mellan tiotals och hundratals miljoner kronor", berättar Fredrik Näslund. Kapitaltillskottet ska till exempel finansiera vidareutveckling av den tekniska plattformen och för att förstärka Trustlys säljorganisation.

Nordic Capital har i regel en horisont på fem år i sina investeringar, vilket även gäller för ägandet i Trustly, uppger Fredrik Näslund.

Med deras hjälp ska målsättningen om att expandera till marknader utanför Europa bli enklare att förverkliga. Den övergipande visionen är att Trustly på sikt ska bli världsledande på sitt område.

”Den här marknaden är bara i sin linda och det finns outforskade marker i till exempel Asien och USA. Men i första hand ska vi stärka vår position på våra befintliga marknader och fortsätta förbättra vår tjänst”, säger vd:n Oscar Berglund.

Som ägare av Bambora genomförde Nordic Capital ett dussintal förvärv på bara tre år. Hittills har Trustly helt och hållet växt organiskt, med det kan det dock bli ändring på framöver.

”Det finns ett antal intressanta bolag som skulle kunna förvärvas. Det handlar om ganska små bolag, i USA och Europa, som inte kommit lika långt som Trustly men som skulle kunna förstärka tillväxten på lokala marknader”, säger Fredrik Näslund.

Under 2016 hade Trustly en omsättning på 306 miljoner kronor, vilket innebar en tillväxt på 63 procent, med ett rörelseresultat på 27 Mkr. 

Enligt vd:n Oscar Berglund låg försäljningstillväxten på liknande nivåer under 2017 – även om siffrorna ännu inte har presenterats. I år prognostiserar bolaget en tillväxt på runt 50 procent.

”I år ska vi fortsätta exekvera på den strategi vi har och öka vår geografiska täckning. Vi måste också fortsätta förbättra våra produkter och säkerställa kvaliteten så att handlarna, det vill säga våra direktkunder, har nöjda konsumenter. Det har vi lyckats med hittills och är anledningen till vår snabba tillväxt”, säger Oscar Berglund, vd.

Trustly grundades 2008 och har i dag runt 200 anställda. Bolaget genomför mer än 3,5   miljoner betalningar med en transaktionsvolym på över 6 miljarder kronor varje månad.

Läs mer: Trustlys betalningsvolymer går över 100 miljarder kronor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer